Liga prvaka

Rakitić i Lovren u lovu na finale: Hrvatski nogomet ima razloga za zadovoljstvo

Hina

snimio Antonio Bronić / REUTERS

snimio Antonio Bronić / REUTERS

Bez obzira na ishod njihovih ogleda, hrvatski nogomet još jednom ima razloga za zadovoljstvo jer će jedan hrvatski reprezentativac izboriti finale Lige prvaka koje je ove godine 1. lipnja na madridskom stadionu Wanda Metropolitano. Dejan Lovren ili Ivan Rakitić.



ZAGREB – Za razliku od Tottenhama i Ajaxa koji su suprotno svim očekivanjima izborili plasman u polufinale Lige prvaka, u srijedu će na Camp Nou snage odmjeriti Barcelona i Liverpool, dva ‘teškaša’ koji su ukupno osvojili 10 europskih titula.


Zanimljivo i Barca i Liverpool imaju po pet naslova, a oba su kluba još po tri puta poražena u finalima.


Barcelona je zadnje finale igrala 2015. kada je i osvojila naslov prvaka, dok je Liverpool u lanjskom finalu izgubio od Real Madrida, a europsku krunu čeka od 2005.




Bez obzira na ishod njihovih ogleda, hrvatski nogomet još jednom ima razloga za zadovoljstvo jer će jedan hrvatski reprezentativac izboriti finale Lige prvaka koje je ove godine 1. lipnja na madridskom stadionu Wanda Metropolitano. Dejan Lovren ili Ivan Rakitić.


Lovren bi trebao biti spreman za utakmicu, no upitno je hoće li istrčati u početnom sastavu Liverpoola, dok je Rakitić jedna od glavnih Barceloninih uzdanica.


Barcelona je u subotu pobijedila Levante i osigurala naslov prvaka pa sve svoje misli može okrenuti Ligi prvaka, dok Liverpool i dalje vodi iscrpljujuću bitku na dvije fronte, u prvenstvu i Ligi prvaka. Dva kola prije kraja prvenstva Manchester City ima bod više i “Redsi” se nadaju kiksu ‘Građana’ kako bi napokon dohvatili toliko željeni naslov prvaka kojeg na Anfieldu čekaju od 1990.


No, vrlo lako bi se moglo dogoditi da od sna o dvostrukoj kruni, Liverpool ostane bez ijednog trofeja. City do kraja prvenstva očekuju utakmice protiv Leicester Cityja, te gostovanje kod Brightona, dok Liverpool očekuju utakmice protiv Newcastle Uniteda i Wolverhamptona, a u polufinalu Lige prvaka Barcelona predvođena Messijem.


“Za mene je Messi najbolji nogometaš na svijetu, ali Barcelona nije samo Messi. Cijela momčad je prepuna kvalitete,” kazao je Virgil van Dijk. Branič Liverpoola je ovoga tjedna proglašen najboljim igračem engleskog prvenstva u izboru Udruženja igrača.


Jedan od najboljih igrača Liverpoola ove sezone ne pamti po dobrome gostovanje na Camp Nou. U prosincu 2013. je Celtic, čiji je Van Dijk tada bio član, izgubio je sa 1-6.


“Imamo dobru momčad i s mnogo samopouzdanja čekamo utakmice. Nećemo se braniti jedan na jedan, već ćemo se svi braniti, ali i svi napadati.”


Barca je dobila zadnje četiri utakmice u svim natjecanjima, a na zadnjih sedam je primila samo jedan gol. Liverpool je pak u zadnjih pet susreta primio samo jedan gol, a pritim je zabio 15 golova.


Messi je zabio 24 gola u 32 utakmice u LP igrane protiv engleskih klubova, ali nije se upisao među strijelce u zadnja dva nastupa protiv Liverpoola.


“Barcelona je osigurala naslov španjolskog prvaka, ali imat će velikih problema s brzinom dvojice ključnih igrača Liverpoola, Salahom i Maneom,” smatra bivši napadač engleske vrste, Liverpoola i Real Madrida Michael Owen.


Barcelona i Liverpool su do sada igrali osam puta međusobno, Liverpool je slavio tri puta, a Barcelona dva puta. Posljednji put su igrali u osmini finala 2007. godine, a dalje su prošli Englezi. Liverpool je u prvom susretu slavio na Camp Nou sa 2-1, dok je Barca bil bolja na Anfieldu sa 1-0, ali to Kataloncima nije bilo dovoljno za prolaz,


Barceloni će ovo biti čak 16. nastup u polufinalu Kupa/Lige prvaka, do sada je slavila sedam puta, dok je osam puta ostala bez finala, a u sezoni 1991/92. je kao pobjednik skupine ušla u finale.


Liverpool je do sada 10 puta bio u polufinalu i osam puta je stigao do finala.


Jurgen Klopp ima dvije brige oko sastava. Upitan je nastup Roberta Firmina i Adama Lallane, dok su druge strane njegov kolega Ernesto Valverde nema briga oko sastava.


Vjerojatni sastavi


BARCELONA: Ter Stegen; Roberto, Pique, Lenglet, Alba – Rakitić, Busquets, Arthur – Messi, Suarez, Coutinho


LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Milner – Salah, Firmino, Mane