U elitnom društvu

Krajan prije ždrijeba Davis Cupa: ‘Bit ćemo opasni, bez obzira na protivnika’

Zlatko Horvat

Želja je igrati kući - Željko Krajan / Foto D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

Želja je igrati kući - Željko Krajan / Foto D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

Sretan sam što smo se vratili u svjetsku skupinu, gdje nam je mjesto. Kad iduće godine budemo imali sve najbolje na broju, vjerujem da ćemo biti u prilici napraviti veliki rezultat – kaže Željko Krajan



RIJEKA – Hrvatska, Velika Britanija, Francuska, Belgija, Australija, Švicarska, Srbija i Italija bit će među nositeljima u sutrašnjem ždrijebu svjetske skupine Davis Cupa za 2018. godinu, što će se održati u Londonu s početkom u 16 sati. To znači da potencijalni suparnici Marina Čilića i društva u prvom kolu mogu biti reprezentacije Španjolske, Njemačke (u gostima), SAD-a, Nizozemske, Japana (kući), Kazahstana, Mađarske i Kanade (ždrijeb). Japan je posljednji izborio elitu, zbog kiše se dva dana nije igralo u Osaki, da bi Yuichi Sugita na 29. rođendan pobijedio Brazilca Monteira (6:3, 6:2, 6:3) za nedostižnih 3:1.


– Jedina želja je igrati kući, to će nam olakšati stvari. Bez obzira na to s kime ćemo igrati, doma ili vani, bit ćemo opasni za sve – ocjenjuje izbornik Željko Krajan, koji dobro zna da nije bilo lako kao što sugerira konačnih 4:1 u Bogoti. Čilić i Mektić su u parovima gubili 2:0 u setovima kod rezultata 1:1.



Hrvatska na najnovijoj WTA ljestvici ima pet predstavnica među prvih sto tenisačica svijeta. Prvi se put u tom društvu našla Jana Fett, prošlotjedna polufinalistkinja u Tokiju, koja je napredovala 24 mjesta i sada je 99. igračica svijeta. Najbolje je rangirana Mirjana Lučić-Baroni na 33. mjestu. Ana Konjuh je napredovala jedno mjesto i sada je na 39. poziciji, kao i Donna Vekić koja se popela sa 47. na 46. poziciju. Petra Martić je pala dva mjesta, na 89. poziciju. Vrh ljestvice je bez promjena. Prva je Španjolka Garbine Muguruza, druga je Rumunjka Simona Halep, a treća je Ukrajinka Elina Svitolina.





– Veliko je olakšanje što smo dobili. Na papiru sada izgleda lako, ali ako se vratimo na subotu… Maksimalno smo respektirali protivnika, možda se i pribojavali uvjeta, ali dobro smo se nosili sa svima i sretan sam što smo se vratili u svjetsku skupinu, gdje nam je mjesto. Kad iduće godine budemo, nadam se, imali sve najbolje na broju, vjerujem da ćemo biti u prilici napraviti veliki rezultat – dodao je Željko Krajan.


Hrvatska je uspješno preskočila Kolumbiju u Bogoti uz tri boda Marina Čilića, koji je sa 24 pojedinačne pobjede postao novi rekorder, nadmašivši učinak Ivana Ljubičića (23). Na kraju je bod upisao i debitant Viktor Galović.


– Stvarno sam zahvalan izborniku što me pozvao. Ovo je bila velika šansa da pokažem ljudima da mogu nešto napraviti. Istina, imam 26 godina, ali nikad nije kasno. Teže je biti dio reprezentacije, emocije su velike, ali tjedan je bio odličan, svi igrači su bili odlični prema meni. Svi smo navijali za svakoga – rekao je Viktor Galović.