Izbori u HNS-u

USKORO IZBORNA SKUPŠTINA Šimiću ponestaje vremena, Marijan Kustić postaje jedini Šukerov protukandidat

Marko Cvijanović

Davor Šuker  bez ozbiljnijeg protukandidata / arhiva NL

Davor Šuker bez ozbiljnijeg protukandidata / arhiva NL

Čelnici HNS-a najavili održavanje Izborne skupštine do kraja godine



 Izvršni direktor Hrvatskoga nogometnoga saveza, Damir Vrbanović, najavio je u HRT-ovoj emisiji »Otvoreno« održavanje Izborne Skupštine krovne organizacije hrvatskoga nogometa do kraja godine.


Vijest je (ne)očekivana u kontekstu sve učestalijih pritisaka na vrhušku HNS-a. Neočekivana utoliko što se špekuliralo da će se Izborna skupština održati tek početkom iduće godine, a sasvim očekivana uslijed pozitivnog ishoda dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.


Budući da je glavni cilj za 2017. godinu ispunjen s natjecateljskog i financijskog aspekta, čelnici HNS-a nemaju razloga čekati da vremenski odmak učini svoje, a pozicija aktualnoga predsjednika Davora Šukera eventualno oslabi. Namjera je jasna, žurna organizacija Izborne skupštine jedinom Šukerovom protukandidatu koji se isprofilirao u javnosti, bivšem proslavljenom reprezentativcu i internacionalcu Dariju Šimiću, oduzela je dragocjeno vrijeme za pripremu iole smislenije predsjedničke kampanje, ali u prvom redu za lobiranje.




Status HNS-a, uostalom, nalaže da predsjednički kandidat mora imati pisani prijedlog kandidature jednog neposrednog člana Saveza i podršku još barem njih osam, a ista mora biti potpisana i dostavljena u Savez najmanje petnaest dana od održavanja Izborne Skupštine.


Šimić kao predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat zadovoljava prvi preduvjet, ali pitanje je koliko je županijskih saveza u ovom trenutku spremno stati iza njegove (ne)izvjesne predsjedničke kandidature.


Nezavidan Šimićev položaj ne znači da Davor Šuker na prosinačkoj Skupštini neće imati protukandidata. U kontekstu mogućih promjena na čelu krovne organizacije hrvatskoga nogometa u kuloarima se već isvjesno vrijeme spominje ime Marijana Kustića, dopredsjednika HNS-a i člana Izvršnog odbora, funkcije kojega su, kao saborskog zastupnika HDZ-a, već neko vrijeme u statusu mirovanja zbog odredbi Zakona o sportu što se tiču sukoba interesa uslijed preklapanja političkih i sportskih funkcija. Kustić pokazuje predsjedničke ambicije i navodno ima podršku jedanaest županijskih saveza. Sad samo treba smoći hrabrosti za službenu kandidaturu. Vremena, kao i Šimić, nema puno.