Samir Barać

Dugove koje smo naslijedili plaćat ćemo još godinama, pred nama je još teži period

Igor Duvnjak

Samir Barać/Foto PIXSELL

Samir Barać/Foto PIXSELL

Ova uprava sa svim igračima prve ekipe i onima iz mlađih kategorija te sa svim trenerima, ima jednu viziju. Želimo jednostavno stati na noge. Pod time jednostavno mislimo na to da klub počne funkcionirati bez dugovanja - poručio je Samir Barać



RIJEKA Vaterpolisti Primorja Erste banke su okačili kapice o klin, završila je sezona u kojoj su igrači trenera Igora Hinića ostali za nekoliko zaveslaja kratki od povratka u A1 Regionalnu ligu, dok su u razigravanju za hrvatsko prvenstvo mladi Riječani na koncu osvojili sedmo mjesto. Bio je to epilog sezone u kojoj je momčad muku mučila s nizom teških ozljeda bitnih igrača, tih otegotnih okolnosti je svjesna i uprava kluba sastavljena sve redom od niza nekadašnjih proslavljenih igrača na čelu s predsjednikom Samirom Baraćem.


– Sjena koja se nadvila nad nama u ove dvije godine je bjelodana činjenica da smo mali broj utakmica odigrali u kompletnom sastavu zbog zdravlja, ove sezone je bilo niti šest-sedam takvih susreta – kaže čelnik primorjaša. – Nisu nam tako mogli igrati Mislav Vrlić, Lovro Paparić, na kraju sezone niti Srđan Aksentijević, a da ne govorimo kako Duje Peroš nije ozdravio niti do konca sezone. Njihove ozljede i bolesti su bile jako teške, to je uključivalo i dugo razdoblje oporavka. Uglavnom, s te strane nas u ove dvije sezone nije pratila ta famozna sportska sreća. Da smo bili kompletni, mogli smo znatno više. Recimo, svladali smo Budvu koja je ušla u viši rang natjecanja, uz to smo kod kuće nadigrali niz momčadi koje su na koncu bile bolje plasirane od nas. Uz te nesretne okolnosti, dijelom i zbog neiskustva te traženja nekih rješenja, rezultat jest takav kakav jest.


Napredak mladih


Na Kantridi su naravno priželjkivali čim bolje rezultate, ali mladoj ekipi nisu nametanja ostvarenja nekih ciljeva pod svaku cijenu.




– Ova uprava Igoru Hiniću zajedno sa svim ostalim trenerima u stručnom stožeru te igračima nije stavljala nikakav imperativ rezultata jer je vrlo teško očekivati neki siguran rezultat budući da je Igor došao na nešto sasvim novo s tim dečkima. Više njih su golobradi mladići, dečki iz srednjih škola. Morali smo im dovesti pojačanje, Aksentijevića te Australca Putta. Još će sigurno svima njima trebati vremena. Važno je da ekipa ostane na okupu te da vidimo napredak mladih igrača. Sada je on već uočen kod svih, među inima i kod Tina Brumnjaka, Frana Čubranića, Lovre Paparića te ostalih. Osjećaju se rezultati dobrog rada, puno puta u sezoni je dokazano da su dečki fizički spremni. Bili su i motivirani, ali ponekad je nedostajalo sportske sreće. Treba se poklopiti više stvari kako bi se ušlo u viši rang natjecanja.


I najstariji galebovi kraj bazena na Kantridi su zaboravili dane kada su u bogatoj eri kluba dovođene zvijezde, u jednom trenutku u momčadi je bilo čak sedam olimpijskih pobjednika. Nakon toga je počela nikada draga era stezanja remena, novo vodstvo kluba se bori sa dugovanjima kako zna i može. Dug od dva milijuna kuna je prepolovljen u vremenu plivanja protiv struje jer osim smanjivanja dugovanja treba se snalaziti i sa stalnim tekućim troškovima.


Dugovanja


– Moram se dotaknuti teške i ružne stvari u tom našem sportu, to su financije. Dugovanja preuzeta prije dvije godine nisu mala i protegnut će se sigurno u iduće tri, četiri godine. Nažalost, ponekad ta dugovanja ne mogu omogućiti jasno planiranje budućnosti. Dug je smanjen, međutim, on i dalje postoji, ometa nas u rješavanju tekućih troškova. Ova godina je financijski još teža nego prošla, troškovi su se povećali. VK Primorje Erste banka nisu, naime, samo seniori nego i sve razne mlađe kategorije sa svojim trenerima. Teže nam je nego lani u svemu tome jer je sve vezano uz priliv novaca.


Znamo je, naime, da je financijsko stanje u vrhunskom riječkom sportu daleko od ružičastog, sivo je i tmurno kao oblaci koji su se nadvili nad Učku.


– Prihoda je sve manje, znamo kakvo je stanje u gradu, teško je doći do financija, ne treba to ni ponavljati. Stvarno moram reći jedno veliko hvala svim prijateljima kluba koji su pomogli, Gradu Rijeci i našoj županiji jer bez njihove pomoći klub bi teško opstao. To moram kazati. Ova uprava sa svim igračima prve ekipe i onima iz mlađih kategorija te sa svim trenerima, ima jednu viziju. Želimo jednostavno stati na noge. Pod time jednostavno mislimo na to da klub počne funkcionirati bez dugovanja – poručio je Samir Barać.