Krešimir Kozina

Kada bi se uspjeli dokopati polufinala SP-a onda bi sve bilo moguće

Igor Duvnjak

Krešimir Kozina/Foto S. JEŽINA

Krešimir Kozina/Foto S. JEŽINA

Ako će netko dolaziti na pripreme razmišljajući da želi biti sedmi, onda nije trebao niti dolaziti. Jasno, onako među nama, cilj nam je da budemo prvaci, ali znamo što sve treba za to. Ne može se gledati toliko unaprijed, moramo ići utakmicu po utakmicu i tako ćemo činiti – poručio je Krešimir Kozina



RIJEKA Hrvatski rukometni reprezentativci već su poslovično kao na iglama na početku godine spremajući se za veliki međunarodni događaj. Reprezentaciji, koja je proteklih desetljeća od utemeljenja hrvatske države podarila pun koš radosti svojim brojnim simpatizerkama, sada predstoji nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i u Danskoj od 10. do 27. siječnja. Izbornik Lino Červar, koji se od 2003. godine pa nadalje naosvajao najsjajnijih odličja na najvećim natjecanjima, opet je potražio usloge nekadašnjeg pivota »Zameta« Krešimira Kozine, igrača koji se iz Matulja preko dresa Zamećana pretvorio u rukometnog svjetskog putnika. Iz Rijeke je na daleke puteve krenuo davne 2011. godine.


Momak rođen u Derventi u predvečerje rata 1990. godine otišao je iz Rijeke kao svjetski prvak do 19 godina u našički »Nexe«, da bi preko austrijskog »Alpla Harda« osvanuo u Bundesligi, zaigrao je prvo za »Flensburg«, a sada je igrač tamošnjeg »Göppingena«.


– Mogu reći da se u »Göppingenu« stvarno osjećam dobro – kaže Krešimir Kozina, osvajač brončane medalje na Europskom prvenstvu u Poljskoj, u miru porečkog hotela »Dijamant« odrađujući nove reprezentativne pripreme. – Tamo sam se dobro snašao, zbilja osjećam određenu slobodu u igri, mogu igrati rukomet kakav želim i volim. Odlično je što sam tamo nastavio karijeru i produžio ugovor. Inače, djelomično sam i odrastao u Njemačkoj, govorim jezik što mi je uvelike i pomoglo. Uostalom, uvijek mi je i cilj bio zaigrati u Njemačkoj.




Poziv za igranje u Bundesligi bio je kompliment njegovim kvalitetama, nastupa u najjačoj ligi svijeta, u rukometnoj NBA ligi.


Natjecateljska draž


– Naravno da je čast i zadovoljstvo igrati tamo. Mislim da je razlika između njemačke i bilo koje druge lige velika. Kada se, primjerice, ide na gostovanje kod najlošijeg kluba, dvorana je puno, to je uvijek spektakl. To je znatno veće nego u ostalim ligama. Igra se stalno, dok, primjerice, u Poljskoj neki klubovi završe natjecanje 7. prosinca, mi 27. prosinca još uvijek igramo. Možda je malo manje vremena za odmor, ali sigurno ima te čari, spektakla i natjecateljske draži. Gdje god dođeš znaš da se itekako moraš trgati za bodove. Ne samo naša momčad, nego i »Kiel« i bilo koji drugi jak klub. Nema lakih utakmica.


Krešimir Kozina, kao i mnogi drugi vrhunski rukometaši, praktički ima jako malo odmora, iz klupskog dresa je dojurio pod reprezentativnu zastavu odgovarajući silnim nagomilanim sportskim obavezama putovanja, treninga i utakmica.


– Kao prvo, ovdje je na pripremama svatko svojevoljno. Svatko od nas želi igrati za Hrvatsku. Ti svi napori će možda ostaviti neke posljedice na tijelo, kod nekih igrača koji su tu već dugi niz godina su i ostavili, ali ponavljam, svi smo tu svojevoljno i svi znamo što nam se sprema.Kozina je jedan od reprezentativaca koji je već iskusio dolaske na reprezentativne pripreme i nastup na velikom natjecanju, sada on i suigrači iznova odgovaraju na novi sportski izazov odazivajući se na poziv izbornika i spremajući se za Svjetsko prvenstvo.


Hrvatsku u prvoj fazi natjecanja u skupini očekuju Island, Japan, Bahrein, Španjolska i Makedonija.


– Mislim da nemamo laganu skupinu. Cilj je prenijeti što više bodova u iduću fazu natjecanja gdje će nas sigurno čekati Njemačka koja je domaćin i koja je pod velikim pritiskom. Vjerojatno kao što je to bila Hrvatska na Europskom prvenstvu kod nas. Tu će biti i Francuska, koja je vjerojatno najbolja ekipa svih vremena. Na njih ne treba trošiti puno riječi.



– Rekao bih da je uvijek riječ o dokazivanju. Svake pripreme reprezentacije su dokazivanje jer Hrvatska stvarno ima toliko dobrih igrača na svakoj poziciji da zaista nitko nije siguran. Mislim da na svake pripreme svi dođu dati sve od sebe i onda je na izborniku da odabere najbolje.


Konkurencija na crti


I Krešimir je u žrvnju jake konkurencije u momčadi, u njegovom slučaju one za mjesto na crti hrvatske reprezentacije, na mjestu koje je igla u napadu i bedem u obrani. Tu je izražena bogata tradicija riječkog rukometa, »loza« od Alvara Načinovića preko Renata Sulića do Kozine.


– Hrvatska već dugi niz godina ima jako dobre pivote. Dosta njih je iz Rijeke, poput Alvara Načinović i Renata Sulića, to su svjetska imena. Renato još igra i još je uvijek jedan od najboljih na svijetu. Hrvatska i sada ima odlične pivote. Spominjem među njima i one koji nisu tu. I Marić i Brozović igraju u Njemačkoj, kao i ja, i igraju na vrhunskoj razini. Bilo bi zasluženo da su i oni na pripremama. Na ovoj našoj poziciji je stoga velika borba, svatko mora dati sve od sebe.


Kozina i neki od njegovih suigrača su cijenjeni po igri u obrani, a svakom i površnom pratitelju rukometnih utakmica je jasno da će Hrvatskoj na Svjetskom prvenstvu trebati itekako čvrsta obrana.


– Obrana je u rukometu važna kao u niti jednom drugom sportu. Mislim da je ona bila ključ uspjeha Hrvatske tijekom svih ovih godina kada su se osvajale medalje. Puno ljudi to ne vidi, vidi možda lijepe golove, zamijeti razorne šuteve s dvanaest metara, ali obrana je u rukometu ključ za svaku medalju i svaki uspjeh.


Veliki apetiti


Krešimir očekuje da će momčad itekako dobro braniti prilaz hrvatskim vratima.


– Što se naše obrane tiče, mislim da tu možemo jako puno. Imamo tjelesno jake dečke, visoke. Imamo i vrhunske vratare i smatram da nam je u ovom segmentu potencijal najveći.


Hrvatska na trnovit put u Münchenu kreće utakmicom protiv vrlo kvalitetnih Islanđana.


– Slažem se da je najbitnija prva utakmica s Islandom, ali naravno da ni Makedonci ni Japanci neće biti bez šansi. Svakoga se treba paziti i čuvati te pokušati prenijeti što više bodova u drugu fazu prvenstva da bismo se dokopali polufinala, a onda je sve moguće.



Krešimir Kozina se igrački formirao u »Zametu«, ne zaboravlja svoj voljeni klub.


– Imam informacije o »Zametu«, u kontaktu sam s Milanom Uzelcem i Mateom Hrvatinom, koji su praktički od mene i napravili igrača. Pomagali su mi kada sam došao kao klinac, kada sam god u Hrvatskoj vidim se s njima. Znaju oni da sam im ja još uvijek zahvalan za sve. Pratim »Zamet« koliko god mogu. Mislim da ima dobru, mladu ekipu. Možda je kvaliteta u hrvatskoj ligi pala zbog nedostatka financija u klubovima općenito, ne samo u »Zametu«, ali je još uvijek taj talent prisutan, pogotovo u Rijeci. Nadam se da će još dva-tri igrača, a vidim da ih ima nekoliko koji bi mogli, doći na europsku i svjetsku scenu.



Očito je da su u hrvatskoj reprezentaciji uoči prvenstva apetiti veliki.


– Naravno da je tako. Ako će netko dolaziti na pripreme razmišljajući da želi biti sedmi, onda nije trebao niti dolaziti. Jasno, onako među nama, cilj nam je da budemo prvaci, ali znamo što sve treba za to. Ne može se gledati toliko unaprijed, moramo ići utakmicu po utakmicu i tako ćemo činiti – poručio je Krešimir Kozina.