Sretan put

Rukometaši danas putuju na SP, Babić: ‘Četvrtfinale je minimalni cilj’

Ivana Vaupotić

Foto Milivoj Mijošek

Foto Milivoj Mijošek

Stepančić, Mamić i Mandalinić lako bi mogli preskočiti našu prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Nakon toga ćemo vidjeti u kakvom su stanju. U ovom je trenutku stvarno teško reći što će biti dalje. Slobodno možemo reći da je reprezentacija doživjela jak udar na zdravlje igrača – kaže izbornik Željko Babić



 U predvečerje današnjeg odlaska na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Željko Babić objavio je konačni popis igrača s kojima će pokušati osvojiti medalju. Na njegovu žalost, pri odabiru su najvažniju ulogu imali liječnici.


– Ne želim kukati, niti tražiti isprike. Ozljede su nam skrojile reprezentaciju, velik broj igrača otpao je iz zdravstvenih razloga. Samim tim je izbor igrača za Svjetsko prvenstvo bio jednostavan. Na žalost, zbog toga smo u određenom dijelu limitirani – rekao je Babić na konferenciji za novinare, što je sinoć održana u kasnim poslijepodnevnim satima utorka.


Konkretnije, Marka Kopljara iz reprezentacije su udaljili problemi s koljenom, Ivana Sliškovića za krevet je prikovala mononukleoza, a Marino Marić obnovio je ozljedu metatarzalne kosti zbog koje je propustio Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Povrh toga, Ivan Čupić morao je otkazati nastup iz obiteljskih razloga.




– Dakle, to su naša četiri startera s Europskoga prvenstva u Poljskoj, što je održano prije samo godinu dana. Riječ je o hendikepu koji bi u tako kratkom razdoblju osjetila svaka reprezentacija – dodao je izbornik.



SKUPINA A (Nantes)


Francuska


Poljska


Rusija


Norveška


Brazil


Japan


SKUPINA B (Metz)


Španjolska


Slovenija


Makedonija


Island


Tunis


Angola


SKUPINA C (Rouen)


Njemačka


Hrvatska


Bjelorusija


Mađarska


Čile


Saudijska Arabija


SKUPINA D (Pariz)


Katar


Danska


Švedska


Egipt


Bahrain


Argentina



Širenje kadra


Zapravo, Babić se trenutno može poistovjetiti s glavnim junacima televizijskih reklama u kojima se u nekom trenutku pojavljuje rečenica: »Ali, to nije sve!« Domagoj Duvnjak također ima problema s koljenom, zbog čega nije odradio niti jedan kompletni trening u zadnja dva dana. Ozljede zadnje lože muče Luku Stepančića i Marka Mamića, a Stipe Mandalinić je dobio neugodan udarac u rebra.


– Situacija je daleko od idealne i nije previše optimistična. Stepančić, Mamić i Mandalinić lako bi mogli preskočiti našu prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Nakon toga ćemo vidjeti u kakvom su stanju. U ovom je trenutku stvarno teško reći što će biti dalje. Slobodno možemo reći da je reprezentacija doživjela jak udar na zdravlje igrača – objasnio je Babić.


Prema njegovim riječima, do kraja tjedna bit će poznato u kakvom je stanju navedena trojka. U slučaju da specijalistički pregledi donesu loše vijesti, Babić će naknadno pozvati nekoga od igrača koji su odradili pripreme za Svjetsko prvenstvo. No, prinudne promjene niti u jednom trenutku nisu promijenile ciljeve.


– Tu je sve isto od trenutka kada smo se počeli pripremati za Francusku. Kao što je poznato, Hrvatska će iduće godine ugostiti Europsko prvenstvo. Zbog toga je sada naš primarni cilj širenje igračkog kadra za reprezentaciju – istaknuo je izbornik.


Tri vratara


U natjecateljskom smislu ta kategorija obuhvaća plasman u četvrtfinale Svjetskoga prvenstva.


– Neću reći da to moramo ostvariti, ali ulazak među osam najboljih smo si postavili kao minimalni cilj za Francusku. Sve ostalo ćemo vidjeti kada krenu utakmice. S obzirom na sve okolnosti, smatram da si ne trebamo sami stvarati pritisak i opterećenje – objasnio je Babić.


Na njegovom popisu za Svjetsko prvenstvo našla su se i tri vratara, Ivan Stevanović, Filip Ivić i Ivan Pešić. Međutim, ni tu ne postoji ono što se u svijetu sporta naziva »slatkim brigama«.


– Tako smo napravili kako bismo dobili na vremenu. Tu imamo dosta dvojbi, još uvijek nismo odlučili tko će braniti kao prvi vratar. U današnjem rukometu utjecaj vratara je jako velik i zato nismo htjeli ništa prepustiti slučaju – rekao je izbornik.


Ozljeda Marina Marića pokrenula je potragu za novim kružnim napadačem u udarnoj postavi. Na kraju priprema Babić je ostavio otvoren prostor za dvije varijante.


– Naša najveća dvojba bila je vezana baš uz tu poziciju. Odlučili smo uzeti dvojicu igrača različitog profila. Željko Musa je visok i jak, a Tin Kontrec je nešto niži, brži i agilniji. Mi u Francuskoj želimo igrati brzi rukomet i zato je Kontrec dobio prednost u odnosu na Krešimira Kozinu. Logično je da imamo dva različita igrača na toj poziciji. Gledajući iz taktičkog kuta, mislim da je to logičan izbor – zaključio je Babić.



Vratari: Ivan Stevanović (PPD Zagreb), Filip Ivić (Kielce), Ivan Pešić (Meškov Brest). Lijeva krila: Manuel Štrlek (Kielce), Lovro Mihić (Wisla Plock). Desna krila: Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Josip Božić-Pavletić (Nexe Našice). Srednji vanjski: Domagoj Duvnjak (THW Kiel), Luka Cindrić (Vardar), Lovro Jotić (PPD Zagreb). Lijevi vanjski: Marko Mamić (Dunkerque), Stipe Mandalinić (PPD Zagreb), Jakov Gojun (Fuchse Berlin).Desni vanjski: Luka Šebetić (PPD Zagreb), Luka Stepančić (PSG). Kružni napadači: Željko Musa (Magdeburg), Tin Kontrec (PPD Zagreb).