Atletičarka »Kvarnera«

SARA KOLAK OBAVILA PREGLED ‘U lipnju počinjem lagano bacati koplje’

Sara Kolak s doktorom Shawnom O'Driscollom i fizioterapeutom Chadom E. Chernyjem

Sara Kolak s doktorom Shawnom O'Driscollom i fizioterapeutom Chadom E. Chernyjem

U ponedjeljak krećem s brzom rehabilitacijom, plan je da sam iduće zime sto posto spremna za trening bez bolova. Što znači da će oporavak trajati četiri do šest mjeseci, s time da ću u lipnju ili srpnju početi lagano bacati – kaže Sara



Sara Kolak jučer je obavila kontrolni pregled u klinici Mayo u Rochesteru nakon artroskopije i rekonstrukcije ligamenata lakta kojoj je olimpijska pobjednica »Kvarnera« u bacanju koplja podvrgnuta 31. siječnja zbog parcijalne rupture tetive mišića lakta koju je zaradila početkom kolovoza prošle godine na Svjetskome prvenstvu u Londonu na kojem je zauzela četvrto mjesto. Doktor Shawn O’Driscoll, vrhunski stručnjak za ozljede lakta i ramena, kod kojega je Sara Kolak otputovala na preporuku konzilija Specijalne bolnice za ortopediju Dr. Nemec koji joj je nakon višemjesečnih pregleda kod vodećih hrvatskih ortopeda postavio dijagnozu, vrlo je zadovoljan oporavkom atletičarke »Kvarnera«.


– Doktor je prezadovoljan kako lakat izgleda, kao i onime što je vidio na rentgenskoj snimci. Rekao je da se lakat ponaša savršeno, kao i da je velik plus što ligament nije skroz pukao. Trebat će mi još koji tjedan da lakat dobije stopostotnu pokretljivost, ali to će uskoro doći. Pohvalio me što nisam forsirala lakat, već sam se strogo držala uputa koje mi je dao nakon operacije – javila se Sara Kolak nakon pregleda u Rochesteru na kojem je skinula imobilizacijsku ortozu s ograničenjem pokreta na kojoj se mogu namjestiti stupnjevi za pokretljivost koju je posljednjih pet tjedana morala nositi 24 sata na dan, a koju joj je donirala Specijalna bolnica Dr. Nemec.


– Osjećaj bez ortoze je super, ali čudan. Još ću neko vrijeme spavati s njom za svaki slučaj da ne napravim neku rotaciju, ali više neće biti pod 90 stupnjeva – dodala je bacačica koplja kluba s Kantride, koja s rehabilitacijom počinje u ponedjeljak u Rijeci pod paskom fizioterapueta Deana Misture, s kojim surađuje od dolaska u »Kvarner« 2012. godine.




– U ponedjeljak krećem s brzom rehabilitacijom, plan je da sam iduće zime sto posto spremna za trening bez bolova. Što znači da će oporavak trajati četiri do šest mjeseci, s time da ću u lipnju ili srpnju početi lagano bacati, ali ne previše. Prva dva mjeseca bitan je volumen bacanja, a onda iduća dva mjeseca počinjem malo jače, tako da ću u rujnu ili najkasnije u listopadu početi bacati jako iz zaleta. Sada mogu raditi tek imitaciju bacanja, ali bez rotacije. Tijekom rehabilitacije radit ćemo na jačanju mišića lakta, jačanju šake i istezanju, ali i na jačanju cijelog tijela. No, nisam se zapustila, sve ovo vrijeme sam trenirala, radila sam vježbe za noge, trbušnjake, zadnjih tjedan dana dosta sam trčala… Radujem se dolasku u Rijeku, jedva čekam da krenemo s rehabilitacijom i da opet počnem normalno trenirati – zaključila je Sara Kolak.