Sigurna oklada

SANDRA PERKOVIĆ U lovu na peto zlato u bacanju diska na europskom prvenstvu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sve favoritkinje su u finalu i mislim da će ovo biti odlično natjecanje. Krug je isti kao 2009. godine, tako da nema brige. Najvažnije je da se probudim dobro raspoložena, da se odlično osjećam, dođem na stadion, osjetim atmosferu i ostanem mirna – kaže Sandra



RIJEKA Ona će i večeras biti sigurna oklada. U pohodu na njezino peto uzastopno europsko zlato u bacanju diska teško da je može tko zaustaviti. Dokazala je to i u kvalifikacijama u kojima se lakoćom plasirala u finale hicem od 64,54 metra i svojim protivnicama poslala još jednu jasnu poruku. Ona je kraljica diska. Koja je osvojila sve što se moglo osvojiti.


Dvostruka olimpijska pobjednica, dvostruka svjetska prvakinja, četvertostruka europska prvakinja i vlasnica dvaju najboljih rezultata na svijetu u posljednjih 25 godina. Pametnome dosta.


Sandra Perković večeras će od 20.20 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu opet ispisati povijest. Pet zlata u nekoj od pojedinačnih disciplina nitko još nije osvojio. Doduše, Francuz Mahiedine Mekhissi-Benabbad, koji je u četvrtak navečer u Belinu pobijedio u utrci na 3.000 metara sa zaprekama, mogao je u svojoj kolekciji medalja imati pet europskih zlatnika da prije četiri godine u Zürichu prije ulaska u cilj pobjedu nije proslavio skidanjem dresa zbog čega je shodno pravilima bio diskvalificiran.




O Sandrinoj dominaciji ne treba trošiti riječi, ovu je natjecateljsku godinu otvorila na najbolji mogući način, njezin je disk već u svibnju u Dohi letio sve do 71,38 metara, tri centimetra kraće nego prošle godine na mitingu u švicarskoj Bellinzoni gdje je postavila svoj i najbolji hrvatski rezultat. U karijeri je 11 puta spravu bacala preko 70 metara, tri puta preko 71 metra, ali nikada tako rano.


U Berlin je stigla sa šest najboljih rezultata ove sezone na svijetu i devet u Europi, od druge najbolje Europljanke ove sezone, Njemice Claudine Vita, koja je ove sezone bacila osobni rekord od 65,15 metara, ima čak 6,23 metra bolji rezultat.


Prognoza


– Sandra Perković će osvojiti zlatnu medalju, mi ostale ćemo se boriti za srebro i broncu – poručila je nakon kvalifikacija dobra prijateljica najbolje hrvatske atletičarke i jedna od 12 finalistkinja, Njemica Nadine Müller.


Sandra Perković večeras će sigurno evocirati uspomene. Dvadesetprvoga kolovoza 2009. godine kao novopečena europska juniorska prvakinja predstavila se gledateljima na dupkom punom Olimpijskom stadionu u Berlinu i u svojem premijernom seniorskom nastupu na velikom natjecanju odmah postala najmlađa finalistkinja svjetskoga prvenstva. Sada je svi itekako dobro poznaju. I navijat će da zajedno sa Sandrom Perković ispišu povijest europske atletike unatoč tome što su u finalu i tri Njemice. Njezine, na papiru, najveće konkurentice, prvakinja Chanice Craft (62,91), Nadine Müller (62,73) i Claudine Vita. Craft i Müller jedine su uz Sandru Perković u kvalifikacijama prebacile 60 metara, disk Chanice Craft zaustavio se na 61,13, a sprava Nadine Müller na 60,64 metra, dok se Vita među 12 najboljih plasirala sa 59,18 metara.


Odlična atmosfera


– Zaista uživam u Berlinu. Znam da Nijemci vole atletiku i vjerujem da će atmosfera na stadionu biti odlična. Kao što vjerujem da će domaća publika bodriti i mene unatoč tome što su mi protivnice u finalu tri Njemice. Vikend je pa vjerujem da će stadion biti pun – kaže Sandra Perković.Subota, 20.20 sati, Olimpijski stadion. Pohod na još jedno europsko zlato. U opasnosti će biti i rekord europskih prvenstava Njemice Diane Gansky iz 1986. godine. Jer Sandra Perković obožava rušiti rekorde.

– Sve favoritkinje su u finalu i mislim da će ovo biti odlično natjecanje. Krug je isti kao 2009. godine, tako da nema brige. Najvažnije je da se na dan finala probudim dobro raspoložena, da se odlično osjećam, dođem na stadion i osjetim atmosferu. Na meni je da ostanem mirna i da finale otvorim kao što sam otvorila i kvalifikacije. I onda krenem uživati u natjecanju.