Analiza

PRIPREMA ZA UTAKMICU KARIJERE Koju će momčad Dalić izvesti sutra na teren protiv Engleske?

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



MOSKVA  Glavne vijesti iz Moskve tiču se zdravstvenog biltena. A situacija uopće nije loša kako se činila. Dapače. Prvi vratar »kockastih«, Danijel Subašić, bit će spreman za sutrašnju polufinalnu utakmicu protiv Engleske, magnetska rezonancija potvrdila je da nema oštećenja na mišićnim vlaknima zadnje lože Iako je prvi dan poslije utakmice s Rusijom stanje Vrsaljkova koljena bilo prilično zabrinjavajuće, situacija se bitno popravila. Uostalom, u pitanju su kronični problemi s hrskavicom, nikakva nova mehanička ozljeda što bi u pitanje mogla dovesti njegov nastup. Doduše, pojavila se doza sumnje nakon što je »Marca« na svojim internetskim stranicama objavila vijest da je desni branič »kockastih« izgubljen za dvoboj s Engleskom, ali, vjerujući u Vrsaljkov karakter, nastup je – upitan.



Subašić 7,5Vrsaljko7,0Vida7,0Lovren7,5Strinić 6,5Brozović7,0Rebić7,0Rakitić8,0Modrić8,5Perišić6,5Mandžukić7,0UKUPNO79,5ENGLESKA Pickford7,0Walker7,0Stones7,0Maguire7,5Trippier7,0Dele7,5Henderson7,0Lingard7,0Young7,0Sterling7,0Kane8,5UKUPNO79,5


Dalićeve dvojbe


Kako se god bude odvijala situacija s Vrsaljkovom ozljedom, hrvatska će momčad protiv Engleske doživjeti promjene u odnosu na četvrtfinalni dvoboj s Rusijom. Uzimajući u obzir okolnosti i važnost utakmice, sve su pretpostavke da će od prve minute zaigrati Marcelo Brozović, kao trkački adut više u obrambenom bloku. Baš kao što je to bio slučaj u utakmici protiv Argentine u skupini, tijekom koje je Hrvatska u Rusiji na planu igre ostavila najbolji dojam. Pod uvjetom da hrvatski izbornik Zlatko Dalić ostane vjeran osnovnoj ideji, iz početne jedanaestorice ispast će Andrej Kramarić. Doduše, nije isključeno niti da »žrtvu« nešto defanzivnije varijante podnese i Perišić, koji na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nikako da uđe u pravi ritam. Nije slučajno Brozović u Sočiju zamijenio Perišića, a hrvatska igra dobila na stabilnosti.





Pogled na ljestvicu strijelaca sve govori. Prvi golgeter dosadašnjeg dijela svjetske smotre zadržao je dobru klupsku formu i naviku postizanja pogodaka. Kane je podjednako opasan u protivničkom šesnaestercu i kada napada prostor iz drugoga plana. Čeka ga velika borba s hrvatskim braničima.



Perišićevim izlaskom iz igre Dalić je promijenio sustav (4-2-3-1) u kojem (4-1-4-1) je Brozović zauzeo poziciju korektora vezne linije, Rakitić i Modrić bili nešto ofenzivniji, Mandžukić završio na krilu, a Kramarić u vršku napada. Momčad će protiv Engleske doživjeti veće ili manje promjene ovisno o tome što Dalić želi. Jedno je sigurno, Hrvatsku sutra čeka najteži ispit na Mundijalu protiv mlade, neopterećene i brze engleske momčadi pa je logičnije očekivati da će na klupi završiti Kramarić s obzirom na izražene obrambene navike i Mandžukića i Perišića. Postoji i opcija s trojicom igrača u zadnjoj liniji (Vida, Ćorluka, Lovren), ali značajna promjena sustava dan uoči polufinala ipak može biti preveliki rizik.



Modrićeve igre u Rusiji i plasman Hrvatske u polufinale svrstavaju ga među glavne kandidati za osvajanje Zlatne lopte. U Sočiju je zaslužio svoj novi trenutak slave osvajanjem trećeg trofeja za najboljega igrača utakmice i dokazao klasu jednog od najboljih veznih igrača na svijetu. Sutra ga čeka novo dokazivanje.



Opasni prekidi


Kad je rizik u pitanju, nešto o njemu otkriva i kompozicija engleske momčadi koja je polufinale Svjetskog prvenstva prvi put poslije 28 godina ostvarila »arhaičnim« sustavom igre (3-5-2) i na krilima mladosti. Uz nekoliko opaski koje mogu ići u prilog »kockastima«. To se ponajviše odnosi na profil nekih bitnih igrača Southgateove momčadi, u kojoj je samo Henderson klasični vezni, a preostala dvojica (Dele, Lingard) praktično napadači. Druga se povoljna okolnost tiče činjenice da je Hrvatska protiv sustava 3-5-2 odigrala svoju najbolju utakmicu u Rusiji (Argentina 3:0), uvelike koristeći obilje slobodnoga prostora između protivničkih stopera i bočnih igrača koji su (pre)često ostajali u raskoraku da se to ne bi osjetilo. To može biti recept i za igru protiv Engleske. Ima jedan »ali«… Ili barem dva.Iza hrvatske su dvije iscrpljujuće utakmice u nokaut fazi natjecanja što su nedvojbeno ostavila traga. Hrvatska se protiv Danske i Rusije potrošila mentalno i tjelesno, do te mjere da se počinju pojavljivati prvi problemi s ozljedama (Subašić, Vrsaljko, Strinić…). Drugi problem uoči sutrašnje utakmice mogu predstavljati prekidi koji su u Rusiji već naškodili »kockastima«. Englezi su u Rusiji jako opasni kada izvode ubačaje iz kuta, koji su zaslužni za njihova četiri pogotka (Kane dva protiv Tunisa, Stones protiv Paname, Maguire protiv Švedske) i dva jedanaesterca (protiv Paname i Kolumbije). Sasvim dovoljno razloga za oprez i maksimalnu koncentraciju.