Najbolji u Županiji

Snježana Pejčić, Enrico Marotti, kuglačice Mlake i nogometaši Rijeke

Ivan Volarić

Svi nagrađeni na pozornici podignutoj u hreljanskoj sportskoj dvorani/S. DRECHSLER

Svi nagrađeni na pozornici podignutoj u hreljanskoj sportskoj dvorani/S. DRECHSLER

Vološćanski jedriličar na dasci je osvojio svjetsko zlato, kuglačice Mlake su »duploj kruni« u domaćim natjecanjima pridodale i drugo mjesto na Svjetsku kupu, a nogometaši Rijeke su osvojili titulu viceprvaka države. U ime riječkoga prvoligaša nagradu su primili kapetan i dokapetan momčadi Zoran Kvržić i Alexander Gorgon, sportski direktor Srećko Juričić, te klupski glasnogovornik Alen Fućak.



HRELJIN Strijelkinja Snježana Pejčić, jedriličar Enrico Marotti, kuglačice Mlake i nogometaši Rijeke najuspješniji su sportaši i sportski kolektivi u Primorsko-goranskoj županiji na temelju svojih sportskih dostignuća u prošloj godini. Dožupan Marko Boras Mandić nagradio je laureate na svečanosti održanoj u sportskoj dvorani hreljanske osnovne škole, a u organizaciji Zajednice sportova PGŽ i Grada Bakra, koji je druge godine zaredom bio domaćin te priredbe. Snježana Pejčić je ovo priznanje zaslužila trećim i petim mjestom na SP-u, zlatom sa Svjetskog kupa, te četvrtim mjestom na Mediteranskim igrama.


Vološćanski jedriličar na dasci je osvojio svjetsko zlato, kuglačice Mlake su »duploj kruni« u domaćim natjecanjima pridodale i drugo mjesto na Svjetsku kupu, a nogometaši Rijeke su osvojili titulu viceprvaka države. U ime riječkoga prvoligaša nagradu su primili kapetan i dokapetan momčadi Zoran Kvržić i Alexander Gorgon, sportski direktor Srećko Juričić, te klupski glasnogovornik Alen Fućak.


U kategoriji sportaša s invaliditetom najboljim je proglašen Vedran Dumenčić, europski prvak u kuglanju za slijepe i slabovidne. Nagrada za najuspješnijeg djelatnika otišla je u ruke Damira Rajkovića, trenera košarkaša AO Škrljeva i izbornika U-20 reprezentacija Hrvatske, drugo na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Posebno priznanje za ulaganje u programe sporta i sportsku infrastrukturu dobio je grad Bakar, a zahvala za pomoć u organizaciji međunarodnog turnira U-16, Igara prijateljstva, u vitrine Primorsko-goranske županije.






 Danko Pavešić, Livio Smilović i Adolf Juretić dobitnici su nagrada za životno djelo. Danko Pavešić (87), vaterpolist, plivač, »primorjaš« od glave do pete i vrsni liječnik nije zbog zdrastvenih problema osobno primio nagradu. Učinio je to u njegovo ime još jedan »primorjaš« Damir Glavan.


Livio Smilović (80) je bivši veslač Jadrana i dugogodišnji veslački djelatnik, koji je posebno apostrofirao sve one vrijedne volontere i ljude koji marljivo rade u sjeni vrhunskih sportaša. Adolf Juretić (66) je pak istinski sportski simbol zapadnog dijela Grobnišćine. Riječ je o dugogodišnjem nastavniku tjelesnog odgoja u OŠ Jelenje-Dražice, osnivač Kluba dizača utega Rječina iz Dražica, te osnivaču i treneru u Odbojkaškom klubu Rječina.



Podijeljeno je i mnoštvo posebnih priznanja za postignute rezultate u seniorskoj konkurenciji. Nagrađeni su Šahovski klub Liburnija (drugi u Kupu, prvi u prvenstvu), odbojkašice Rijeke CO (treće u prvenstvu), košarkaš AO Škrljeva Josip Barnjak (član U-20 reprezentacije), šahist Liburnije Ivan Šarić (europski prvak), te karatistica TAD Rijeke Alessandra Hasani (druga i treća u Europi, treća na Svjetskoj karate ligi, prvakinja Hrvatske i sedma na SP-u).


Svjetska prvakinja u kickboxingu Lorena Jurišić (KBK Sušak), svjetski prvak u boćanju Karlo Šaban (Sveti Jakov), višestruke prvakinje Hrvatske, plivačice Primorja CO (Knežević, Juričić, Vuković, Maduna, Oluić, Čudina, Krajinović, Stanković i Herceg), te prvaci Hrvatske, šahisti Liburnije (Plenča, Muha, Cvitan, Duda) najuspješniji su u juniorskoj konkurenciji.


U kadetskoj konkurenciji nazočni su zapljeskali višestrukoj prvakinji Hrvatske, gimnastičarki Vite Mili Prpić. Potom triatloncu Rivala Gabrielu Barcu, koji je također osvojio nekoliko državnih titula u više kategorija, zatim kadetkinjama odbojkaškog kluba Rijeka, viceprvakinjama Hrvatske, te mlađim kadetima, vaterpolistima Primorja EB, prvacima Hrvatske i trećoj ekipi u Kupu Hrvatske.


Županija je uručila i posebna priznanja mladim sportašima za njihova sportska postignuća. Riječ je o kadetima rukometaša Zameta (treći u Hrvatskoj), kadetkinjama Ženskog nogometnog kluba Rijeka (druge u Hrvatskoj), Županijskoj mješovitoj kadetskoj selekciji u skijaškom trčanju (prvi u Hrvatskoj), boćarici Čavle ŠB, juniorki Carrollini Bajrić (druga i treća u Hrvatskoj), gimnastičarki Rijeke, juniorki Niki Kukljan Frleta (višestruka prvakinja Hrvatske), jedriličarki Vala, Ursuli Balas (treća juniora u Europi), atletičaru Kvarnera Eriku Slugi (višestruki juniorski prvak Hrvatske, četvrti na EP-u i treći na Prvenstvu Balkana), automobilistu Ri Autosporta Matiji Jurišiću (juniorski prvak Hrvatske), plivaču Primorja CO Ognjenu Mariću (višestruki juniorski prvak Hrvatske), stolnotenisačici Srdoča Seni Smailji (kadetska prvakinja Hrvatske), plivačici Kantride Rei Kozeljac (višestruka kadetska prvakinja Hrvatske) i biciklistu Rijeke Franu Miholjeviću (kadetski prvak Hrvatske).


Albert Sirotich, član Plivačkog kluba Forca, proglašen je najboljim sportašem u kategoriji osoba s invaliditetom. Albert je osvojio treće mjesto na IWAS junior U-23 prvenstvu u disciplini 100 metara leđno.


Nagrađena su i najuspješnija školska i srednjoškolska sportska društva. Nagrada je otišla u vitrine Osnovne škole Brajda, odnosno Salezijanske klasične gimnazije i njihovog sportskog društva Dominik Savio. Posebnu nagradu za najboljeg sportskog djelatnika u školskom sportu dobio je Ivan Marenčić (OŠ Kantrida).