Kvalifikacije za EP

LINO ČERVAR: Švicarska i Belgija su respektabilne reprezentacije

Hina

Lino Červar/D. LOVROVIĆ

Lino Červar/D. LOVROVIĆ

Pred nama je treći zadatak ove godine. Igrali smo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje smo osigurali. Nakon toga smo išli na Mediteranske igre u Tarragonu, gdje smo napravili veliko iznenađenje i osvojili zlatnu medalju nakon 14 godina. Sad imamo treći zadatak, a to je osigurati nastup na Europskom prvenstvu 2020. - rekao je izbornik Červar



ZAGREB  »Znam da smo mi na papiru favoriti i od toga ne bježimo, ali sam zabrinut jer s podcjenjuje protivnike. Mislim da su Švicarska i Belgija respektabilne reprezentacije«, izjavio je u ponedjeljak izbornik muške rukometne reprezentacije Lino Červar na okupljanju u Zagrebu, uoči prve dvije utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine protiv Švicarske u Osijeku (25. listopada) i Belgije u Leuvenu (28. listopada).


– Pred nama je treći zadatak ove godine. Igrali smo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje smo osigurali. Nakon toga smo išli na Mediteranske igre u Tarragonu, gdje smo napravili veliko iznenađenje i osvojili zlatnu medalju nakon 14 godina. Sad imamo treći zadatak, a to je osigurati nastup na Europskom prvenstvu 2020. – rekao je izbornik Červar koji je u Zagrebu okupio 18 kandidata.


Na Červarovom popisu su vratari Marin Šego (MOL-Pick Szeged) i Mate Šunjić (US Ivry); krila Manuel Štrlek (Telekom Veszprem), David Mandić, Zlatko Horvat i Josip Božić Pavletić (svi PPD Zagreb); kružni napadači Željko Musa (Magdeburg), Kristian Bećiri (Celje PL) i Marin Šipić (Nexe); te vanjski igrači Damir Bičanić (PPD Zagreb), Halil Jaganjac (Metalurg), Domagoj Duvnjak (Kiel), Luka Cindrić (Vive Kielce), Igor Karačić (Vardar), Luka Stepančić (Paris Saint-Germain), Jakov Vranković (Grundfos Tatabanya), Ivan Martinović (Gummersbach) i Alen Blažević (MOL-Pick Szeged).




– Švicarska je već jednom pobijedila u kvalifikacijama Norvešku koja je doprvak svijeta. Odmah unaprijed moram reći, a to ću reći i igračima, da moramo pristupiti krajnje oprezno i moramo dati sve od sebe da utakmicu riješimo. Nakon toga ćemo razmišljati o Belgiji koju je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Francuska dva puta jako tijesno pobijedila – istaknuo je izbornik Červar.


Na opasnost od posljedica podcjenjivanja upozorio je i Luka Stepančić.


– Zadnje dvije godine se u rukometu proširio broj reprezentacija koji je prije bio sveden možda na četiri, pet, danas je to puno više. Po meni, Belgiju i Švicarsku treba jako ozbiljno shvatiti. Neugodno je pogotovo što će obje reprezentacije po mojoj pretpostavci igrati 7 protiv 6 gdje imaju odlične razigravače, Belgijanci u Qerimiju kao i Švicarci u Schmidu. Ako se sjetimo Belgija je umalo pobijedila Francuze kod kuće prije dvije godine, Švicarci su kod kuće pobijedili Norvešku baš igrajući 7 protiv 6 i sigurno neće biti lako. Realno, sigurno je da smo kvalitetniji od obje ekipe, pogotovo u Osijeku kod kuće moramo slaviti – zaključio je desni vanjski PSG-a.


Vratar Marin Šego najvažnijim smatra zdravstveni karton naše reprezentacije.


– Najbitnije je da budemo svi zdravi da se spremimo za tu prvu utakmicu. Puno nam znači povratak Domagoja Duvnjaka. Samo da bude zdrav i da ga to koljeno ne boli – zaključio je Šego.


Nakon okupljanja reprezentacija je krenula put Osijeka, gdje će u četvrtak, 25. listopada (20.15 sati) u dvorani Gradski vrt ugostiti Švicarsku, dok će tri dana poslije (15.45 sati) gostovati kod Belgije u Leuvenu.