Pod riječkom urom Orlanda Rivettija

Kulušić na svastici Poljuda!

Orlando Rivetti

Ante Kulušić / arhiva NL

Ante Kulušić / arhiva NL



Riječanina, prvog direktora HNS-a nakon osamostaljenja, Duška Grabovca, ali ne samo njega, razvlače po novinama kao kandidata za »živućega predsjednika«, Davora Šukera. Ostali kandidati su »Ćirin predsjednik« iz Francuske 1998., Branko Mikša pa zagrebački odvjetnik Saša Pavličić Bekić (discipinsk sudac HNL-a), i nedajbože da se to ostvari, Osječanin Ante Vučemilović.


Vučemilović je, prema nekim pričama, trebao biti i Kukićev nasljednik, ono što je danas Ante Kulušić. Preporuka je – »osječka škola«! Jesu li dani Davora Šukera odbrojeni? Ako je suditi po novinama i »političkim informacijama«, on je već prošlost.


Nije kao Zdravko Mamić koji je podnio ostavku na mjesto dopredsjednika HNS-a da zbog suđenja u Osijeku ne bi naškodio voljenoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Jer, Šuker bi, za razliku od Mamića, zaista postao samo »zlatna kopačka« slave i ponosa hrvatskog naroda.




Obojici je »veza« Predsjednica. Mamić joj je organizirao rođendansko slavlje (sjećate se skandala s predsjednikom SOA-e?) i izdašni je donator na izborima (HDZ), a Šukera je Kolinda Grabar Kitarović izbacila iz kancelarije kada je razgovarala s Aleksandrom Čeferinom, Slovencem, novim predsjednikom UEFA-e. Predsjednica je naglo progledala.


Orjunaši iz St. Etiennea postali su borci za prava navijača zbog kojih se nogomet igra. Oženila je Orepićevu tezu: »Huligani su u svečanim ložama!«. Predsjednica: »Riješite ne posljedice, nego uzroke devijantnog ponašanja na stadionu. Nogomet se ne igra zbog prodaje igrača i uglednika u ložama…«


Jesu li Šukeru dani odbrojeni? Članovi Izvršnog odbra HNS-a smiju se i nastoje minorizirati »slučaj Šuker«, govore samo o spinovima zločestih novinara. Kolinda Grabar Kitarović neće se izravno baviti nogometom, uostalom to je zabranjeno, ali 11 od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a je iz vladajuće strake.


Ako se gruda zakotrlja (10 potpisa treba za skupštinu), brzo će lavina. Bez obzira na to što se Predsjednica ponosila i hvalila Šukerom za posjeta Vatikanu, Papi darovala njegov dres s brojem devet!


Ivan Zvonimir Čičak (HHO), kako piše uvijek dobro informirani i vrhunski poznavatelj prilika u nogometu i svega oko njega, kolega Zdravko Reić, Šukera nastoji udobrovoljiti da – odstupi. Jer, predizborno je vrijeme i Predsjednica sigurno nastoji utjecati na na birački korpus u Splitu kako bi gradonačelnik postao njezin bvši savjetnik Andro Krstulović Opara.


Čovjek koji je uvijek srcem, dušom i tijelom uz navijače Hajduka. I tijekom prosvjeda na Rivi! Šuker na žrtveniku politike. Za utjehu ostat će mu funkcija u Izvršnom odboru Aleksandra Čeferina – UEFA-e. Predsjednica ga je osramotila zabranom audijencije sa – šefom.


Da je sudačka oganizacija gnjila jabuka našeg nogometa, ma tko što mislio i pravdao se, sjedoči činjenica de je otišao predsjednik i povjerenik Dušan Kulić, da je raspuštena komisija… Nejasno je samo imenovanje Ante Kulušića, koji se zamjerio politici kada je stao uz HNS-a (do sada je bio dopredsjdnik!), pa mu je Hajduk zbog toga uskratio ulaznicu za europsku utakmicu s Izraelcima na Poljudu! U Hajduku nakon njegova imenovanja nisu otvarali šampanjac.


Kulušić je do kraja prvenstva povjerenik za suce i kontrolore. Vješto je oprao ruke odgovornosti s »tri kuglice« za svaku utakmicu, ali je intrigantno pitanje određuje li prije kontrolore suđenja pa onda suce, ili obrnuto. Odnosno, određuje li sucima »zaštitu« kao jamstvo za dobro odrađeni posao? Ne treba pretjerivati, pustimo suce da rade svoj posao. Gori su oni koji ih vode… Danas u Puli počinje glazba kanarinaca iz Kulušićeve krketke.