Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. siječnja 2020.
Ispis članka: DETALJI ZLOČINA NA ZAMETU Sin ubijene svjedočio o teroru: 'Žena je vikala - kolji Džemale!' - Novi List

NoviList.hr

DETALJI ZLOČINA NA ZAMETU Sin ubijene svjedočio o teroru: 'Žena je vikala - kolji Džemale!'

Suđenje za ubojstvo

12. srpanj 2019 07:27

Napisao: Fiore Vežnaver

Mama mi se stalno žalila da joj Merdanovići prijete. Dok je prolazila puteljkom, Džemalova supruga Slavica je znala vikati: »Kolji, Džemale! Ubij, ubij!« Osjećala se njihova mržnja i zloba

Foto Sergej Drechsler

RIJEKA - Doselio sam se 2008. godine u kuću pred kojom će biti ubijena moja majka, živio sam tamo s djevojkom, sadašnjom suprugom. No, tri godine kasnije odselio sam se zbog konstantnih prijetnji i svakojakih neugodnosti. Merdanovići su prijetili ubojstvom, da će netko biti likvidiran sjekirom, i da će upotrijebiti solnu kiselinu, prijetilo se i maloljetnom djetetu. Doma dolaziš s grčem u želucu. Morao sam odseliti u podstanare, to nije bilo mjesto za život, ni za zasnovati obitelj.

Izjavio je to u svom emotivnom svjedočenju Ivica Grivičić (35), sin ubijene 55-godišnje Milke Grivičić koju je na puteljku ispred kuće u srpnju prošle godine usmrtio njihov prvi susjed Džemal Merdanović (73), zvani Đemo.

Nesretnu ženu ubio je zadavši joj više uboda nožem na uskom prolazu kojim se stiže do kuća obitelji Merdanović i Grivičić u Ulici Stari put na Gornjem Zametu, u biti dvojnog objekta s dvama ulazima u kuće, najprije Merdanovićeve, pa onda ubijene. Džemal Merdanović se tereti da je sačekao Milku Grivičić u trenucima kada je išla prema kući u kojoj ju je čekala majka. Osim Džemala, okrivljenog za ubojstvo, na optuženičkoj klupi sjedi i njegova supruga Slavica Merdanović (62), koja se tereti da je nakon zločina sakrila snimač povezan s nadzornim kamerama. U pozadini stravičnog ubojstva nalazi se dugogodišnji spor između prvih susjeda oko prilaznog puta.

Život u strahu

- Merdanovići su svojatali put, branili su nam da njime idemo prema kući moje majke, odnosno bake. Svojatali su i cestu i parkiralište pred kućama. Merdanovići nisu prihvaćali nikakav zakon, osim svojih mišljenja. To su ljudi bez empatije, napomenuo je sin ubijene, naglašavajući da je, nakon što se odselio iz Ulice Stari put, navratio tamo samo u nekoliko navrata, a uvijek je imao neugodnosti.

Dođi da te sredim

U sudnici je pročitan dramatičan iskaz svjedokinje, žene iz susjedstva, koja je nedavno saslušana izvan sudnice, zbog svog zdravstvenog stanja.
- Tog dana očekivala sam terapeuta. Vidjela sam kako je Milka Grivičić parkirala dolje svoj auto, pa sam se vratila u dnevni boravak. Odjednom sam čula urlike kao u hororu, neljudske. »Ljudi, upomoć! Zovite Hitnu, zaklao me!«, vikala je Milkica. Nakon toga je nastao muk, tišina. Hodalicom sam otišla prema balkonu, čula sam kako Slavica Merdanović govori mužu: »Bježi, briši gore!« Čula sam zatim kako Đemo kaže prvom susjedu: »Gotovo je, ugasio sam je. Eno je tamo, leži.« A Milki se obratio riječima: »Nećeš ti nikoga prijavljivati!« Istrčala je zatim Milkina majka. »Ubio si mi jedino dijete!«, viknula je. Đemo joj je na to rekao: »Dođi, kurvo stara, da i tebe sredim!«, prisjetila se susjeda.

- Nakon posljednje prijetnje rekao sam noni: »Bako, ne mogu više ovdje dolaziti, ne želim više ugrožavati ni sebe ni tebe«, prisjetio se Grivičić, dodajući da je poslije toga došao 2016. godine, kada mu je umro djed, a prije toga ga nije mogao, zbog neugodnosti s Merdanovićima, posjećivati u kući, nego u bolnici.

- Džemal Merdanović me ipak pustio da prođem puteljkom, ali mi je rekao da će mi se osvetiti, zbog postupka na sudu kojeg je izgubio, kazao je svjedok, objašnjavajući da je inače uredno prijavljivao Merdanovićeve prijetnje policiji.

- Mama se izrazito bojala za svoj život. Mamu sam upozoravao i zbog svakakvih noževa i kolčeva u vazama za cvijeće koje su imali susjedi, naveo je sin ubijene, dodajući da je teško nabrojati sva maltretiranja i prijetnje kojima su su bili izloženi članovi njegove obitelji.

- Mama mi se stalno žalila da joj Merdanovići prijete. Dok je prolazila puteljkom, Džemalova supruga je odozgo iz kuće znala vikati: »Kolji, Džemale! Ubij, ubij!« Osjećala se njihova mržnja, zloba, prema svima nama. Moje dijete u šest godina nije ni jednom bilo kod bake, zbog straha da se što ne dogodi. Unatoč svemu tome što nam se činilo, mi nikada nismo rekli ružnu riječ Džemalu i njegovoj supruzi. A na koncu smo svi u obitelji počeli pobolijevati, majka je, primjerice, imala problem sa štitnjačom, svatko je imao neku svoju traumu, objasnio je svjedok.

Sin ubijene konstatirao je da mu je »užasno biti u istoj prostoriji« s optuženikom«.

Teći će krv niz stazu!

- Ovo je zlo. Izbušio je ženu, tako zaklat moju majku. To je monstruozan način. Ne možemo nakon svega doći k sebi. Više nisi isti čovjek, kazao je Grivičić.

Sutkinja Ika Šarić pitala ga je da li je inače prijetio samo Džemal, ili i njegova supruga.

Svojatanje puta

Osvrćući se na sporni puteljak, svjedokinja je objasnila da su svojedobno njen pokojni suprug i jedan susjed dogovorili da će svatko dati malo svog terena kako bi prilaz do kuće mogla imati obitelj Milke Grivičić i vlasnik susjedne kuće, u koju će se kasnije useliti Merdanovići. No, Merdanovići su kasnije branili prilaz Milkinoj kući tim puteljkom (svojatali su put, mada je Milka, sudskom odlukom, imala pravo služnosti staze, op. n).
- Kada je umro stari Jakovljević, Milkin otac, nisu mi ni dali da prođem do te obitelji i izrazim im sućut, prisjetila se svjedokinja. Džemal Merdanović je i njen iskaz ocijenio lažnim, pogotovo oko toga da je itko dao dio terena da bi se stvorio puteljak na kojem se dogodilo ubojstvo.

- Bila je, primjerice, situacija da dođemo na subotnji ručak, a onda čujete kako Džemalova supruga počinje vikati: »Poklat ćemo vas sve! Teći će krv u potocima niz stazu!« Ona je inače znala navijati, dok bi njen muž izletio pred kuću s, recimo, štapom. »Kolji, kolji!«, vikala bi njegova žena. Mama bi se znala sva tresti kad bi ušla u kuću, rekao je svjedok.

- Prijetnje kojima sam ja bio izložen bile su ništa prema onome što su prolazile majka, baka i sestre, konstatirao je Grivičić, dodajući da se na popis svakojakog maltretiranja i pakosti Merdanovića mogu staviti i dizanje brisača na autu, stavljanje cedulja s porukama pod brisač i bušenje guma. Na koncu je saznao da je od obitelji Merdanović stigla prijava centru za socijalnu skrb i protiv majke, a takvim su pakostima, prijavama za lažne događaje, bile izložene i njegove sestre.

- Sve što je svjedok rekao čiste su izmišljotine i laži, kazao je optuženi Merdanović nakon iskaza sina ubijene.

- Nikada nisam prijetio, ni moja žena. Nikada nismo razgovarali s njima, a kamoli da bi im se prijetilo, ustvrdio je Merdanović, unatoč činjenici da postoji niz optužnica tužiteljstva protiv njega i supruge Slavice zbog prijetnji izrečenih ubijenoj i njenim bližnjima. Džemal je u svojim primjedbama na iskaz svjedoka išao čak dotle da je optužio sina ubijene i za neke vrlo uvredljive izjave izrečena na račun svoje obitelji, koje zasigurno nisu istinite, iako je Džemal rekao da se kune Kuranom da je tako.
Suđenje se nastavlja sredinom rujna, a u međuvremenu će se spis o slučaju dostaviti vještakinjama radi dopune psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja nad Merdanovićem, koji tvrdi da je u trenucima ubojstva imao sinkopu, da se ne sjeća ničeg od ključnih trenutaka događaja.