Prijateljske utakmice

Hrvatski rukometaši minimalno poraženi od Njemačke, rukometašice remizirale

Ivana Vaupotić

Vlado Matanović i Julius Kuhn/Foto PIXSELL

Vlado Matanović i Julius Kuhn/Foto PIXSELL



ZAGREB Hrvatskoj je prijateljski ogled s Njemačkom donio minimalni poraz, no ta je utakmica poslužila svrsi. Naime, Lino Červar je najavio da će pružiti priliku igračima koji se već neko vrijeme nalaze na ulaznim vratima reprezentacije, i to je napravio. Sagleda li se ovaj dvoboj u kontekstu priprema za skorašnje Europsko prvenstvo, izbornik je sasvim sigurno dobio dosta povratnih informacija, s time da će priliku za traženje novih rješenj imati za dva dana, kada se u Hannoveru igra nova pripremna utakmica s istim suparnikom.


Početne minute prošle su u skladu s onim što se može očekivati kada se na terenu nađu dvije tako jake reprezentacije. Igralo se gol za gol, sve do 10. minute, kada su sjajne obrane Marina Šege otvorila priliku za bijeg na opipljiviju razliku. Međutim, Njemačka se uspjela obraniti. Nešto kasnije Hrvatska je ipak pobjegla na dva gola prednosti (5:3), koju je održala kroz idućih pet minuta.


Završnica prvog dijela donijela je bolju igru Njemačke, koja je preko Tobiasa Raichmanna otišla na dva gola prednosti u 26. minuti (12:10). Na suprotnoj je strani odličnim šutom uzvratio Domagoj Pavlović, na oduševljenje četii tisuće gledatelja okupljenih pod svodovima Arene Zagreb. Do kraja prvog dijela svaka je reprezentacija postigla još dva gola.




Uvodni dio nastavka pripao je gostima koji su nakon šest minuta igre pobjegli na tri razlike (17:14). Hrvatska se vratila sa dva vezana gola, ali Njemačka nije popuštala te je ubrzo vratila spomenutu prednost (19:16). Istog je trena Červar pozvao minutu odmora. No, izbonik Hrvatske nije odustajao od svoje inicijalne ideje, što znači da je i dalje davao opipljivu minutažu igračima kojima je ova utakmica trebala biti prilika za dokazivanje.


Njemačka je u takvom rasporedu snaga stigla do pet golova pednosti (21:16), no sjajna hrvatska serija 6:0 raspametila je Arenu Zagreb. Završnica je ponudila veliku neizvjesnost, s time da je Njemačka u zadnju minutu ušla s minimalnom prednošću (26:25). Hrvatska je imala napad za izjednačenje, no nije uspjela složiti akciju koja bi joj to donijela.


Hrvatska (m) – Njemačka 25:26 (12:13)


Arena Zagreb. Gledatelja 4.000. Suci: Lah i Sok (Oboje Slovenija).


HRVATSKA: Šego, Ašanin, Duvnjak 3, Hrstić 1, Stepančić 3, Horvat, Šarac, Musa 1, Jelinić, Mamić 1, Šebetić, Cindrić, Matanović 5 (2), Mandić 4, Martinović, Šipić 1, Šego, Bećiri, Ašanin, Pavlović 3.


NJEMAČKA: Wolff, Quenstedt, Gensheimer 3, Golla 1, Reichmann 5 (2), Wiede, Pekeler 2 (1), Hafner 1, Schiller 1, Semper 3, Bohm 1, Stutzke, Kohlbacher 1, Kastening 1, Drux 2.


Hrvatska (ž) – Njemačka 21:21 (10:11)


Arena Zagreb. Gledatelja 2.000. Suci: Lah i Sok (Oboje Slovenija).


HRVATSKA: Pijević, Bešen, P. Posavec 2, Šenvald 1, D. Kalaus 3, Mrazović, Miočinović, Šimara 3, Lisjak, Dežić 4 (3), Šuster 1, Guskić, Čivljak, Lacković, Prkačin 2, Vukojević 1.


NJEMAČKA: Eckerle, Roch, Zapf, Berger, Griessels 1, Schmeltzer 4, Nadzinavicius 3 (2), Zechooke 1, Bolk 5, Grossmann, Weigel 1, Lauenroth 3, Behrend, Braun 1, Stolle 1, Rode 1.