A danas - 222 milijuna

Nikad ispričana priča Predraga Račkog: Nudio sam 2010. Neymara Bayernu, ali nisu htjeli platiti 24 milijuna eura

Marko Cvijanović

Foto Reuters

Foto Reuters

Christian Nerlinger, tadašnji sportski direktor »Bayerna«, rekao mi je da klub ne namjerava dati toliki novac za maloljetnika – kaže Rački, koji je punomoć o zastupanju Neymara u pregovorima s »Bayernom« dijelio s Dannyjem Budimirom



Saga o Neymaru je završila. Konačno. Trećega dana mjeseca kolovoza brazilski virtuoz prestao je biti igrač »Barcelone« i potpisao petogodišnji ugovor s PSG-om u transferu vrijednom čak 222 milijuna eura. Dosadašnji rekord iznosa što je za jednoga igrača dao neki klub (Pogba iz Juventusa u Manchester United, 105 milijuna eura) nadmašen je za 117 milijuna eura. Pritom je manje bitno što su odštetni iznos »Barceloni« platitli igračevi zastupnici, a ne PSG.


Priča o posljednjem Neymarovom transferu je završena, ona o transferu iz »Santosa« u »Barcelonu« 2013. godine (88,20 milijuna eura) svako toliko izazove nove kontroverze u vidu mutnih iznosa odštete ili ilegalnog načina naplate istoga, a priča o jednom njegovom nerealiziranom transferu široj je javnosti poptuno nepoznata. Ispričat će je ugledni riječki menadžer Predrag Rački. Iz prve ruke s obzirom na činjenicu da je njegovim i podrestvom njegovog poslovnog partnera Dannyja Budimira Neymar prije sedam godina umalo završio u »Bayernu«.


Previsoka cijena


– Bila je 2010. godina, zimski prijelazni rok – kaže Rački. – Danny Budimir, nekedašnji igrač »Orijenta«, koji je u Chicagu po okončanju igračke karijere otvorio menadžersku agenciju »Golden Goal Sports & Marketing«, stupio je u kontakt s Neymarovim agentom Wagnerom Ribeirom, a ja sam istodobno, posredstvom dugogodišnjeg prijatelja Giovannija Trapattonija, dogovorio razgovor s tadašnjim sportskim direktorom »Bayerna«, Chsritianom Nerlingerom. Ribeiro je Budimiru i meni dao punomoć da, uz njega, zastupamo Neymara u pregovorima s »Bayernom«. Sjećam se da mi je Danny prethodno poslao link da vidim o kakvom je igraču riječ. Vidjelo se odmah da je Neymar klasa, već tada je, iako je imao samo sedamnaest godina, driblao po nekoliko igrača u sprintu i imao besprijekornu tehniku, jedino je bio puno mršaviji nego danas.




Trapattoni je dogovorio razgovor s Nerlingerom, tijekom kojega je Rački trebao sportskog direktora bavarskoga giganta uvjeriti da je dovođenje Neymara »posao stoljeća«. Nije, međutim, išlo kako je zacrtano…


– Sastao sam se u Münchenu u s Nerlingerom, prethodno smo dvaput razgovarali telefonom. Rekao mi je u razgovoru da znaju tko je Neymar, da je riječ o jednom od najtalentiranijih mladih igrača na svijetu. Ispada da je zapelo na cijeni, tada je za Neymara trebalo platiti 18 milijuna eura, uvećanih za neke bonuse. Konačna cijena iznosila je 24 milijuna eura, ali Nerlinger mi je rekao da će ga dalje pratiti, ali da klub ne namjerava dati toliki novac za igrača koji još nije imao niti osamnaest godina.


PSG i City ispred svih


Ostalo je povijest. Tri i pol godine kasnije »Barcelona« je za Neymara »Santosu« platila ne 24, nego 88,2 milijuna eura, a brazilski je napadač s vremenom postao jedan od najboljih igrača na svijetu.


– Ne treba kriviti čelnike »Bayerna«, tada su to bili stvarno veliki novci za maloljetnika. Evo, primjera radi, godinu dana kasnije, dakle na zimu 2011. godine Džeko je otišao iz »Wolfsburga« u »Manchester City« za 37 milijuna eura, a prethodno je bio najbolji strijelac Bundeslige. Danas su to smiješne cifre u odnosu na ovih 222 milijuna eura, iako… Nekad treba riskirati, isplati se – zaključuje Rački, kojega ne iznenađuje činjenica da su Parižani platili toliko novaca za Neymara.


– PSG i »Manchester City« su ispred svih po platežnoj moći, to su jedini klubovi na svijetu koji mogu dovesti igrače »Reala«, »Barcelone« i »Manchester Uniteda«. Evo, uzmimo primjer vlasnika »Cityja« Mansoura, koji je težak sedamdesetak milijardi eura. Što je njemu dati za nekoga igrača 300 milijuna eura? S druge strane, nije sve niti u novcu. Evo, »Barcelona« će za Neymara dobiti 222 milijuna eura, a nema tog igrača na svijetu koji ga trenutačno može nadomjestiti.