Svjetsko prvenstvo u rukometu

POSLIJEPODNEVNI SUŠI Hrvatski rukometaši protiv Japana traže drugu pobjedu na SP-u

Igor Duvnjak

Domagoj Duvnjak/Foto REUTERS

Domagoj Duvnjak/Foto REUTERS

O sadašnjim mogućnostim azijskih suparnika se može samo nagađati, činjenica je tek da ih je Makedonija na startu visoko svladala, čak 38:29. Druga strana medalje je da se hrvatski suparnici žele čim bolje pripremiti za Olimpijske igre i grade momčad kako bi bila što kompetitivniji na najvećem skupu sportaša i sportašica svijeta. Arhitekt im je i daleko najslavnije ime u reprezentaciji, izbornik Dagur Sigurdsson



RIJEKA Hrvatski rukometaši bi navodno danas na Svjetskom prvenstvu trebali imati puno lakši posao nego na otvaranju kada su poslije niza uspona i padova na kraju uvjerljivo nadigrali kvalitetne Islanđane. Novi suparnik u skupini B je Japan, koji spada u red egzotičnih rukometnih reprezentacija, ali u današnjem vrhunskom sportu niti jednom poslu ne treba pristupiti imalo olako kao ni ovome jer onda se mogu pojaviti nepredviđeni problemi. Svjestan je toga i hrvatski izbornik Lino Červar.


Bronhi


Ipak, utakmica s Islanđanima je za njegovu momčad bila kao »bronhi«, lakše se diše nakon te pobjede, ugodnije je znatno pripremati utakmicu s Japancima sa saznanjem da su osvojena dva boda koja će imati svoju težinu u drugoj fazi natjecanja.


– U obrani smo utakmicu počeli nedovoljno agresivno i dopustili smo Islanđanima da nam dolaze blizu i zabijaju. Onog trenutka kada smo u obrani bili puno agresivniji prema naprijed, tada smo i napravili preokret i pobijedili. Cilj je tu razinu obrane odigrati u kontinuitetu, a ne na trenutke, pogotovu kada nam dolaze jači protivnici. Obrana je ključ – konstatirao je hrvatski izbornik. – Sve u svemu, zadovoljan sam. Ubilježili smo pobjedu, momčad je pokazala mentalnu snagu vrativši se dvaput iz zaostatka, a nitko se nije ozlijedio. Sada s optimizmom gledamo prema naprijed.




Prva reprezentacija na tom gledanju prema naprijed je upravo Japan, zemlja domaćin skorašnjih Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Do sada im je zenit na svjetskim prvenstvima bilo deseto mjesto davne 1970. godine. O sadašnjim mogućnostim azijskih suparnika se može samo nagađati, činjenica je tek da ih je Makedonija na startu visoko svladala, čak 38:29. Druga strana medalje je da se hrvatski suparnici žele čim bolje pripremiti za Olimpijske igre i grade momčad kako bi bila što kompetitivniji na najvećem skupu sportaša i sportašica svijeta. Arhitekt im je i daleko najslavnije ime u reprezentaciji, izbornik Dagur Sigurdsson, europski prvak s Njemačkom 2015. godine u Poljskoj, stručnjak koji bi trebao njihov rukomet podignuti na što adekvatniju razinu. Uz svoju tradicionalnu brzinu, »zujanje«, nastoje implementirati u igru i europske komponente rukometa, među kojima je i čvrsta obrana, koja se, istina, nije iskazala s Makedoncima. Imaju i jednog igrača koji igra u Francuskoj, lijevog beka Adama Baiga, koji je u »Cessonu«.


Brzi centar


– Intenzivno razmišljam o Japanu. Svakako više vrijede od visokog poraza od dobre Makedonije, vrlo su brzi, imaju dobru tranziciju i čak su tehnički potkovani. Jedino što im nedostaje je iskustvo, no svakako nisu momčad za podcjenjivanje. Za godinu i pol dana na Olimpijskim igrama u Tokiju bit će puno bolji. Japan će biti i idealna prilika za nas kako se nositi s protivnicima koji igraju brzi centar, a priliku će vjerojatno dobiti svi moji igrači – poručio je Červar.


Utakmica Hrvatska – Japan u Olimpijskoj dvorani u Münchenu počinje u 16.30 sati.