Spremni za senzaciju

Kneževina sanja čudo: Večeras se igraju utakmice petog kola Lige prvaka

Marko Cvijanović

Nogometaši Monaca na posljednjem treningu uoči večerašnje utakmice / Foto Reuters

Nogometaši Monaca na posljednjem treningu uoči večerašnje utakmice / Foto Reuters

U slučaju pobjede, Monaco će u posljednjem kolu gostovati u Portu i tražiti još jednu za plasman u osminu finala. Sljedeći krug mogu osigurati Sevilla, Liverpool, Šahtar, Bešiktaš, Porto i Real



RIJEKA – Večeras se igraju utakmice petoga kola u skupinama E, F, G i H nogometne Lige prvaka, uoči kojih samo Manchester City i Tottenham mogu mirno spavati s obzirom da su već osigurali plasman u osminu finala elitnog europskog klupskog nogometnog natjecanja. Večeras to mogu ostvariti Sevilla, Liverpool, Šahtar, Bešiktaš, Porto i Real Madrid.


U skupini E će u tom kontekstu posebno zanimljiv biti dvoboj Seville i Liverpoola hrvatskoga reprezentativca Dejana Lovrena. »Redsima« pritom za prolaz treba pobjeda ili čak i bod ako Maribor u Moskvi uspije zaustaviti Spartak. Sevilla istodobno može u drugi krug ako svlada Liverpool. U skupini F situacija je puno jasnija, Manchester City je osigurao prolaz, a korak do osmine finala je i Šahtar s obzirom na činjenicu da mu remi osigurava prolaz u Napulju. Mogu Ukrajinci dalje i u slučaju poraza, ali tada ne bi smjeli izgubiti s više od pogotka razlike i morali bi postići pogodak. Napoli se sigurno nije pomirio s ispadanjem, iako je objektivno vrlo teško vjerovati u drukčiji rasplet s obzirom da pred međusobni susret talijanska momčad zaostaje velikih šest bodova.


Čudo sanja i nogometna Kneževina uoči večerašnje utakmice u kojoj Monaco na svom travnjaku dočekuje RB Leipzig. Poslije mršava četiri kola, Danijel Subašić i društvo nemaju što izgubiti, mogu samo jako puno dobiti. U slučaju eventualne pobjede, Monaco će u posljednjem kolu gostovati u Portu i tražiti još jednu za plasman u sljedeći krug. Pritom nije nevažno spomenuti da momčad iz Kneževine već u nedjelju poslije europskog tjedna očekuje veliki derbi francuskoga prvenstva protiv PSG-a, također na svom travnjaku. Sve će oči će pritom, naravno, biti uprte u najboljega strijelca Radamela Falcaoa, od kojega navijači Monaca očekuju najviše.




U skupini G plasman u drugu fazu natjecanja večeras može izboriti i Bešiktaš i to na svom travnjaku osvoji barem bod protiv Porta. U tom slučaju osigurat će i prvo mjesto. Dalje može i Porto i to u slučaju pobjede u Istanbulu i ako »RB Leipzig« ne pobijedi u Monte Carlu.



SKUPINA E


Spartak Moskva – Maribor (18), Sevilla – Liverpool


SKUPINA F


Manchester City – Feyenoord, Napoli – Šahtar


SKUPINA G


Bešiktaš – Porto (18), Monaco – RB Leipzig


SKUPINA H


APOEL – Real Madrid, Borussia (D) – Tottenham



Real Madrid gostuje u Nikoziji i tražit će pobjedu za potvrdu plasmana. Madrižani, doduše, mogu dalje i ako osvoje samo bod, uz uvjet da dortmundska Borussia na domaćem travnjaku ne uspije pobijediti Tottenham. Momčad Zinedinea Zidanea će pritom igrati bez kapetana Sergija Ramosa, koji je u subotnjem gradskom derbiju protiv Atletica slomio nos u sudaru s domaćim braničem braničem Lucasom Hernandezom. U sastavu će sigurno biti Luka Modrić, koji se poslije kriznog razdoblja »Galacticosa« polako vraća u formu. U tom kontekstu valja spomenuti neke vijesti iz »žute štampe« što govore o narušenim odnosima unutar svlačionice.


Naime, Diario Gol tvrdi da se Cristiano Ronaldo poslije remija s Atleticom u svlačionici verbalno obrušio na trenera Zidanea, ali i suigrače Luku Modrića, Isca i Marca Asensija.


– Ja dajem sve na terenu i zadnji sam igrač kojega treba kriviti za ovo. Ne dodajete mi loptu dovoljno – navodno je govorio Portugalac.


Vrijeme je da progovori na terenu. Baš kao i ostatak momčadi koja u posljednje vrijeme igra debelo ispod svojih objektivnih mogućnosti. APOEL se čini kao idealan protivnik za bijeg od krize.