Pozajmio pa vratio

Bivšeg loparskog načelnika terete da je oštetio proračun za 370 tisuća kuna, on se ne smatra krivim

Fiore Vežnaver

Dokazat ću da nisam kriv – Alen Andreškić / Foto Marko GRACIN

Dokazat ću da nisam kriv – Alen Andreškić / Foto Marko GRACIN

Ne smatram se krivim, novac je korišten za pribavljanje dokumentacije u sporovima općine. Radio sam u skladu sa zakonom – izjavio je Andreškić



RIJEKA – Optužbu sam razumio. Ne smatram se krivim, radio sam u skladu sa zakonom. Riječ je o svotama novca korištenim za pribavljanje dokumentacije što je Općini Lopar trebala u brojnim sporovima u kojima su se rješavali imovinsko-pravni odnosi. Uvjeren sam da ću to i dokazati u ovom postupku.


Izjavio je to 43-godišnji Alen Andreškić iz Lopara, bivši načelnik Općine Lopar, kojem je jučer u riječkom Županijskom sudu počelo suđenje pod optužbom za zlouporabu položaja i ovlasti, da je kao općinski načelnik oštetio proračun Općine Lopar za 370 tisuća kuna.


Optužnica USKOK-a tereti ga da je u razdoblju od siječnja 2010. do prosinca 2013. godine, protivno odredbama Zakona o lokalnoj i područjnoj samoupravi i Statutu Općine Lopar, bez odluke Općinskog vijeća, u 72 navrata s Općinom Lopar zaključio ugovor o novčanoj pozajmici. Iznosi su bili u rasponu od tisuću do 15 tisuća kuna, s kamatom od 12 posto, ali bez naznačenog roka vraćanja pozajmice.


Bez povrede Statuta




Zastupnica optužbe Stela Pezić Mišović u svom uvodnom govoru naglasila je da će dokazati da je optuženi počinio inkriminirano kazneno djelo, što će poduprijeti iskazi svjedoka i dokumentacija u sudskom spisu. Andreškićev branitelj, odvjetnik Milenko Škrlec, u svom je uvodnom govoru, pak, istaknuo da je uvjeren da optužba neće dokazati da je optuženik postupao s namjerom da pribavi imovinsku korist.



USKOK naglašava da u Odlukama o izvršavanju proračuna Općine nije bila predviđena isplata sredstava iz proračuna za ovu namjenu, a isplate pozajmice nisu evidentirane na računima za dane zajmove, niti su napravljeni godišnji obračuni kamata. Andreškić je tako isplatama kroz četiri godine sebi pribavio korist u ukupnom iznosu od 370 tisuća kuna, navodi se u optužnici USKOK-a.



– Ni na koji način nije povrijedio odredbe Kaznenog zakona, pa ni Statuta Općine. Nije nevažno ni da sama Općina Lopar smatra da nije oštećena – podvukao je Škrlec, ističući da Andreškić nije uzeo novac za osobne potrebe, niti ga je imao namjeru zadržati za sebe, već ga je uzeo zato da bi se pribavila dokumentacija u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.


Branitelj optuženog ukazao je i da je Andreškić, kao općinski načelnik, imao pravo samostalno raspolagati isplatama novca te da je pritom ostao trag, tako da nije ni mogao novac zadržati za sebe.


Uredno vratio novac


– Na koncu, uredno je vratio sav novac, sa 104 tisuće kuna kamata – naglasio je odvjetnik Škrlec.


Odvjetnik Frane Dobrović, punomoćnik Općine Lopar, kazao je u svom obraćanju sudu da se ona formalno javlja kao oštećenik, ali da smatra da nije oštećena u ovom slučaju, niti postavlja imovinsko-pravni zahtjev. Konstatirao je da je Andreškić do konca 2015. godine (dakle, dvije godine nakon inkriminiranog razdoblja) uplatio svih 370 tisuća kuna s kamatama.


Suđenje se nastavlja danas, a predviđeno je ovog tjedna pet raspravnih dana, sve do petka.