Finale Copa Libertadores

LUDNICA U MADRIDU River Plate ili Boca Juniors, argentinski derbi na Santiago Bernabeu

Hina

Navijači Boce u Madridu/Foto REUTERS

Navijači Boce u Madridu/Foto REUTERS

Susret je premješten iz Buenos Airesa preko »bare« nakon što su prije dva tjedna navijači Rivera napali autobus Boca Juniorsa. Zasjeda u koju je upao autobus Boca Juniorsa uspoređuje se s incidentom iz 2015. kada je jedan navijač Boce napao igrače Rivera suzavcem na utakmici Cope Libertadores na stadionu La Bombonera, domu Boce.



MADRID Argentinske momčadi River Plate i Boca Juniors večeras će u Madridu na stadionu Santiago Bernabeu odmjeriti snage u finalu Cope Libertadores, inačici južnoameričke Lige prvaka. Susret je premješten iz Buenos Airesa preko »bare« nakon što su prije dva tjedna navijači Rivera napali autobus Boca Juniorsa. Zasjeda u koju je upao autobus Boca Juniorsa uspoređuje se s incidentom iz 2015. kada je jedan navijač Boce napao igrače Rivera suzavcem na utakmici Cope Libertadores na stadionu La Bombonera, domu Boce.


Nasilje se, međutim, uklopilo u ambijent utakmice. Kolektivna međusobna naguravanja igrača gotovo su dio folklora ovih derbija koji traju od 1913. godine kada je odigrana prva službena utakmica.


Iskre frcaju čak i tijekom prijateljskih utakmica uoči sezone, kao primjerice 2016. kada su isključena petorica igrača. Prelasci igrača u protivnički tabor nisu poželjni. Oscar Ruggeri je 1985. prešao iz Boca Juniorsa u River pa bio žrtva linča tijekom utakmice. Napao ga je bivši suigrač Roberto Passucci. No to nije bilo ništa u usporedbi s onim što su mu napravili navijači Boce koji su mu zapalili kuću.




River i Boca su dva najveća kluba s najviše uspjeha u Argentini. River drži rekord od 36 naslova argentinskog prvaka, no Boca se približila nakon što je u posljednje četiri godine osvojila tri naslova i sad ih ima 33. Boca je osvojila šest naslova Cope Libertadores dok ih River ima tri. Pobjeda na madridskom Santiago Bernabeuu izjednačila bi Bocu s argentinskim Independienteom kao ekipom s najviše kontinentalnih naslova u Južnoj Americi jer je Independiente sedam puta osvojio Copu Libertadores.


U prvoj utakmici koja je igrana na Bocinom stadionu La Bomboneri, Boca Juniors i River Plate su igrali neriješeno 2:2.