Doček boćara

Torta, šampanjac i pljesak za zlatnog Peru Ćubelu

Denis Frančišković

Ovo mi je peto zlato s velikih natjecanja, ali ovo mi je posebno drago jer je prvo seniorsko. Nadam se da će ih biti još više – kaže Ćubela



RIJEKA Tradicija je nastavljena, kultna Podvežica, mjesto uglavnom velikih radosti hrvatskog boćanja, jučer je ugostila najbolje hrvatske boćare koji se se s Europskog prvenstva u talijanskom Saluzzu vratili s pet odličja. Zablistao je iznova Pero Ćubela, član Zrinjevca, osvojivši naslov europskog prvaka u preciznom izbijanju što je garnirao s još jednom medaljom, broncom u pojedinačnom klasičnom.


Za ostatak od tri bronce pobrinuli su se Alen Guštin (Pazin) i Nenad Tadić (Istra Poreč) u paru, Marino Milićević, nekadašnji član Vargona, sada talijanske Novente i Darijan Živolić (Pula) u štafeti te još jednom Marino Milićević u brzinskom izbijanju. Uz njih na prvenstvu je zaigrao i Tomislav Kolobarić iz Zrinjevca.


Zagreb – Rijeka – Istra nezaobilazan je i dobitni hrvatski trokut kad su u pitanju odličja s velikih natjecanja. Hrvatska je potvrdila da je u vrhu europskog boćanja, a nova berba odličja da su dečki pod vodstvom Jure Maglića i Čede Vukelića kao i uvijek na slavjeničkom kolosijeku.


Maglić zadovoljan




– Apsolutno sam zadovoljan, moram biti čim se osvoji zlato na jednom ovakvom natjecanju. Četvrta smo reprezentacija po odličjima na prvenstvu, a dečki su stvarno dobro trenirali i igrali. Naravno, uvijek ima prostora za više i bolje, jer i konkurencija je jaka, pogotovo kada se dođe u polufinalni dio – ustvrdio je izbornik Jure Maglić.



Očekivano »svjetla reflektora« uperena su na Peru Ćubelu, »vrtlara« koji je nastavio s berbom odličja. Nakon niza medalja u mlađim uzrasnim kategorijama, sada je došao i do prvog zlata u seniorskoj konkurenciji.


– Pero je uvijek naš Pero. Odličan igrač i još bolji zabavljač. Pokazao je da ima tu sportsku žicu, ovim zlatom dokazao je vrhunsku klasu – dodao je izbornik.


Godina iz snova


Iza Ćubelića je godina iz snova okrunjena europskim naslovom.


– Znao sam da imam kvalitetu, ali to je trebalo i pokazati. Ipak je seniorsko prvenstvo nešto sasvim drugo od mlađih uzrasta. Nije bilo lako, a kad sam osvojio dvije medalje bilo je puno lakše, jer ostvario sam neke početne ciljeve – kaže Pero. – Pojedinačno je bilo ujutro, malo mi je bilo teško jer nisam baš navikao na jutarnje utakmice, nisam baš s najboljom koncentracijom ušao u meč, a protivnik je stvarno odigrao jako dobro. Dobio sam ga u skupinama, ali u polufinalu nisam imao nikakve šanse. Poslije je krenulo precizno i bojao sam se da ne uđem u neku nervozu, ali dobro je krenulo i lako sam ušao u finale. Odmah sam pogodio 15 punata i sve je bilo lakše, dok Talijana uopće nije išlo. Stvarno predivno i jedna od mojih najboljih godina.


Ćubela je posljednjih godina bio pravi kolekcionar odličja s velikih natjecanja u mlađim uzrastima.


– Ovo mi je peto zlato s velikih natjecanja, ali ovo mi je posebno drago jer je prvo seniorsko. Nadam se da će ih biti još više. Sada se treba odmoriti jer kreće liga, a ove godine malo smo oslabljeni za mog brata Marina i Marina Milićevića koji igraju u Italiji. No, vjerujem da ćemo opet biti u vrhu – zaključuje Ćubela.


Kako i priliči najbolje hrvatske boćare dočekala je torta i šampanjac, a došli su ih pozdraviti Franko Buda, predsjednik Istarskog BS-a i Davor Ćuška, prvi čovjek Vargona.