Procedura

Daruvarac je, istina, dobio maksimalnu kaznu. Ali na slobodu će najvjerojatnije već za mjesec dana

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook



Usprkos tome što je jučer za premlaćivanje 18-godišnjakinje osuđen na maksimalnih pet godina bezuvjetnog zatvora, Darko Kovačević Daruvarac će najvjerojatnije za mjesec dana na slobodu.


To se, piše Jutarnji list, neće dogoditi jedino ako hrvatski sudovi ne obore “svjetski rekord” u nekoliko procesnih radnji koje dovode do pravomoćne presude. Naime, premda mu je zbog izrečene petogodišnje kazne jučer određen pritvor do pravomoćnosti presude, u stvarnosti Kovačević u pritvoru, bez pravomoćne presude, može boraviti još najduže mjesec dana.


Razlog je u tome što je tijekom istrage i suđenja Kovačević već boravio u pritvoru maksimalnih 6 mjeseci.




Dakle u tih mjesec dana prvostupanjski sud bi trebao napisati čitavu presudu, zatim na nju odvjetnik i Kovačević imaju rok žalbe od 15 dana. Nakon toga stranke imaju pravo odgovora na žalbu, a nakon čega bi se elektronskom dodjelom trebao odrediti sud na području RH na kojem će se odlučivati o žalbama. I to sve u mjesec dana, tumači Jutarnji.


Pet godina bezuvjetnog zatvora, na koliko je nepravomoćnom presudom osuđen Darko Kovačević Daruvarac, jedna je od najviših presuda za takvo kazneno djelo izrečenih u Hrvatskoj.