Nepravomoćna presuda

Bivšem dekanu Pravnog fakulteta i nekadašnjem članu DSV-a četiri godine zatvora

Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL



ZAGREB Bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta te bivši član Državnog sudbenog vijeća Branko Buklijaš u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu zbog milijunskih malverzacija nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine, dok fakultetu u Splitu mora isplatiti 860.000 kuna za naknadu štete.


Sutkinja Daniela Kustec je u obrazloženju presude navela kako je tijekom sudskog postupka utvrđeno da je Buklijaš, unatoč njegovom tvrdnjama da je proces protv njega montiran, počinio sva kaznena djela koja mu se stavljala na teret.


Kao olakotnu okolnost sud je uzeo u obzir Buklijaševu dob te narušeno zdravstveno stanje, dok su mu otegotne okolnosti činjenice da je kaznena djela počinio kao dekan Pravog fakulteta te član Državnog sudbenog vijeća (DSV).




Buklijaša tužiteljstvo tereti da je na splitskom Pravnom fakultetu prouzročio milijunsku štetu lažiranjem putnih naloga, korištenjem službenog terenskog vozila za privatne svrhe, ali i napuhavanjem cijena radova na fakultetskoj zgradi, pri čemu je pogodovao obrtima i tvrtkama svojih suoptuženika, Ivanu Nikoliću, Renatu Doždoru i Branku Perici koji su ranije priznali pomaganje u zlouporabama te su se nagodili na zatvorske kazne ili kazne zatvora koje su im zamijenjene radom za opće dobro. Nikoliću i Doždoru jednogodišnja zatvorska kazna zamijenjena je radom za opće dobro, dok je Perica osuđen na deset mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.


Prema optužnici, Buklijaš je u razdoblju od 2008. do 2012. godine, kao odgovorna osoba fakulteta, počinio više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i time oštetio fakultet te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za oko 1,5 milijuna kuna. Osim toga, teretilo ga se i da je lažnim putnim nalozima nanio štetu DSV-u, odnosno Ministarstvu pravosuđa u iznosu od 110.000 kuna.


Tijekom suđenja utvrđeno je da na račun fakulteta nabavio 85.000 eura vrijednu toyotu land cruiser, koju je koristio u privatne svrhe. Rate leasinga i sve ostale troškove tog vozila snosio je fakultet.


Buklijaš je i naplaćivao službena putovanja za fakultet pravdajući to odlascima u Zagreb na sjednice Državnog sudbenog vijeća svojim osobnim automobilom, dok su snimke s autoceste pokazale da je u to vrijeme vozio terenac kupljen za potrebe fakulteta.


Uskok je Buklijaša teretio i da je zaposlio dvoje referenata koji nisu imali uvjete za ta radna mjesta.


Buklijaš je bio član Državnog sudbenog vijeća, a iz tog tijela koje imenuje i razrješuje suce te odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti isključen je u veljači 2014., više od pola godine nakon što je uhićen.