Nenad Gračan

Našli smo se među 12 najboljih reprezentacija, a to nije mala stvar

Marko Cvijanović

Nenad Gračan/Foto PIXSELL

Nenad Gračan/Foto PIXSELL

Igrali smo ravnopravno protiv europskih velesila Francuske i Engleske, mislim da nije u redu sve to osporavati - zaključio je Gračan.



RIJEKA Mlada hrvatska U-21 reprezentacija oproštajnim je remijem s Engleskom (3:3) okončala nastup na Europskom prvenstvu, uoči kojega su vladala velika očekivanja od momčadi koja je poslije 15 sušnih godina uspjela ostvariti plasman na veliko natjecanje. Ispalo je da su očekivanja ipak bila prevelika. Dakle, jedan debakl u rezultatskom i igračkom smislu (Rumunjska 1:4), jedan podnošljiv poraz (Francuska 0:1) i remi u utakmici koja ni o čemu nije odlučivala (Engleska 3:3). Što poslije svega kaže izbornik Nenad Gračan?


– S obzirom na određene probleme koji su nas pratili, prva utakmica nas je presjekla. Bitno je naglasiti da su se iz naše skupine obje rezrezentacije plasirale u polufinale, što znači da je konkurencija na EURO-u bila vrlo jaka. U redu, stalno se vraćamo na onu prvu utakmicu protiv Rumunjske… Da se nije dogodila ozljeda Brekala, da smo malo bolje stajali u bloku, kao što smo stajali u utakmicama protiv Francuske i Engleske, možda bi sve bilo drukčije. Međutim, što je, tu je. Rumunjska je bila prva utakmica na turniru, možda su dečki bili malo impresionirani. Međutim, poslije tog neugodnog poraza uspjeli smo se vratiti i mislim da u konačnici možemo biti zadovoljni, najvažnije je da su dečki vidjeli da mogu, da imaju kvalitetu. Na njima je da se u svojim klubovima nastave razvijati svoje karijere i što prije naprave iskorak u A reprezentaciji – kaže Nenad Gračan, koji prihvaća tvrdnju da je njegova momčad u San Marinu mogla pokazati više, ali ne želi o nastupu Hrvatske na europskoj smotri govoriti u kontekstu neuspjeha.


– Treba sve na miru analizirati, možda smo mogli i više napraviti, iako smo imali i dosta realnih problema u vidu ozljeda i nedolazaka igrača. Mislim da smo u konačni uzdignutih glava otišli s turnira bez obzira što nismo ostvarili malo bolji rezultat ili poziciju na ljestvici. Neuspjeh? Mi smo svjetski prvaci u tome da od uspjeha radimo neuspjeh. Plasman na Euro je veliki uspjeh ove generacije, našli smo se među 12 najboljih mladih europskih reprezentacija, a to nije mala stvar. Uostalom, igrali smo ravnopravno protiv europskih velesila Francuske i Engleske, mislim da nije u redu sve to osporavati – zaključio je Gračan.




Što god Gračan mislio, katastrofalan poraz od Rumunja na otvaranju turnira determinirao je percepciju hrvatske nogometne javnosti koja je okrenula »palac dolje« izborniku momčadi s dovoljno zvučnih imena da se ne bi stvorili uvjeti naglašena optimizma pred nastup na EURO-u. Ispalo je da je Gračan pred dvoboj s Rumunjima ili precijenio mogućnosti svoje, a podcijenio mogućnosti protivničke momčadi, ili Hrvatska ipak nije bila toliko jaka koliko se mislilo. Istina je kao i uvijek negdje u sredini.


Uvijek se može raspravljati o tome što je uspjeh, a što neuspjeh nadarene generacije pod vodstvom Nenada Gračana, je li ili ne izbornik uspio izvući maksimum iz momčadi, ali činjenica je da je ista poslije 15 godina izborila nastup na velikom natjecanju. Ono što, recimo, nije uspjelo Slavenu Biliću koji se nije plasirao na U-21 Euro 2006. godine iako je u momčadi imao Modrića, Ćorluku, Eduarda, Kranjčara, Vukojevića… Petoricu igrača koji će u godinama što su uslijedile biti stožerni prvotimci A reprezentacije. Zanimljivo, Bilić je poslije tog neuspješnog kvalifikacijskog ciklusa postao izbornik najjače hrvatske nogometne vrste, a Gračan trpi žestoke kritike jer se nije uspio plasirati u polufinale EURO-a.