Pobjeda Norvežanina

Slalom u Schladmingu: Treće slavlje Kristoffersena na Planaiju

Hina

Reuters

Reuters



 Norvežanin Henrik Kristoffersen u utorak je ostvario svoju petu slalomsku pobjedu ove sezone, a treću u karijeri na stazi Planai u austrijskom Schladmingu, gdje je za samo devet stotinki sekunde bio brži od drugoplasiranog domaćeg miljenika Marcela Hirschera.


Kristoffersen je u prvoj vožnji uvjerljivo bio najbrži te stvorio zalihu od 52 stotinke u odnosu na svog najvećeg slalomskog suparnika Hirschera, a već treći Rus Horošilov ostao je više od sekunde iza prošlogodišnjeg osvajača Malog kristalnog globusa u slalomu.


Kristoffersen je za drugu vožnju, odličnim skijanjem u donjem dijelu staze Planai, osigurao prednost od 52 stotinke sekunde pred domaćim miljenikom Marcelom Hirscherom, s kojim vodi borbu za Mali kristalni globus u slalomu, baš kao i prošle sezone kad ga je uspio nadmašiti. Treće vrijeme prve vožnje imao je Rus Aleksander Horošilov čiji je zaostatak za Norvežaninom već veći od jedne sekunde (1.06).




Drugu su vožnju odlično odradili Horošilov i Hirscher pa je Kristoffersen bio pod pritiskom. No, sjajni je Norvežanin još jednom odgovorio na pravi način pa se ni u Schladmingu nije dogodilo da izgubi utrku u kojoj je bio vodeći nakon prve vožnje. U dramatičnom finišu uspio je za samo devet stotinki nadmašiti vrijeme koje je postavio Hirscher te je spriječio slavlje najboljeg skijaša svijeta pred tisućama domaćih navijača.


Dobro pripremljena staza otvarala je mogućnost dobrog rezultata i za skijaše s višim startnim brojevima u prvoj vožnji, što, nažalost, jedini hrvatski predstavnik Matej Vidović nije uspio iskoristiti za plasman u drugu vožnju. Naš je skijaš bio dobar u gornjem dijelu staze, ali prespor u središnjem i donjem dijelu, u kojem je izgradio najveći dio zaostatka. Kad je ušao u cilj Vidović je imao 27. vrijeme, ali su ga prestigla petorica skijaša koji su startali nakon njega. Vidović je na kraju ostao na 32. mjestu, a plasman u drugu vožnju izgubio je za samo pet stotinki.


Kristoffersen je i dalje ostao drugi i redoslijedu slalomaša, ali je smanjio zaostatak za Hirscherom na 60 bodova. Austrijanac u odnosu na Norvežanina ima 368 bodova više u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.


Skijaši sada sele u njemački Garmisch-Partenkirchen, gdje su od petka do nedjelje na rasporedu dva spusta i veleslalom.