Slučaj Abramović

NOVA SKIJAŠKA SRAMOTA “Pavlek tjera darovitog Riječanina da skija za – Tursku”

Zlatko Horvat

Petnaestogodišnji Tiriel-Luka Abramović izletio iz reprezentacije unatoč neprikosnovenim rezultatima / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Petnaestogodišnji Tiriel-Luka Abramović izletio iz reprezentacije unatoč neprikosnovenim rezultatima / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Imamo ponudu Turske, ali to nam je zadnja opcija. Sezona košta 40 tisuća eura i zato se nadam da ćemo uspjeti na bilo koji način, jer prezadužili smo se samo dok smo Tiriela doveli do ove faze. U njega smo uložili ugrubo pola milijuna kuna, a kuća nam je još bez fasade – kaže Abramović



RIJEKA – William Vukelić nije jedini Riječanin koji nije u hrvatskoj skijaškoj reprezentaciji u odnosu na prošlu sezonu. Tiriel-Luka Abramović bio je perjanica dječjeg skijanja, ali nije dobio priliku ni u prvoj juniorskoj godini, kada se na FIS natjecanjima kreće od nule.


Njegov otac Dražen Abramović razočaran je odnosom Hrvatskog skijaškog saveza prema njemu do te mjere da trenutno pregovara sa Turcima oko nastupa za tu reprezentaciju. Razočaran je i činjenicom da je u karijeru svog sina uložio oko pola milijuna kuna, a da ga sada izbacuju iz reprezentacije kao višak za kojeg nema novaca. Istodobno, reprezentacija je na pripremama u Zermattu u sjajnim uvjetima, pa Abramović zaključuje da za neke ima i za biftek, a za neke ni za kruh.


Kaže da je bio šokiran kada je saznao za novosti koje su dovele do toga da njegov sin više ne bude u reprezentaciji.




Osmijeh ponovo na licu - Tiriel-Luka Abramović


Osmijeh ponovo na licu – Tiriel-Luka Abramović



– Čuo sam da se gasi dječja reprezentacija, da se radi jedna ekipa oko Ante Kostelića, ali nisam mislio da će i Tiriel-Luka doći u pitanje. Kao najbolji kadet, iza kojega u tri generacije nikog nema ni blizu, 15-godišnji skijaš koji je startao na 163 utrke u devet sezona dječjeg skijanja i ostvario 75 pobjeda, od toga sedam puta na međunarodnim utrkama poput La Scare, Pokala Loka, Pokala Rok Petrović, Trofeja Biberon i Zagreb FIS-a, uz drugo mjesto u slalomu i veleslalomu na Pinocchiju 2015. godine. Ukupno se 105 puta penjao na postolja. Rečeno mi je da je preskup! U tom trenutku nisam znao ni da je William Vukelić ispao iz reprezentacije – kaže Dražen Abramović, otac Tiriela-Luke, koji je prošle sezone peti put bio ukupni pobjednik Croski Cupa.



Dražen Abramović je licencirani skijaški učitelj, član Zbora učitelja i trenera sportova na snijegu PGŽ-a.


– Znam što je skijanje, što je planina, što treba uložiti. Uostalom, pao sam godinu na šumarstvu zbog tog sporta, bio sam u prvoj generaciji u slobodnoj Hrvatskoj koja se školovala za učitelje skijanja, položio sam 1991. godine. Skijao sam se i natjecao do 1986. kao član »Rudnika« iz Tršća – kaže Dražen.



Posljednja sezona dječjeg skijanja možda nije bila uspješna kako je želio Tiriel-Luka, a pokazalo se, nije bio zadovoljan ni direktor svih hrvatskih reprezentacija Vedran Pavlek.


– Dogovor je bio da se Tiriel pripremi za prvu FIS sezonu i trener Dubravko Lalić je s Tirielom radio na tome. Sada odjednom više nije dovoljno dobar. A radi se o momku od 15 i pol godina, visokom 186 centimetara, teškom 91 kilogram, koji je u četiri sezone bio treći, četvrti, peti i osmi na Topolinu. Da bi došao do ove razine, nije morao kao »ciciban« skijati 120 dana godišnje, niti seliti se i živjeti u Innerkremsu kao neki »talenti«. Niti smo imali novaca za to, niti je bilo nužno za dječačića da tolike dane provede na snijegu. Nikada nije bio ozlijeđen, uvijek je bio u odličnoj fizičkoj formi budući da već dugo vremena radi s Alenom Zamlićem na kondicijskom dijelu. S njim je počeo trenirati i karate. Toliko smo pazili da je od 165 mogućih Tiriel imao 163 nastupa. U devet sezona nije bio niti bolestan.


Dražen Abramović, otac darovitog riječkog skijaša / Foto Sergej DRECHSLER


Dražen Abramović, otac darovitog riječkog skijaša / Foto Sergej DRECHSLER



Nije bilo lako objasniti Tirielu-Luki zašto više nije u »kockastom«.


Izabrali drugi put


– Mjesec i pol dana nisam znao to s njim, bio je razočaran, Pokušavao sam ga animirati na sve načine, čak je počeo trenirati rukomet u »Pećinama«.


Dražen Abramović nije sjedio prekriženih ruku, znajući da ovdje ima samo obećanja, od kojih se ne može planirati sezona niti Tirielova budućnost.



»Sve je počelo sa Sebastianom Brigovićem i Tirielovim bratićem i mojim nećakom Markom Abramovićem. Njih su izbacili, a ostavili su Eliasa Kolegu. I to od tada traje. Uslijedili su Tin Široki, Tamara Zubčić, Saša Tršinski, Andrea Komšić, pa Lana Zbašnik…


Zanimljivo je i to da su posljednja tri reprezentativca i reprezentativke koji su ispali iz Rijeke, prije Tiriela i Williama ispala je Lana Zbašnik!«. Riječi su to Dražena Abramovića, oca 15-godišnjeg Tiriela-Luke, mladog Riječanina koji nije dočekao svoju priliku u hrvatskoj skijaškoj reprezentaciji, iako je po svim do sada u karijeri ostvarenim rezultatima sada morao biti u »izabranom« društvu. Baš kao i 18-godišnji William Vukelić, koji je u nedjeljnom broju Novog lista, uz potporu svoje obitelji, iznio dramatičnu ispovijest o torturi proživljenoj u posljednje dvije godine, šikaniranju što je na kraju rezultiralo izbacivanjem iz tog odabranog društvanca.


Vrijedi vjerovati da su William i Tiriel-Luka, odnosno njihovi roditelji, pokrenuli lavinu, vrijedi vjerovati da će se netko od odgovornih zapitati kako se raspolaže novcem u Hrvatskom skijaškom savezu i u korist koga se taj novac troši. Nakon istupa Williama, Lea i Tatjane Vukelić, nakon istupa Dražena Abramovića ostaje previše otvorenih pitanja na koje bi netko morao ponuditi argumentirane odgovore.


U protivnom sve će i dalje ostati po starom, neki će i dalje mastiti brk biftecima, a drugi neće imati ni za kruh, kako je to slikovito rekao Tirielov otac. Obitelji Vukelić i Abramović nisu jedine koje tako misle, ali su se jedine odvažile reći što znaju. Valjda na tome neće ostati. (K. S.)



– Ponudili su Tirielu status pridruženog člana hrvatske reprezentacije, dobio bi skije, pancerice, opremu… Ali što će mi skije Saveza, kad on na svoje ime ima skije od »Elana«! Pokušao sam ići drugim putem, kontaktirao saveze u nekim zemljama, od Turske, Katara, Slovenije… Za sada su Turci najkonkretniji. Skijanje je njegov život, važno se natjecati. Pa kada te neće tvoj Savez… Ostvarili smo prvi kontakt s Turcima, skijao je Tiriel s njima na Passo Stelviju i imao osmijeh od uha do uha. Živnuo je nakon toga, jer radi se o dečku koji je život podredio skijanju, a od Pavleka je dobio »pedalu«. Imao bi tursku putovnicu i klub, dogovoreno je 170-180 dana na snijegu godišnje. Još nemamo službenu potvrdu svega. Čekamo… Sjajna je stvar što je trener turske reprezentacije Renato Gašpar, nekadašnji hrvatski reprezentativac i olimpijac, koji je svojedobno također ispao iz reprezentacije dok je bio ozlijeđen.


Pavlekova samovolja


Tiriel-Luka je biser, kojeg je trebalo pričekati. No, Vedran Pavlek je odlučio gurati prve zvijezde prema samom svjetskom vrhu.


– Nama je Turska bila zadnja opcija. Sezona košta 40 tisuća eura i zato se nadam da ćemo uspjeti na bilo koji način, jer prezadužili smo se samo dok smo Tiriela doveli do ove faze. U njega smo uložili ugrubo pola milijuna kuna, a kuća je još bez fasade. Supruga i ja živimo od plaće. Tu i tamo pomognu nam prijatelji, a sada nam ga vrate natrag, na naš trošak, govoreći da probamo stvari riješiti preko klubova i županijskog saveza. Najprije zagrebačkog budući da je Tiriel član »Končara«, a zatim i PGŽ-a, dok je reprezentacija trenutačno u najskupljem hotelu u Zermattu. Nekome bifteci, nekome ni za kruh…


Jedan čovjek, Vedran Pavlek, zna koliko ima u vreći, i daje kome želi. Rekao sam mu da sam odrastao u velikoj obitelji, pa gdje ima lonac za osam, bit će i za devet usta. No, odluku nije promijenio. Na Alpskom odboru, gdje je potvrđen sastav reprezentacija, svi su šutjeli i gledali u pod. Srećom, Tiriel nije doživio torturu koju je proživljavao William u posljednje dvije godine. Tiriel je tri sezone bio u reprezentaciji i u njega su uložena znatna sredstva, ali jedini nije kao najbolji kadet dobio priliku za prvu FIS sezonu jer nema novca pa je vraćen roditeljima, kako kaže Pavlek, na samofinanciranje. Elias Kolega, primjerice, nikad nije bio prvak Hrvatske, a godinama je u reprezentaciji i s njime Pavlek radi velike planove za budućnost. Znači, ne radi se o kriterijima, već o isključivoj odluci jednog čovjeka.


Janica šuti


Dražen Abramović i Igor Vukelić zajedno su igrali rukomet u »Kvarneru« i Abramović zna što se događalo Williamu u posljednje dvije sezone. No, mlade Riječane u konačnici zadesila je ista sudbina, izletjeli su iz reprezentacije Hrvatske, ostavljeni na grbači roditelja.


– Williama poznajem od malih nogu. Ali on i Tiriel nisu prvi koje je zadesila ta sudbina. Sve je počelo sa Sebastianom Brigovićem i Tirielovim bratićem i mojim nećakom Markom Abramovićem. Njih su izbacili, a ostavili su Eliasa Kolegu. I to od tada traje. Uslijedili su Tin Široki, Tamara Zubčić, Saša Tršinski, Andrea Komšić, pa Lana Zbašnik… Rješavali su se talenata kao da ih imamo stotine, kao da smo Austrija. To je uništavanje hrvatskog skijanja. A Janica Kostelić, državna tajnica za sport, dozvoli da smanje broj reprezentativaca u njenom sportu. Zanimljivo je i to da su posljednja tri reprezentativca i reprezentativke koji su ispali iz Rijeke, prije Tiriela i Williama ispala je Lana Zbašnik – zaključuje Dražen Abramović.