Nikola za Novi list

VLAŠIĆ: Nadam se da moja karijera neće ostati na golu Real Madridu!

Marko Cvijanović

Nikola Vlašić praćen pogledom Luke Modrića/Foto REUTERS

Nikola Vlašić praćen pogledom Luke Modrića/Foto REUTERS

Razmijenili smo dresove, iskreno mi je čestitao na golu i na pobjedi. Luka je općenito veliki džentlmen, čast mi je što sam mogao igrati protiv njega… - kaže Niksi o susretu s Modrićem



RIJEKA Nestali u 65 sekundi! S Nikolom Vlašićem u glavnoj ulozi. Da, tako otprilike može sažeti utakmica drugoga kola Lige prvaka u kojoj je moskovski CSKA pogotkom mladoga hrvatskoga reprezentativca slavio senzacionalnu pobjedu nad trostrukim uzastopnim europskim prvakom »Real Madridom«. Neposredno poslije utakmice na Lužnjikiju nije se mogao javiti. Ne zato što nije želio, nego zato što se njegov mobitel užario od silnih čestitki što su stizale jedna za drugom… I tako do jutra. Sreća je da se ujutro nije morao uštipnuti. Snovi su postali java. Nikola je u utorak odigrao najveću utakmicu karijere. Ne zabija se svaki dan gol »Realu«, zar ne?


– Eh, da. Baš tako. I jest, ovo je najveća utakmica u mojoj karijeri. Pobijedili smo »Real« koji je u posljednje vrijeme najbolja momčad na svijetu, nije to mala stvar. I još sam ja postigao pobjedonosni gol, gdje ćeš ljepše… Lijepo je bilo osjetiti to oduševljenje naših navijača kad je pao gol – kaže Nikola Vlašić, koji je svojom igrom protiv »kraljevske momčadi« oduševio suigrače i trenera Viktora Gončarenka. Ovako je Gončarenko ocijenio još jedno briljantno Nikolino izdanje: »Bio je sjajan, ne samo u ovoj utakmici, nego i u svim prethodnim. Kad se priključio momčadi brzo je shvatio da je ovdje potreban vođa, to je on, a mi smo mlad sastav. Preuzima veliki teret na sebe, radi dobro i u obrani i u napadu. Gol »Realu« je samo pokazao koliko nam je koristan. Ambiciozan je, ne želi sjediti na klupi, želi igrati!«.


– S trenerom Gonarenkom imam sjajan odnos, čovjek se odlučio osloniti na mlade snage i to se za sada pokazalo kao dobitna formula. Voli i cijeni mlade igrače, a što se tiče utakmice s »Realom«… Čovjek nam je pet dana zaredom svaki dan nastojao utuviti u glavu da smo sposobni pobijediti »Reala«. I mislio je to ozbiljno, čvrsto je u to vjerovao i očito to prenio na nas. Rekao nam je prije utakmice: »Dečki, nemojte gledati u njihova slavna prezimena na leđima, i oni su samo ljudi od krvi i mesa kao i vi. I oni su ranjivi…«. Prenio je u svlačionicu tu svoju pozitivnu energiju i to se osjetilo na terenu. I nije slučajno što smo pobijedili »Real«, Gončarenko je svojedobno već skidao skalpove velikih momčadi, kao trener BATE Borisova pobijedio je »Bayerna«. Znači da zna kako protiv velikana. Naravno da se nismo mogli nadigravati s Madrižanima, znali smo da moramo stajati veći dio utakmice u bloku da bismo se mogli nadati nečemu. Poklopilo se da su oni imali loš dan, da smo mi bili na visokoj razini i sada slavimo veliku pobjedu.




Neprocjenjiva proslava


Nikolin gol je posebna priča… Druga minuta, »Real« u posjedu, naoko se ne događa ništa čudno i onda…


– Toni Kroos izgubi loptu, a inače gubi loptu jedan posto lopti na utakmici. Istrčavao sam na zadnju liniju »Reala«, a zapravo pretpostavljao da nema šanse da se Kroosu dogodi krivi pas. Kad ono… Baš se to dogodilo. Presjekao sam dodavanje, ušao s loptom u šesnaesterac, Varane je zakasnio, a ja uspio plasirati loptu u sami kut. Prekrasan osjećaj, a onda proslava pogotka sa suigračima i navijačima. E, to je nešto neprocjenjivo. Ipak, nadam se da moja karijera neće ostati samo na tom golu.


Sve ukazuje da neće. Nikola Vlašić eksplodirao je u novom klubu nakon što je iz »Evertona« otišao u CSKA temeljem posudbenog ugovora. Uzgred, taman kad je Vlašić briljirao na najvećoj sceni, »Everton« je muku mučio sa »Southamptonom« u Liga kupu i na kraju izgubio utakmicu poslije izvođenja jedanaesteraca.


– Da, vidio sam, ali ne obraćam pažnju, trenutno sam isključivo usredotočen na moj angažman u CSKA-u. A to da li žali »Everton« što me poslao na posudbu… Stvarno ne znam. Znam zašto sam napustio »Everton«, nisam bio u prvoj momčadi, a želio sam pod svaku cijenu igrati da ne izgubim uzalud još jednu sezonu. Nisam bio u prvoj momčadi i zato sam otišao u CSKA. Sada se potvrđuje da je to bila odlična odluka. Proživljavam najljepše dane u svojoj karijeri.


Upravo je trener Gončarenko bio presudan faktor u Nikolinom dolasku u Moskvu…


– Pričali smo i ostavio je na mene snažan dojam, odmah je rekao da me želi u momčadi i da ću igrati u prvih jedanaest. To je bilo to, uz, naravno, činjenicu da je CSKA stvarno veliki klub. Općenito gledajući, CSKA je značajno pomladio momčad, došlo je puno kvaitetnih mladih igrača, momčad puno trči, poletna je… Drago mi je da sam se brzo uklopio, vjerujem da ćemo zadržati ovu razinu forme.


Ljestvica skupine G poslije drugoga kola djeluje pomalo nestvarno: CSKA 4, Roma 4, Real Madrid 3, Viktoria Plzen 1 bod…


– Šalili smo se da treba napraviti »screen shot« i zamrznuti ljestvicu, ha, ha, ha… Kako sada stoje stvari, imamo pravo nadati se plasmanu u drugi krug natjecanja. Po svemu ispada da će o tome odlučivati naše međusobne utakmice s »Romom« koja po meni nije na prošlosezonskoj razini, bez obzira na ovu uvjerljivu pobjedu nad »Viktorijom Plzen«. Mislim da ćemo u utakmicama protiv Rimljana imati svojih izgleda, pogotovo na našem Lužnjikiju.


Derbi


Poslije utakmice se kratko u središnjem krugu igrališta zadržao u razgovoru s Lukom Modrićem. Što je najbolji igrač na svijetu rekao jednom od svojih nasljednika u najjačoj hrvatskoj nogometnoj vrsti?


– Razmijenili smo dresove, iskreno mi je čestitao na golu i na pobjedi. Luka je općenito veliki džentlmen, čast mi je što sam mogao igrati protiv njega…


Vlašićev suigrač Nikita Černov malo je pretjerao kad je poslije utakmice rekao da bi uslijed sjajne Nikoline partije protiv »Reala« Zlatnu loptu trebalo dati njemu, a ne Luki… Naravno da se Nikola nije mogao složiti:


– Luka je najbolji na svijetu, zaslužio je tu nagradu.


Neće proći dugo vremena da Modrić i Vlašić osvanu u istoj momčadi. Dogodilo bi se to vrlo vjerojatno već idućega tjedna protiv Engleske na Rujevici (12. listopada), ali istoga dana Nikolu s mladom U-21 reprezentacijom očekuje odlučujuća utakmica protiv Grčke u Puli.


– Nije mi žao, doći će moje vrijeme i u A reprezentaciji, a sada je u pitanju vrlo važna utakmica s Grčkom. Uostalom, ja guštam doći da svako okupljanje s mladom reprezentacijom i jako bih volio kad bi ova generacija napravila jedan dobar rezultat. Vjerujem da ćemo izboriti nastup na EURO-u i da ćemo tamo napraviti rezultatski iskorak. Mnogi veliki igrači kažu da im jedno od dražih postignuća u karijeri bio uspjeh s mladom reprezentacijom svoje zemlje. Dijelim takvo mišljenje, nadam se da ću i ja to moći reći poslije Europskog prvenstva.


Prije toga Nikolu čeka gradski derbi protiv »Lokomotiva« Vedrana Ćorluke.


– Digli smo se u zadnje vrijeme, u slučaju pobjede nad »Lokomotivom« pruža nam se prilika za skok na treće mjesto. Vidi se da naša forma raste iz utakmice u utakmicu, nastojat ćemo biti u vrhu ljestvice što je moguće duže i pokušati i dogodine izboriti nastup u Ligi prvaka.


U odabranom društvu


Nikola Vlašić pobjedničkim je golom protiv »Reala« ušao u povijest kao strijelac drugog najbržeg pogotka protiv »kraljevske momčadi«. Jedini koji ga je uspio po brzini zabijanja »Realu« je veliki nizozemski golgeter Roy Makaay. On je u ožujku 2007. poentirao za »Bayern« nakon samo 10 sekundi. Treći najbrži gol koji je »Real« primio u Ligi prvaka također je djelo Hrvata. Mario Mandžukić je u travnju ove godine postigao za »Juventus« gol protiv Madrižana poslije 77 sekundi.


– Čuo sam za taj podatak, drago mi je da sam u tako odabranom društvu – rekao je Nikola.