Osuđen mladi razbojnik

‘Da, to je ta osoba’: Mladi pljačkaš iz Rijeke pao je zbog – neobično plavih očiju

Fiore Vežnaver

Mala trgovina u Ulici Vjenceslava Novaka poprište prave drame / NL arhiva

Mala trgovina u Ulici Vjenceslava Novaka poprište prave drame / NL arhiva

Tada maloljetni M. B. prijeteći pištoljem i zakrabuljen opljačkao je prodavaonicu Brodokomerc Nove u Rijeci. Nesretna prodavačica prepoznala je razbojnika po plavim očima



RIJEKA Dvije godine maloljetničkog zatvora, kazna je što je izrečena Riječaninu M. B-u (19) zbog oružanog razbojništva u prodavaonici i posjedovanja gotovo pola kilograma marihuane.


Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci, pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, koje je osuđenom mladiću produžilo pritvor u kojem se nalazi od kraja veljače, a to mu se vrijeme uračunava u kaznu.


Pljačkašu prodavaonice sudilo se temeljem Zakona o sudovima za mladež i u procesu je tretiran kao maloljetnik (što je bio u vrijeme oružanog prepada), pa zato ne objavljujemo njegov puni identitet.


Jako mlad




– Nisam kriv! – konstatirao je Riječanin M. B. (19) nakon što je čuo presudu i njeno obrazloženje, a prije no što su ga pravosudni policajci odveli natrag u zatvor. Osuđen je zbog prepada kojeg je izveo još 29. studenoga 2016. godine, u trgovini Brodokomerc Nove u Ulici Vjenceslava Novaka u Rijeci. Razbojnik je upao maskiran, s kapuljačom preko glave, pa uperio pištolj prema 39-godišnjoj djelatnici prodavaonice. Pljačkašu je prodavačica predala oko 2.200 kuna, a sam je uzeo 20-ak kutija cigareta Marlboro. Osuđen je i zbog posjedovanja droge radi prodaje, držanja oko 450 grama marihuane što mu je pronađena nakon što je tijekom policijske istrage o razbojništvu obavljena pretraga u stanu kojeg je 19-godišnjak koristio.


U svom svjedočenju na suđenju trgovkinja u prodavaonici Brodokomerc Nove na Kozali prisjetila se da je bilo nešto poslije 19 sati, da je u trgovini bila sama, kada je uletio jedan mladić.


– Pristupio mi je s pištoljem. Imao je majicu s kapuljačom i povez preko usta, nekakvu maramu. Zaprijetio je da moram dati sve iz blagajne. Stao je točno ispred mene i uperio mi pištolj prema prsima. Predala sam mu sav krupni novac, u kasi je bilo nešto više od dvije tisuće kuna. Nakon toga je tražio cigarete. Pokazala sam mu gdje su, ispod pulta, pa ih je sam uzeo i stavio u svoju majicu. Odmah nakon toga je izašao. Sve je to trajalo jako kratko – ispričala je prodavačica.



Zanimljivo je da je osuđeni mladić krajem veljače završio u istražnom zatvoru zbog optužbe da je lani u srpnju počinio oružano razbojstvo u putničkoj agenciji u Šilu na otoku Krku i oteo oko 132,5 tisuća kuna. Dvoje djelatnika agencije, kojima je prijetio pištoljem, na službenom prepoznavanju je sa stopostotnom sigurnošću ukazalo upravo na mladog Riječanina kao počinitelja prepada. I oni su zapamtili pljačkaša po karakterističnim velikim, plavim očima.



– Bio je jako mlad, imao je najviše 20 godina. No, karakteristično je da je razbojnik imao izrazito plave oči, naglasila je svjedokinja, koja je u istrazi na prepoznavanju, između pet poredanih osoba, prepoznala upravo optuženog kao počinitelja razbojništva. Optuženikove odvjetnike posebno su zanimale okolnosti prepoznavanja, što je bio i krunski dokaz u procesu protiv okrivljenog.


Lažni iskaz


– Taj događaj je na mene djelovao jako stresno. Nakon doživljenog prepada bila sam na bolovanju pola godine, naglasila je prodavačica Brodokomerc Nove koja je svoje svjedočenje završila u suzama.


Sudac Domagoj Vučkov je, obrazlažući donesenu presudu, istaknuo da je žrtva prepada bez dvojbe prepoznala optuženika kao počinitelja razbojstva, a u tome je ustrajala i na sudu, apostrofirajući njegove plave oči kao identificirajuću značajku. Prigovore obrane vezane za prepoznavanje sud nije uvažio. Ukazivanje obrane da svjedokinja nije zapamtila da optuženiku nedostaje dio jedne obrve sud nije ocijenio značajnim, tim više što fotodokumentacija s prepoznavanja ukazuje da svoj petorici na prepoznavanju kapuljača ide preko lijeve obrve.



– Vidite li počinitelja razbojstva u sudnici? – pitao je sudac Domagoj Vučkov svjedokinju, prodavačicu Brodokomerc Nove.– Ne želim ga vidjeti!, odgovorila je svjedokinja, kojoj su navrle suze. Sudac joj je nakon toga taktično ukazao kako je ipak potrebno da to učini, za potrebe kaznenog postupka. »Ne želim ga pogledati!«, ponovila je svjedokinja, koja je sve više bila u suzama. Nakon toga je ipak pogledala u optuženika i ustvrdila: »Da, to je ta osoba!«


Sudsko vijeće nije prihvatilo iskaze prijatelja optuženika koji su mu dali alibi, tvrdeći da je on više dana, i u vrijeme razbojstva, bio u Zagrebu. Indikativno je da se svjedoci sjećaju datuma otprije dvije godine, a ne sjećaju se detalja oko odlaska s njime u Zagreb, na koncert, podvukao je predsjednik sudskog vijeća, koje je zaključilo da su svjedoci dali lažni iskaz kako bi pomogli prijatelju.


Puno droge


Stajalište je suda i da zaplijenjena količina od gotovo pola kilograma marihuane nije primjerena za osobnu uporabu. I da je sud uvažio optuženikove navode o obilatom uživanju marihuane, što je nerealno, jer bi značilo da je ovisnik, to bi značilo da bi mu ta količina bila dostatna za dva i pol mjeseca konzumiranja.


– Neživotno je da bi osoba u vašoj dobi kupila toliku količinu droge i za to dala deset tisuća kuna, naglasio je sudac, ukazujući da to prelazi imovinske mogućnosti optuženika. Da se radilo o drogi za daljnju prodaju i zaradu ukazuju i činjenice da je ona bila pakirana u 48 paketića i da je u stanu optuženika pronađena precizna digitalna vaga, stajalište je suda.


Prilikom odmjeravanja kazne, sud je okrivljenom kao olakotne okolnosti cijenio dosadašnju neosuđivanost i činjenicu da su nesređeni obiteljski odnosi utjecali na njegovo ponašanje, dok otegotnih okolnosti nije bilo.