Bez promocije

Mnogi klubovi ne žele u viši rang: “Orijent 1919” i “Pomorac 1921” naprijed – ostali stoj

Ivan Volarić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Opatija neće u Drugu HNL, a Grobničan u Treću HNL zbog prevelikih troškova natjecanja. Draga i Risnjak ne mogu ispuniti uvjete igranja u Čevrtoj ligi



RIJEKA Natjecanje u Drugoj HNL je odavno već završeno, trećeligaši moraju odigrati još tri kola, četvrtoligaši i županijski prvoligaši su svoje poglavlje zaklopili prošloga vikenda, a županijski drugoligaši će to učiniti za dva tjedna.


Rasplet na prvenstvenim ljestvicama je uglavnom poznat. »Gorica« je osvojila prvo mjesto u Drugoj HNL i izborila direktan plasman u najviši razred hrvatskog nogometnog društva iz kojega je ispala »Cibalia«. Drugoplasirani »Varaždin« će protiv »Istre 1961« odigrati dvije kvalifikacijske utakmice (30. svibnja u Puli, odnosno 2. lipnja u Varaždinu). Iz Druge HNL izravno je ispao »Novigrad« (u Treću HNL zapad), dok će »Hrvatski dragovoljac« igrati kvalifikacije protiv »Splita«.


U Trećoj HNL – zapad imaju se za odigrati još tri utakmice, u tih 270 minuta bit će poznat ishod utrke za naslov prvaka između »Vinogradara« i »Opatije«. Iako će plasmanom obje momčadi osigurati mogućnost odlaska u Drugu HNL vodstva klubova su odlučila da neće u viši rang natjecanja što automatski znači i zanimljiviju borbu na dnu ljestvice. Ispast će vjerojatno tri posljednjoplasirane momčadi, među kadnidatima su i mogući putnici u Četvrtu ligu NS Rijeka – »Pazinka« i »Rudar«.


Grobnička fešta




Velikom feštom »Grobničani« su proslavili četvrtoligaški naslov, ali još ranije su s Mavrinaca poručili da se baš kao i Opatijci neće odvažiti na iskorak u viši rang. Umjesto njih u trećeligaške vode se vraćaju »crveni« s Krimeje. Iz lige je još ranije ispao, odnosno odustao od natjecanja »Lošinj«, ulaze »Buje«, a čeka se i predstavnik Prve ŽNL Primorsko-goranske županije. To pravo stekao je prvak »Risnjak«, no Gorani također nemaju četvrtoligaške aspiracije.


Čeka se još odluka drugoplasiranih Dražana (treća Kraljevica nije ispunila natjecateljske uvjete), no na »Slatini« (kao i u Lokvama) imaju problema s nižim uzrasnim kategorijama pa je pretpostavka da će ostati u županijskim okvirima. Iz lige je ispao posljednji »Zamet«, a ulazi »Pomorac 1921« koji je još ranije osigurao naslov prvaka i najavio svoj ulazak u Prvu ŽNL. Postoje neke naznake (ovisno o ishodu preslagivanja Treće, odnosno Četvrte HNL), da bi u najviši županijskim nogometni razred mogao i drugoplasirani »Omladinac« (ukoliko ostane drugi na ljestvici), koji ispunjava sve uvjete.


Podvuče li se crta ispada da će od pet primorskih klubova koja imaju priliku napredovati to iskoristiti samo dva kluba – »Orijent 1919« i »Pomorac 1921«. »Opatija« i »Grobničan« ostaju u svojim ligama, baš kao i »Risnjak«. Razlog? Sustav licenciranja koji klubovima ne ostavlja previše prostora.


Promjena propisa


– Većina klubova ne želi u viši rang zbog financijskih razloga, odnosno zato jer ne ispunjavaju neki od uvjeta za dobivanje licenci. Neki imaju problema s infrastrukturom, a uglavnom s mlađim uzrasnim kategorijama – objašnjava Ive Peraić, tajnik Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije.


Propisi su jasni, međutim pravo je pitanje postaju li svrha sami sebi ako potpuno destimuliraju određene sredine za bavljenje sportom. Primjerice, potpuno je jasno da »Risnjak« u svojim Lokvama, a »Draga« u skromnoj populaciji Mošćeničke Drage ni teoretski ne mogu skupiti dovoljan broj djece i sastaviti dovoljno momčadi kako bi ispunili uvjete za igranje u Četvrtoj ligi.


– Mogu li se nešto promijeniti u tom smislu? Teško mi je reći. Pod našom ingerencijom su Prva i Druga ŽNL, NS Rijeka vodi brigu o Četvrtoj ligi… To je u svakom slučaju tema za Izvršni odbor… – kaže Peraić.