Snow Queen Trophy

Sljeme iščekuje veliki obračun Petre Vlhove i Mihaele Shiffrin

Ivana Vaupotić

Petra Vlahova između Mikaele Shiffrin i Wendy Holdener/Foto REUTERS

Petra Vlahova između Mikaele Shiffrin i Wendy Holdener/Foto REUTERS

To je bila fantastična utrka za mene. U finalnoj utrci Mikaela me natjerala da skijam na krajnjoj granici svog maksimuma i napokon sam je pobijedila – poručila je Petra Vlhova nakon Osla i rošade na vrhu postolja.



ZAGREB Početak ove godine nenadano je donio najbolju moguću najavu subotnjeg izdanja ženske utrke zvane Snow Queen Trophy na Sljemenu, i to u obliku pobjede Petre Vlhove na paralelnom slalomu u Oslu. Naime, ta je 23-godišnja Slovakinja konačno dočekala prvu slalomsku pobjedu nad Mikaelom Shiffrin u ovoj sezoni, začinivši njihove međusobne oglede uoči novog sučeljavanja na Crvenom spustu. Ljubitelji alpskog skijanja vrlo dobro znaju da su njih dvije obilježile prvih šest slaloma sezone. Zapravo, nije pretjerano reći da su rezervirale prve dvije stepenice postolja za sebe jer je Mikaela Shiffrin u prvom dijelu sezone nizala slalomske pobjede, a Petra Vlhova joj je stalno bila prva pratilja i najopasnija konkurentica. Do Osla.


– To je bila fantastična utrka za mene. U finalnoj utrci Mikaela me natjerala da skijam na krajnjoj granici svog maksimuma i napokon sam je pobijedila – poručila je Petra Vlhova nakon rošade na vrhu postolja.


Doduše, neki skijaški stručnjaci tvrde da je 23-godišnjoj Amerikanki presudila njena visina od 170 centimetara. Znalci kažu da je deset centimetara viša Slovakinja lakše manevrirala kroz štapove koji u paralelnom slalomu nisu postavljeni tako gusto kao u klasičnom slalomu. U svakom slučaju, pobjeda Petre Vlhove donijela je novu dimenziju ženskoj utrci na Sljemenu. Povrh toga, 28. prosinca netom zaključene godine dodatnu dozu samopouzdanja dao joj je veleslalom u Semmeringu, gdje je postala prva slovačka skijašica s pobjedom u toj disciplini Svjetskog kupa. Tom prilikom je također pobijedila Mikaelu Shiffrin, koja bila vodeća nakon prve vožnje, da bi na kraju završila utrku na petom mjestu.




– To nije bio moj dan. Novinari su me pitali hoću li tražiti osvetu u idućim utrkama, a ja smatram da je najbolje skijati zbog nadahnuća. Nikada nisam skijala u želji za nekakvom osvetom – poručila je tada Mikaela Shiffrin, a isto sasvim sigurno vrijedi i za subotu.


Samo dan nakon tog veleslaloma, 29. prosinca, Amerikanka je također u Semmeringu postala prva skijašica u povijesti Svjetskog kupa sa 36 slalomskih pobjeda, pretekavši legendarnu Austrijanku Marlies Schild. Povrh toga, time se prometnula u jedinu skijašicu koja je sa petnaest pobjeda u Svjetskom kupu zaključila kalendarsku godinu. Kao da to nije dovoljno, tjedan dana ranije, 22. prosinca, osvojila je slalom u Courchevelu te postala najmlađa skijašica sa pedeset ostvarenih pobjeda u Svjetskom kupu. Petra Vlhova u Oslu je uspjela zaustaviti niz najdominantnije skijašice današnjice, koja već sada spada u kategoriju najboljih svih vremena, i to baš u idealnom trenutku za Snow Queen Trophy. Time je više nego jasno da subotnje izdanje ženskog slaloma na Sljemenu donosi istinsku poslasticu za sve ljubitelje skijanja.