Biciklizam

Velšanin Geraint Thomas pobjednik 105. izdanja Tour de Francea

Hina

Geraint Thomas/Foto REUTERS

Geraint Thomas/Foto REUTERS

Posljednja, 21. etapa, 116 km dugačka dionica od Houillesa do središta Pariza nije donijela nikakve promjene u vrhu



PARIZ Velšanin Geraint Thomas pobjednik je 105. izdanja najprestižnije biciklističke utrke na svijetu Tour de France koja je u nedjelju završila na pariškim Champs-Elyseese. Posljednja, 21. etapa, 116 km dugačka dionica od Houillesa do središta Pariza nije donijela nikakve promjene u vrhu i Thomas je zadržao skoro dvije minute prednosti pred najbližim konkurentima Tomom Dumoulinom i Chrisom Froomeom.


Član momčad Team Sky je nakon tri tjedna vožnje, 21 etape i 3.351 km slavio sa rezultatom od 83 sata, 17 minuta i 13 sekundi.


– Oduševljen sam, trudim se ne plakati. Ne vjerujem da sam osvojio Tour –  kazao je 32-godišnji Thomas.




Bila je to šesta pobjeda nekog od biciklista Team Skyja u posljednjih sedam godina na Touru nakon pobjeda Bradleyja Wigginsa (2012) i Chrisa Froomea (2013, 2015, 2016, 2017). Četvrto mjesto osvojio je Slovenac Primož Roglič što je najbolji plasman nekog slovenskog biciklista na Touru. Do sada su najbolji bili Tadej Valjavec 2009. i Janez Brajkovič 2012. godine, obojica su bila na devetom mjestu.


Posljednju etapu u završnom šprintu dobio je Norvežanin Alexander Kristoff ispred Nijemca Johna Degenkolba i Francuza Arnauda Demarea.Jedini hrvatski predstavnik ove godine na Touru Kristijan Đurasek u posljednjoj etapi je zauzeo 63. mjesto, dok je u ukupnom poretku osvojio 40. mjesto.