Pripreme na Rujevici

NOVE ZAMISLI Dalić uigrava momčad s trojicom stopera i bez klasičnog napadača?

Marko Cvijanović

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Dalić je »markirke« podijelio trojici stopera (Vida, Ćorluka, Lovren), dvojici bekova (Vrsaljko, Strinić), trojici veznih igrača (Badelj, Rakitić, Modrić) i dvojici krilnih napadača (Perišić, Rebić). Izbor sugerira sustav 3-5-2 bez klasičnog napadača



RIJEKA Vrijeme će pokazati je li petnaestak uvodnih minuta jučerašnjega treninga »kockastih« na Rujevici bilo dovoljno za zaključak da hrvatski izbornik Zlatko Dalić uigrava još neke nove varijante u igri. Izvjesno je da je Dalić »markirke« podijelio trojici stopera (Vida, Ćorluka, Lovren), dvojici bekova (Vrsaljko, Strinić), trojici veznih igrača (Badelj, Rakitić, Modrić) i dvojici krilnih napadača (Perišić, Rebić). Izbor sugerira sustav 3-5-2 bez klasičnog napadača.


Možda se Dalić odlučio na svojevrsne promjene s obzriom na sterillnu igru prema naprijed protiv Brazila, a možda je samo u pitanju ideja koja neće naići na plodno tlo. Dobra je vijest da Mandžukić trenira s momčadi, ali još uvijek nije izvjesno hoće li igrati protiv Senegala s ozbirom na bol u koljenu zbog kojega je iz predostrožnosti preskočio prijateljsku utakmicu protiv »carioca«.


Ono što Dalića ne mora brinuti jest igra trojice prethodno spomenutih stopera, koji pedesetak minuta nisu Brazilcima dozvolili stvoriti nijednu iole ozbiljniju priliku. Dejan Lovren je na »svom« Anfieldu odigrao utakmicu na razini svojih ovosezonskih igara. U petak mu u Osijek u goste dolazi suigrač u redovima senegalske reprezentacije, Sadio Mane.




– A ne, nismo se čuli posljednjih dana, ali pričali smo na tu temu prije finala Lige prvaka. Rekao sam mu da dolazi u prekrasan grad, mislim da će uživati u Osijeku. Pričao sam mu o prekrasnoj atmosferi što uvijek vlada u Gradskom vrtu.


Čobanac 


Hoćete li mu predložiti čobanac prije utakmice?


– A neee, još je na posebnom režimu prehrane zbog ramazana, što je možda i bolje za nas, ha, ha…


U senegalskoj reprezentaciji ima puno igrača koje poznajete iz Premiershipa?


– Iskreno, nisam se previše koncentrirao na njihove igrače. Naravno, Manea predobro poznajem, ali, općenito gledajući, uistinu respektiram Senegal. Relativno lako su se plasirali na Svjetsko prvenstvo što znači da će biti zanimljivo igrati protiv njih.


Hoćete li imati milosti prema Maneu?


– A zašto bih imao…? Šalim se malo, ja branim boje svoje reprezentacije, on svoje. To je najnormalnija stvar u nogometu.


Jesu li se slegli dojmovi s Anfielda i dvoboja s Brazilom?


– Atmosfera nije bila onakva kakva je kad na Anfieldu igra »Liverpool«, ali bilo je lijepo igrati na Anfieldu u drugom dresu. Dečki su oduševljeni sa stadionom.


Po Liverpoolu smo sretali navijače od kojih svaki drugi ima istetoviran grb svoga kluba…


– Pa nego, naravno.


You’ll Never Walk Alone odavno ste naučili pjevati?


– Normalna stvar, u »Liverpoolu« sam već četiri godine, pjeva se prije i poslije utakmice.


Igra zadnje linije perotiv Brazila pedesetak je minuta bila na visokoj razini?


– Tih prvih sat vremena smo stvarno dobro odradili, profesionalno, taktički pametno, defanzivno smo u svakom trenutku bili na pravom mjestu, što je jako bitno protv tako kvalitetnih reprezentacija. U drugom su poluvremenu ušli drugi igrači i to je onda bilo nešto sasvim drugo. Žao mi je rezultata, ali iz svega toga treba izvući samo pozitivne stvari.


Stoperi 


Je li vam izbornik dao do znanja koji su stoperi u prvom planu?


– Ma neee, to se ne govori. Mi moramo pričati na terenu i on će na kraju odlučiti tko će igrati.


Vi među stoperima jedini imate kontinuitet igara. Može li to biti hendikep u Rusiji?


– Ne mislim. Ćorluka je u najboljim godinama za stopera i ne treba mu puno da bi ušao u pravi ritam. On je pametan igrač, dobro čita igru. Vida sa svojom brzinom i agresivnošću može sve stići. Imamo i Duju Ćaletu-Cara, imao je fantastičnu sezonu u »Red Bull Salzburgu«.


Slovite za stopera koji voli igrati visoko, mogu li to pratiti ostali?


– Igramo kao momčad, ako izbornik želi da smo visoko, onda budemo visoko. Ako traži da igramo dublje, moramo igrati duboko. Izbornik zna što traži od nas, ali i Ćorluka je to spreman prihvatiti. Ne mislim da ćemo imati problem po tom pitanju. Naravno da svatko od ima svoj profil, netko je agresivniji, netko iskusniji… Ne brinem se.


Vaša sezona se odužila…


– Odigrao sam ove sezone bezbroj utakmica, ali to je tako. Kad završi Svjetsko prvenstvo, onda ću se odmoriti. Međutim, ne žalim uopće. da mi sada netko kaže da ćemo biti u Rusiji do 15. srpnja, a da to znači da ćemo igrati u finalu, odmah bih potpisao. Pa, to je ono što želim cijeli svoj život. Da će mi netko reći da ćui svake sezone igrati finale Lige prvaka i Svjetskog prvenstva, odmah bih potpisao da imam samo pet slobodnih dana.


Karakter 


Kako ste se uspjeli vratiti u normalu poslije velikog psihološkog pražnjenja uslijed poraza u finalu Lige prvaka?


– Naučio sam ja već, imao sam dosta padova u životu. Moraš se znati nositi s tim, poslije kiše uvijek dolazi sunce. Pa neću valjda dečke ovdje opterećivati s tim, atmosfera je odlična, nasmijan sam… Iako… Bilo bi mi lakše da su Kova i Luka tugovali, ha, ha…


Neymaru su navodno Luka i Kova poručili: čekamo te u Madridu! Jesu li vama što poručili po tom pitanju?


– Ništa ja to ne vjerujem… Možda vam je samo bacio bubicu. Sretan sam u »Liverpoolu«, dokle god sam tamo dobrodošao, igrat ću za »Liverpool«.


U iščekivanju Nigerije?


– Jedva čekamo tu utakmicu i znamo da ćemo eventualnom pobjedom napraviti velik dio posla. Međutim, neće nam biti jednostavno, Nigerija ima dobrih igrača. Gledali smo ih malo protiv Engleske, treba ih respektirati, nije to baš samo tako.


Bez obzira što javnost očekuje siguran plasman u drugi krug?


– I navijači »Liverpoola« misle da moramo pobijeti »West Bromwich Albion« pa mi izgubimo. To je tako, to je nogomet. Postoje i druge momčadi, ali moramo pokazati taj dan da imamo karakter i dokazati da smo bolji. Imamo dovoljno iskusno momčad i jaki smo u glavama. To je to.