Marinko Koljanin

Orijentu je cilj kvalitetna suradnja sa svim klubovima pa i s Rijekom

Ivan Volarić

Marinko Koljanin/Foto Arhiva NL

Marinko Koljanin/Foto Arhiva NL

Osim toga od početka se naša sportska politika oslanja na promociju i stvaranje mladih igrača iz domaćeg bazena, a naravno da su nam u tom smislu zanimljivi i mladi igrači iz Rijeke - kaže dopredsjednik novopečenog drugoligaša s Krimeje



RIJEKA Daleko od očiju javnosti na Krimeji traju pripreme za drugoligaški iskorak. Predsjednik kluba Saša Matijaš i dopredsjednik Marinko Koljanin u posljednjih desetak obavili su razgovore s većinom prvotimaca, ali i novim igračima koji bi se mogli pojaviti na prvom treningu početkom srpnja.


– S većinom igrača razgovori su obavljeni. Preostali su nam razgovori s još tri, četiri igrača nakon čega ćemo izaći s detaljima u javnost – prenosi Marinko Koljanin. – Do početka priprema imat ćemo jasnu sliku što se tiče kadra od prošle sezone. Želja kluba je da većina onih igrača koji su izborili Drugu HNL ostane na Krimeji. Što se dovođenja tiče imamo neke ideje, međutim vrlo malo ćemo dovoditi osim zaštićenog godišta što je neophodno. Pokušat ćemo u svaku liniju dovesti barem po jednog igrača. Nudi se dosta igrača, ali nama je i dalje tendencija afirmacija mladih igrača iz naše regije.


Kada je govora o igračima iz koji zadovoljavaju kriterije tkz. »zaštićena godišta« vrlo bitno je kako će se završiti razgovori na relaciji Krimeja – Rujevica.


Suradnja s Rijekom




– Prije svega cilj Orijenta je kvalitetna suradnja sa svim klubovima iz grada i regije, a naravno i s Rijekom. Osim toga od početka se naša sportska politika oslanja na promociju i stvaranje mladih igrača iz domaćeg bazena, a naravno da su nam u tom smislu zanimljivi i mladi igrači iz Rijeke kao nositelja kvalitete u ovom kraju posebno iz razloga što moramo poštivati pravilo o zaštićenom godištu. Mislim da u jednoj takvoj suradnji mogu biti podjednako kvalitetno zastupljeni interesi Orijenta i Rijeke. Međutim, naša prva i glavna preokupacija je da barem dva, tri naša mlada igrača zaigraju u prvoj momčadi nakon sezone u Prvoj HNL juniora.


Juniori su ušli u Prvu HNL što sjajna vijest, ali i dodatni financijski napor za klupsku Upravu.


– I prije smo razmišljali da se prijavimo za Prvu HNL juniora ne znajući da se mora proći kroz rigorozne kvalifikacije. Naši juniori su to više nego zaslužili svojim rezultatima. Igranje Prve HNL juniora povijesni je iskorak za klub, a financijski je izazov i za neke prvoligaše. Time, uz angažman novoga šefa škole Tea Ivića, konkretno potvrđujemo našu orijentaciju na podizdanje standarda škole na još višu razinu.


Budicin ostaje


Fausto Budicin po svemu sudeći ostaje trenerom, iako je naslutio neke stvari koje bi volio da se riješe do početka priprema.


– Nema tu nikakvih problema i to će uskoro biti službeno objavljeno. Fausto je odlično odradio posao. Vrlo mirno i racionalno se prihvatio posla u jednom delikatnom trenutku i nama je već tijekom prvenstva bilo jasno da je riječ o kvalitetnom treneru oko kojega možemo slagati dugoročne planove. U sljedećem periodu prioritet je stabilizacija na sportskom plan, a u financijskom smislu ćemo pokušati da klub nastavi sam stvarati prihode i dugoročno osigura financijsku stabilnost. Moj velika želja, pa i u mojem političkom djelovanju, je da se na kampusu napravi nogometno igralište. Ne samo zbog omladinskog pogona Orijenta već zbog Sušaka, djece i građana ovoga dijela grada – rekao je Koljanin.


Grad Rijeka bi uskoro trebao započeti s uređenjem Krimeje koja bi do 17. kolovoza trebao osvanuti u novom, drugoligaškom ruhu.