EP rukomet

Uvjerljiva pobjeda Červarovih odabranika, Duvnjakova ozlijeda pokvarila sjajno raspoloženje

Hina

Fantastična obrana, sjajni Luka Stepančić, Manuel Štrlek i Zlatko Horvat, te raspoloženi Mirko Alilović bili su ključ hrvatske pobjede na otvaranju prvenstva



SPLIT – HRVATSKA – SRBIJA  32-22 (14-0). Spaladium Arena – 12,000 gledatelja; Suci: Lars Geipel i Marcus Helbig (Njem)


HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Mihić 2 (1), Duvnjak 2, Stepančić 6, Kopljar 1, Vori 1, Gojun, Horvat 4, Karačić 2, Mandalinić 1, Štrlek 6, Čupić 2 (2), Musa 1, Mamić, Cindrić 4


SRBIJA: Cupara, Ivanišević; Šešum 2, Vujić, Đukić, Beljanski 1, Nenadić 6 (2), Radivojević 1, Marković 2 (1), Đorić, Ilić 3 (2), Jovanović, Zelenović 5, Marsenić 1, Vujin 1, Obradović




SEDMERCI: Hrvatska 3/3, Srbija 575


ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Srbija 8 minuta.


Hrvatska rukometna reprezentacija otvorila je Europsko prvenstvo koje se održava u našoj zemlji pobjedom protiv Srbije 32-22 u rasprodanoj splitskoj Spaladium Areni.


Odabranici Line Červara su u susretu 1. kola A pred 12,000 gledatelja uvjerljivo pobijedili Srbiju, dok je u drugom susretu ove skupine Island bio bolji od Švedske 26-24.


Fantastična obrana, sjajni Luka Stepančić, Manuel Štrlek i Zlatko Horvat, te raspoloženi Mirko Alilović bili su ključ hrvatske pobjede na otvaranju prvenstva. Nažalost, nekoliko minuta prije kraja utakmice ozlijedio se Domagoj Duvnjak što je pokvarila sjajno raspoloženje. Samo je pitanje koliko je ozljeda ozbiljna.


Hrvatska je 25 minuta lomila Srbiju i tek je u samoj završnici prvog dijela uspjela ostvariti osjetniju prednost. U 25. minuti Hrvatska je vodila 10-9, da bi poluvrijeme zaključila serijom 4-0 i i s lijepih plus 5 (14-9) otišla na odmor. U nastavu susreta ‘kauboji’ su nošeni sjajnom atmosferom u Spaladium Areni ‘držali nogu na gasu’ i na koncu samo povećali prednost do konačnih +10.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Hrvatsku su do pobjede predvodili Luka Stepančić i Manuel Štrlek sa po šest golova, dok su Luka Cindrić i Zlatko Horvat zabili po četiri gola. Mirko Alilović je sakupio šest obrana, a Ivan Stevanović dvije obrane. Kod Srbije najefikasniji su bili Petar Nenadić sa šest, te Nemanja Zelenović s pet golova.


Hrvatsku reprezentaciju u 2. kolu 14. siječnja očekuje utakmica protiv Islanda, dok se u drugom susretu sastaju Srbija i Švedska. Posljednje kolo na rasporedu je 16. siječnja, a hrvatski rukometaši će igrati protiv Švedske, a u drugom susretu igrat će Island i Srbija. Tri najbolje ekipe iz svake skupine nastavljaju natjecanje.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Červar: Prva stepenica u našem naumu


Obrana i tranzicija su najzaslužniji za našu pobjedu protiv Srbije, ali prava je šteta što se Domagoj Duvnjak ozlijedio, kazao je izbornik hrvatskih rukometaša Lino Červar nakon pobjede nad Srbijom (32-22) u Splitu. 


“Bili smo strpljivi, jaki u obrani i to nam se isplatilo. Srbija je od samog početka zaigrala vrlo disciplinirano, mi smo to prihvatili i sačekali trenutak kada smo se uspjeli odvojiti. Pobjeda je zaslužena i vrijedna, ali to je ipak samo jedna pobjeda, prva stepenica u našem naumu”, kazao je Červar, koji je kazao da Duvnjak ima ozljedom lista desne noge, koju je najbolji hrvatski igrač zaradio sredinom drugog dijela. 


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



“Pobjedu je ipak zasjenila Duvnjakova ozljeda. Radi se o listu, a koliko je teška, znat ćemo tek nakon što obavi pregled. Mi smo ga taman željeli promijeniti trenutak prije ozljede, ali od velike buke u dvorani nismo uspjeli. Valjda je tako moralo bit”. 


Hrvatska nakon Srbije igra u nedjelju protiv Islanda koji je s 24-22 slavio protiv Švedske.


“Za mene je pobjeda Islanda ipak iznenađenje. Igrali su puno međusobnih utakmica i Šveđani su veliku većinu dobili, pa su ih valjda potcijenili. Islanđani su se ranno odvojili na veliku razliku, a Šveđani, koji su odlična reprezentacija, ali imaju problem s visinom, nisu to mogli dostići. Island je vrlo kvalitetan protivnik i morat ćemo se izuzetno dobro pripremiti za njih. Naravno, ttrebat će nam i podrška gledatelja kao što je to bila danas, a to znači nevjerojatna”, zaključio je Červar. 


Cvetković: Prava muška utakmica, a rezultat ipak previsok


 Bila je to prava muška utakmica, a rezultat je s obzirom na sve ipak malo previsok, izjavio je srpski rukometni izbornik Jovica Cvetković nakon poraza od Hrvatske (22-32) u Splitu. 


 “Nažalost, naši vratari nisu imali svoju večer, ali ne smijemo klonuti duhom, već što prije zaboraviti ovaj meč i odigrati znatno bolje protiv Islanda i Švedske. Čestitam Hrvatskoj na pobjedi, a i publici. Pokušali smo da pariramo Hrvatskoj, bilo je dobro nekih 20 minuta, ali imali smo problema s našim vratarima. Jednostavno, imali su premao obrana”, kazao je srpski izbornik.


 Nemanja Zelenović, strijelac pet golova, istaknuo je kako je domaćin zasluženo slavio.


 “Hrvatska je bila odlična, prvih 25 minuta smo bili ravnopravni, a onda su se oni odvojili. Gledatelji su bili sjajni, pomogli su Hrvatskoj, a ova utakmica je pokazala da između srpskih i hrvatskih rukometaša vlada veliko prijateljstvo.


 Mijajlo Marsenić je kazao da su izgubili zbog svojih pogrešaka. 


“Stvarno bih želio odati priznanje hrvatskim navijačima, pozitivno sam iznenađen”. Hrvatskoj želim sreću u nastavku prvenstva, a Domagoju Duvnjaku brz oporavak. Srpski rukometaši su mu prvi prišli sa željom da pomognu, a mislim da bi i on to uradio za nas”, kazao je Marsenić.


Horvat: Uvjerljiva pobjeda, ali nije bilo lako


Pobijedili smo Srbe s uvjerljivih deset razlike, ali nikako nije bilo tako lako kao što pokazuje rezultat, kazao je Zlatko Horvat. 


Horvat je u prvoj utakmici EURA protiv Srbije zabio četiri gola. 


“Bilo je vrlo teško, jer oni nisu uopče loša reprezentacija. Trebalo je dosta truda i strpljenja da se slome, a to nam je uspjelo krajem prvog dijela. Sada je najvažnije da se smirimo i pripremimo za utakmice s Islandom i Švedskom, koje će biti još teže. Ja sam još pod dojmom kako je igfati u ovakvom ozračju u Splitu, svaka čast navijačima. Ja sam na SP-u 2009. bio na tribinama, a sada sam konaččno osjetio taj huk Spaladiuma”, izjavio je Horvat. 


“Zahvaljujem se svim onima koji su nas došli bodriti, publika je stvarno bila nevjerojatna. Iako izgkeda lako, nije to bila laka utakmica, imali smo problema pogotovu na početku s obranom 5-1. Odlična utakmica, ali je ovo tek prva u nizu koji nas cijeli od naslova koji želimo. Idemo dalje”, izjavio je Jakov Gojun. 


“Odigrali smo točno onako kako smo se dogovorili i onako kako smo trebali. Stvarno ne znam ko je od nas večeras bio bolji, svi su dali maksimum. Sada nas čeka Island, koji ima spoj mladih i starijih igrača, a oni će igrati puno brže nego Srbija. A sigurno su sad u zanosu nakon pobjede nad Švedskom”, kazao je Manuel Štrlek, strijelac šest golova. 


Alilović: Slijede dvoboji za bodove


Uspjeli smo s deset razlike dobiti Srbiju, a sada nas čekaju dvoboji za bodove koje prenosimo u drugi krug, izjavio je vratar hrvatske rukometne reprezentacije Mirko Alilović nakon trijumfa nad Srbijom (32-22) na EURU u Splitu. 


Odigrali smo jako kvalitetno svih 60 minuta i potpuno smo zaslužili pobjedu jer nismo imali lošeg igrača u momčadi. Svi su dali maksimum. Toliko se pričalo o toj Srbiji svih ovid dana, a nitko nije spominjao Island i Švedsku, koji su puno važniji”, kazao je najbolji igrač utakmice Alilović, koji je oduševljen atmosferom u dvorani.


“Ja sam ovo osjetio prije devet godina na Svjetskom prvenstvu, kada nismo mogli izgubiti. Ovo je bilo fantastično i velika hvala svim navijačima što su došli i pomogli nam da pobijedimo. Trebat će nam i protiv Islanda i Švedske”, kazao je Alilović. 


Jedan od junaka dvoboja bio je i Luka Stepančić, koji je dao šest golova. 


“Zaslužili smo pobjedu jer su baš svi igrali na visokoj razini. A i kako odigrati loše u onakoj atmosferi kakvu su stvorili Splićani. Ja u prvih 15 minuta nisam osjećao noge od nervoze. Važno je da smo pobjedom otvorili prvenstvo i čestitam Srbiji na vrlo korektnoj igri”, izjavio je Stepančić. 


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Grabar-Kitarović: Vjerujem u zlato


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uživo je u Spaladium Areni pratila prvu utakmicu hrvatske muške rukometne reprezentacije na Europskom prvenstvu i 32-22 pobjedu protiv Srbije, a kao što je i njezin običaj utakmicu je pratila u dresu s tribine.


“Atmosfera je bila predivna, prava domoljubna. I utakmica je bila dobra, malo je ‘štekalo’ na početku, ali kasnije smo uhvatili tempo. Ja vjerujem da doista možemo doći do finala i vjerujem u zlato. Mislim da još samo malo možemo osnažiti igru u obrani. Ponosna sam i na navijače i zahvalna sam svima koju su zajedno sa mnom podržavali našu reprezentaciju i na najbolji mogući način prezentirali Hrvatsku. Ostanimo i dalje domoljubni, ponosni i dostojanstveni navijači”.


Na pitanje zašto utakmice ne prati iz svečane lože, predsjednica je odgovorila:


“Kao prvo, ne volim se izdvajati od ljudi, a kao drugo volim doći kao navijač i navijati, inače mogu gledati utakmicu doma pred televizorom. Poseban mi je gušt ovako doći i s drugim navijačima podržavati našu reprezentaciju”.


O daljnjim planovima vezanima za EP je rekla:


“Planiram svakako otići i na finale, a za ostale utakmice ne znam koliko su stići”.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ