Predsjednik krovne kuće

Šuker: Dalić ima moju podršku, ali konačnu odluku donijet će u ponedjeljak IO HNS-a

Marko Cvijanović

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Budući da od gradnje nacionalnog kampa na Sveticama po svemu sudeći neće biti ništa, odlučili smo ta sredstva što stoje na računu namjenski uložiti na način da pomognemo hrvatskim prvoligašima u uređenju njihovih travnjaka



Izvršni odbor Hrvatskoga nogometnoga saveza u ponedjeljak će odlučivati o produljenju suradnje s novim izbornikom Zlatkom Dalićem, koji je u posljednjem kolu kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji vodio »kockaste« do pobjede nad Ukrajinom (2:0) i izborio nastup u dodatnim kvalifikacijama. Budući da je Dalić poslije kijevskoga trijumfa istrčao s izjavom da je napravio posao zbog kojega je pozvan, široj javnosti ostao je nedefiniran njegov izbornički status. Iako je vrlo izvjesno da će Dalić biti za kormilom reprezentacije i u dvjema utakmicama dodatnih kvalifikacija, u kojima će Hrvatska igrati protiv Švedske, Grčke, Sjeverne ili Republike Irske, odluku tek treba donijeti hrvatska nogometna Vlada koja će zasjedati u ponedjeljak.


– Prije sastanka Izvršnog odbora moram razgovarati s izbornikom, ne ide to baš tek tako. Šok terapija je uspjela, naravno da izbornik ima moju punu podršku, ali, kao i u svim prijašnjim slučajevima, konačnu odluku donosi Izvršni odbor. Tako smo do sada funkcionirali, nema razloga dstupati od ustaljene prakse. Novi izbornik i igrači su u Kijevu napravili odličan posao, imaju našu veliku podršku, ali svi zajedno moramo biti svjesni da zapravo nismo još ništa napravili. Krećemo od nule, čekaju nas dvije vrlo zahtjevne utakmice, iskustvo jest na našoj strani, ali to tek trebamo potvrditi na terenu. Međutim, ako igrači budu trčali kao protiv Ukrajine, uvjeren sam da ćemo ostvariti rezultat – kaže predsjednik HNS-a, Davor Šuker, vjerojatno misleći na podatak da su hrvatski reprezentativci u pobjedi nad Ukrajinom pretrčali između deset i dvnaest kilometara, odnosno neusporedivo više u odnosu na rujevičku utakmicu protiv Finske nekoliko dana ranije (od 8 do 10 km).



Budući da hrvatski nogomet već izvjesno vrijeme vapi za nacionalnim stadionom, a da mnogi po tom pitanju sve češće prozivaju HNS kao krovnu organizaciju hrvatskog nogometa, tezu je pokušao obraniti jedan od članova Izvršnog odbora i bivši saborski zastupnik, Ante Kulušić.




– Hrvatski nogometni savez može participirati u izgradnji novog stadiona, ali isti u prvom redu mora biti briga gradova i Hrvatske Vlade, koja god bila na vlasti. Nogometnu infrastrukturu u nas mora riješiti politika, a na HNS. Nadam se da će premijer Plenković, koji voli sport, zajedno s Vladom napraviti sve da potakne izgradnju nacionalnog stadiona. HNS je u proteklom razdoblju uložio desetke milijuna kuna za pomoć malim klubovima, pomagat ćemo i dalje, ali ne možemo sami izgraditi stadion. I ne treba to biti neki megalomanski projekt, dovoljna nam je Arena poput one u Budimpešti s kapacitetom od 23 tisuće mjesta – rekao je Kulušić.



Na sastanku Izvršnog odbora raspravljat će se i o gradu koji će ugostiti domaću utakmicu dodatnih kvalifikacija, a po svemu sudeći birat će se između Zagreba, Rijeke i Osijeka.


– Stadion na Rujevici ima besprijekoran travnjak i u tom slučaju ne ovisimo o vremenskim uvjetima koji u studenome znaju biti vrlo varljivi i nepovoljni. Osijek je u igri iz jednostavnog razloga što smo mu zbog lošeg travnjaka u Gradskom vrtu bili prisiljeni uskratiti domaćinstvo utakmice protiv Finske, a Maksimir je u prednosti zbog broja gledatelja na tribinama. Nije isto kada te bodri, osam, osamnaest ili trideset tisuća gledatelja. Kada sve to sagledamo, vjerujte da nije lako odlučiti – zaključio je Šuker, koji donosi i jednu vrlo zanimljivu vijest kad su u pitanju kronični problemi nogometne infrastrukture u nas.


– Budući da od gradnje nacionalnog kampa na Sveticama po svemu sudeći neće biti ništa, odlučili smo ta sredstva što stoje na računu namjenski uložiti na način da pomognemo hrvatskim prvoligašima u uređenju njihovih travnjaka koji su u očajnom stanju. Čast rijetkim izuzecima – otkriva predsjednik HNS-a.