Godišnje nagrade

Mati Parlovu posmrtno najviša državna nagrada Franjo Bučar

Hina

Dobitnici državnih nagrada za sport/P. MAČEK/PIXSELL

Dobitnici državnih nagrada za sport/P. MAČEK/PIXSELL

Nagrade za životno djelo dodijeljene su i novinarki Milki Babović te odbojkaškom djelatniku Vladimiru Jankoviću



ZAGREB Najviše državne nagrade na području sporta »Franjo Bučar«, kao nagradu za životno djelo u 2018. godini, dobili su Milka Babović, Vladimir Janković te posmrtno legendarni pulski boksač Mate Parlov. Dobitnici godišnje nagrade su, pak, Zlatko Dalić, Luka Modrić, Hrvatska nogometna reprezentacija, Miho Bošković, Tin Srbić, Neven Bertičević, Dino Sinovčić, Josip Bilić, Ivo Trumbić, Vjekoslav Šafranić, Boško Božić i Petra Deša.


Nagrada, koju Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj, a nazvana je po »ocu hrvatskog olimpizma«, sportskom piscu i profesoru Franji Bučaru, koji se rodio prije 152 godine (25. studenoga 1866. godine u Zagrebu). Drugi je put uručena u Hrvatskom saboru kao priznanje za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće.


Mate Parlov, koji je preminuo 29. srpnja prije deset godina u dobi od 60 godina, jedini je boksač u povijesti koji je kao amater osvojio olimpijsko, svjetsko i europsko zlato te kao profesionalac europsku i svjetsku WBC titulu. Bio je osmerostruki prvak bivše države, peterostruki prvak Balkana, dvostruki amaterski prvak Europe, olimpijski pobjednik 1972. godine, amaterski prvak svijeta 1974. godine, profesionalni prvak Europe 1976. godine i profesionalni prvak svijeta 1978. godine. Kao izbornik boksačke reprezentacije bivše države na OI u Los Angelesu 1984. godine osvojio je zlato, srebro i dvije bronce.


Milka




Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima Istarski sportaš stoljeća 1999. godine, Hrvatski sportaš stoljeća 2000. godine, član WBC-ove Kuće slavnih 2006. godine. Godine 2013. posmrtno mu je dodijeljeno odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom. U ime obitelji Parlov nagradu je iz ruku predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića primila supruga Laura.


Uz Parlova za životno djelo nagrađena je još jedna hrvatska legenda, jedna od najpoznatiji sportskih novinarki, 90-godišnja Milka Babović. Sportskim novinarstvom počela se baviti 1949. godine u Narodnom sportu (današnje Sportske novosti). Od 1957. godine radi na Radio televiziji Zagreb, na kojoj je bila prva sportska reporterka u Hrvatskoj te osnivačica Sportske redakcije Hrvatske televizije i njezina prva urednica. Bila je i atletska reprezentativka, svjetska studentska prvakinja (1953. i 1957. godine) i peta na Europskom prvenstvu u Bernu 1954. godine u trčanju na 80 metara s preponama. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima i Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva 1974. godine, Nagrade za životno djelo Hrvatskoga zbora sportskih novinara 1994. godine te godišnja Državne nagrada za sport Franjo Bučar 2014. godine.


Vladimir


Vladimir Janković (77) je dugogodišnji uspješan odbojkaški djelatnik. Skupio je više od 150 nastupa za reprezentaciju bivše države, s kojom je nastupio na tri europska i dva svjetska prvenstva. Osvajač je dvije zlatne medalje s mediteranskih igara, a u bogatoj trenerskoj karijeri trenirao je osamnaest klubova u četiri države. Kruna trenerske karijere mu je osvajanje Lige prvaka 1990. godine. Kao izbornik vodio je reprezentacije tri različite države. Za svoj rad primio je mnoga priznanja i nagrade, među kojima i Nagradu »Matija Ljubek« za životno djelo 2005. godine te godišnju »Državnu nagrada za sport Franjo Bučar« 2015. godine.


Odluka o dobitnicima nagrada donijeta je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji natječaj, a Matu Parlova kandidirali su pulski hrvači Istarskog borca. Usvojio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine: Damir Knjaz, Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Jelić Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat.


Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50 tisuća kuna, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20 tisuća kuna.