Lakše se diše

Rijeka je na Poljudu tradicionalno superiorna, novi trijumf bio bi velika injekcija za Igora Bišćana

Denis Frančišković

Igor Bišćan, Ante Tomić i Renato Pilipović/D. KOVAČEVIĆ

Igor Bišćan, Ante Tomić i Renato Pilipović/D. KOVAČEVIĆ

Bišćan je Čolakovim pogocima i pozitivnom energijom koja gura momčad zasad dobio neophodni mir pred jadranski derbi u Splitu. Ali i mogućnost da isproba neke nove varijante tijekom tjedna. Rijeka na Poljudu posljednjih godina igra tradicionalno dobro i djeluje poprilično superiorno



RIJEKA Na Rujevici su napokon odahnuli nakon najnovije pobjede u Zaprešiću, pobjede koja ima jedan prepoznatljiv potpis – Antonio Mirko Čolak. Rijekin napadač u posljednjim je utakmicama krize djelovao pomalo poljuljano i nesigurno, prilike i lopte koje je u ljetnom pripremnom roku lakoćom pospremao u mrežu, odjednom su se pretvorile u noćnu moru. Čolaka nije išlo, ispromašivao se naročito protiv Slaven Belupa, izgubio se protiv »lokosa«… Uostalom, kao i cijela momčad u šest dugih kola.


Dosad je »Rijeka« golgeterski išla na pogon raspoloženog Hebera, no njega su sputale ozljede. Novi trener Igor Bišćan očekivano je Brazilcu odmah pružio šansu po oporavku, ali i Čolaku iza kojeg je bio teško, sušno razdoblje, s tek jednim pogotkom protiv Rudeša, točno prije dva mjeseca. Čolak je novu šansu objeručke prihvatio, s puno želje i samopouzdanja zabio prvi pogodak, a kod drugog rutinski poentirao našavši se na pravom mjestu u pravom trenutku. Njegova igra protiv Intera trebala bi biti putokaz za ostatak momčadi.


Pristup i nagrada


– Jako dobro smo ušli u utakmicu za koju smo se dobro pripremili. Naravno, bilo nam je teško jer smo 65 minuta igrali s igračem manje. No, pokazali smo karakter i svi zajedno odigrali smo kao prava momčad. Zaslužili smo ovu pobjedu – ustvrdio je Antonio Čolak nakon slavlja u Zaprešiću.




Riječani su zapaženo odigrali uvodnu dionicu susreta kada je lopta slušala noge i glavu, a i s igračem manje djelovali su dosta uvjerljivo, iako su posljednjih petnaestak minuta strepili za puni bodovni ulov.


– Morali smo dati svoj maksimum, znamo koliko je teško bilo igrati s igračem manje. Kao napadač čekaš golove, ali na meni je da prije svega radim sve što je potrebno za momčad jer s takvim pristupom doći će i nagrada za mene. Nije važno tko će zabijati, bitno je da pobjeđujemo – rekao je Čolak koji je dosad u devet nastupa došao do tri pogotka i dvije asistencije.


Poljud šansa


Dobitak zaprešićanske utakmice je i Domagoj Pavičić, igrač kojem Bišćan u nastavku prvenstva želi posvetiti posebnu pozornost. Novi kormilar Rijeke još je tijekom druženja s novinarima u Umagu znakovito ustvrdio da od igrača takvog tipa očekuje puno više. Pavičić bi trebao biti jedan od »motora« napadački orijentirane Rijeke, a dojam je da će više dobiti i na slobodi kretanja i kreiranju igre. Protiv Intera je djelovao lepršavo, odmorno i raspoloženo. Njegova kvaliteta je neupitna, a tek treba vidjeti u nastavku prvenstva koliko u njemu ima odlučnosti i preuzimanja odgovornosti. One iste koju Bišćan u ovom trenutku traži od svakog igrača.


I Dario Čanađija je protiv momčadi Samira Toplaka bio prilično poletan i poduzetan. Smanjio je broj tehničkih pogrešaka kao i ostatak momčadi, a kad proigraju vezni igrači, proigra i ova Rijeka koja je nekad bila prepoznatljiva po uparenom tandemu Bradarić – Mišić, ali i onom na bokovima, Ristovski – Vešović.


Bišćan je Čolakovim pogocima i pozitivnom energijom koja gura momčad zasad dobio neophodni mir pred jadranski derbi u Splitu. Ali i mogućnost da isproba neke nove varijante tijekom tjedna. Rijeka na Poljudu posljednjih godina igra tradicionalno dobro i djeluje poprilično superiorno. Veći pritisak ovaj put bit će na Hajduku, a na Rijeci velika šansa da u tišini poljudske školjke krene po u ovom trenutku zlata vrijedan ulov. Bila bi do itekako velika injekcija za Bišćana i momčad prije Varaždina i novog povrataka na Rujevicu protiv Rudeša. Nakon punih mjesec dana…