ŽRK Zamet odustao

IGOR DUVNJAK Žestoka rukometna pljuska gradskoj sportskoj politici

Igor Duvnjak

Grad Rijeka guši se u moru financijskih problema, koliko pritom može i stigne misliti na sport, drugo je pitanje. Činjenica je samo da je ŽRK Zamet gradski klub, istupanje iz Prve lige je žestoka rukometna pljuska gradskoj sportskoj politici.



Ženski rukometni klub Zamet ima vrlo bogatu tradiciju, dužu od 60 godina. ŽRK Zamet je nositelj kvalitete u riječkom ženskom rukometu, parafrazirajući Maksima Gorkog, kako te tvrdnje gordo zvuče. ŽRK Zamet je usred prvenstva odustao od natjecanja u Prvoj ligi, kako ta činjenica gorko, bolno i šokantno zvuči. U tom kontekstu »isključivanja rasvete usred predstave« spominjanje slavne prošlosti i priča o nekakvim nositeljicama kvalitete čovjeku zvoni neugodno u ušima.


I površniji pratitelj riječkih sportskih zbivanja će nakon tog utorka, 26. veljače, datuma koji će ostati crnim slovima upisan u povijest kluba, kazati da je ona vijest tužna za ljubitelje ovog sporta u gradu na Rječini, ali i nije toliko iznenađujuća. Po onoj da »vrč ide na vodu dok se ne razbije«, nešto se slično moglo naslutiti. Kao što nam oblaci, kada se počinju okupljati oko vrha Učke, nepogrešivo najavljuju kišno vrijeme, tako je višegodišnja eskalacija organizacijsko-financijskih problema bila najava ove rukometne nevere koja je otpuhala Zamećanke iz prvoligaškog društva, ne pružajući im priliku da se u preostalih devet kola pokušaju nekako odlijepiti s posljednjeg mjesta na ljestvici i ostati među prvoligašicama. Financijski razlozi na vagi odlučivanja su, nažalost, imali puno veću težinu, oni sportski su u odnosu na njih pero-laka kategorija i mlade riječke sportašice stoga, htjele ne htjele, moraju završiti utrku puno krugova prije kraja. Jednostavno, izgubile su pravo na igranje.


Što se pak problema tiče, oni, nažalost, nisu od jučer, a kako su dugo i predugo trajali, postali su dio svakodnevnice Zamećanki koje su s njima živjele, sve tako dok famozno nojevsko guranje glave u pijesak nije konačno na tako drastičan način, uzelo danak. Sve kao da se dogodilo preko noći, ŽRK Zamet je u nepune četiri godine od čvrstog kandidata za titulu državnog prvaka doslovno spao na prosječki štap stojeći pred vrlo upitnom budućnošću. Sada to izgleda davno, a bilo je to 8. svibnja 2015. godine kada su trenerica Adrijana Prosenjak i njezine uzdanice uzdignute glave otišle u Koprivnicu na utakmicu posljednjeg prvoligaškog kola, čak su ih pratili i neki navijači iz Rijeke u otimanju za naslov prvakinja s nekadašnjim europskim prvakinjama. Bile su ravnopravne do posljednjih nekoliko minuta kada je nekoliko sudačkih odluka i nekoliko grešaka presudilo u korist Podravke Vegete, na kraju je bilo 26:23. U tom razdoblju »debelih krava« Zamet je odigrao i dva finala Kupa, 2014. i 2016. godine. Sve je to bilo u dugogodišnjoj eri predsjednikovanja Luke Denone, tada je ekipa izašla i u Europu te 2015. godine u kvalifikacijama za Kup EHF-a, nasljedivši onu koja je s trenerima, prvo Damirom Čavlovićem, potom sa »Šjorom« Slavkom Bralićem, bila u četvrtfinalu Kupa gradova 1994. godine kada je predsjednik kluba bio Srđan Braco Čevizović. U povijesti kluba će ostatio upamćen po dobru isto kao i njegov nasljednik Ranko Dujmović.




Sve su to lijepe uspomene, na valu povoljnog trenda Zamet je i dalje bio klub čije se ime izgovaralo sa štovanjem u hrvatskom ženskom rukometu, ekipa trenerice Adrijane Prosenjak je zauzimala četvrta mjesta u Prvoj ligi 2016. i 2017. godine ali je bilo sve evidentnije kako se stanje pogoršava jer su financijski izvori jednostavno sve više presušivali. Sve se odmah odražavalo na ekipu koju su redom, iz godine u godinu, napuštale najbolje igračice. Kada je pretprošle sezone otišla praktički cijela prva postava, to je amortizirano dobrim igrama mladih iz druge ekipe, ali odlasci uoči ove sezone nisu mogli biti nadoknađeni i ekipa se čvrsto usidrila na posljednjem mjestu ljestvice u odlascima igračica po onoj »spašavaj se tko može«.


Famozna borba s vjetrenjačama naravno nije davala rezultata, dugogodišnji čelnik Luka Denona je bio sve umorniji u obijanju vrata i u potrazi za sponzorima, neodoljiva je asocijacija na protagonista iz jedne švedske književne uspješnice za kojega je autor naveo »vuče teret za vola, a mora hodati po jajima«. Tražio je Denona svog nasljednika i našao je nasljednicu, Sandru Stojković Hinić, koja je kratko bila predsjednica jer se odselila s obitelji na Island. Zamećanke su potom bile bez vodstva kluba, taman su pomislile da im je granulo sunce kada je koncem siječnja izabrana nova uprava, a ono, smračilo im se pred očima kada su čule da klub samo tako istupa iz Prve lige.


Grad Rijeka guši se u moru financijskih problema, koliko pritom može i stigne misliti na sport, drugo je pitanje. Činjenica je samo da je ŽRK Zamet gradski klub, istupanje iz Prve lige je žestoka rukometna pljuska gradskoj sportskoj politici. Ona je navodno dobra, ispada da je terapija super, ali gdje god se okreneš, pacijenti su na aparatima. Čujemo priče o planiranom povratku u Prvu ligu, kamo sreće da se obistine.