Večeras protiv Intera

Kek: Inter nas neće zavarati, ne prolazi pristup lako ćemo

Orlando Rivetti

Matjaž Kek

Matjaž Kek

Očekujem dominaciju naše momčadi, kontrolu lopte i terena. Najvažnije je koliko ćemo biti agresivni na njihovoj polovici terena i osvajati veoma bitne »druge lopte«. Koliko ćemo biti okomiti – ističe Matjaž Kek



RIJEKA Matjaž Kek točno u podne. Dan prije utakmice s »Interom« iz Zaprešića, koja se igra večeras na Rujevici od 18.30 sati kao prvi susret drugog kola 28. prvenstva HNL-a.


– Nova utakmica, novi izazov, cilj kao i protiv »Gorice«, uzeti tri boda i po mogućnosti sačuvati mrežu netaknutom.


»Inter« je teško stradao u prvom kolu od »Lokomotive«, izgubio 0:4?




– Znamo sve o »Interu«. Ne može nas zavarati taj rezultat, odnosno igra u prvom poluvremenu kada su Zaprešićani dobili tri gola za malo više od pola sata. Pogubno bi bilo razmišljanje »lako ćemo«… U nastavku su, naime, bili druga momčad, s Andrićem u vrhu napada.


Kakva utakmicu očekujete?


– Očekujem dominaciju naše momčadi, kontrolu lopte i terena. Najvažnije je, međutim, koliko ćemo biti agresivni na njihovoj polovici terena i osvajati veoma bitne »druge lopte«. Koliko ćemo biti okomiti.


Zdravstveni bilten?


– Nema još uvijek Velkovskog, bolestan je treći vratar Pandur. Ne konkuriraju za momčad, ostali su spremni.


Kvaliteta nije upitna, pristup i motivacija presudni su u ovoj utakmici?


– Može kvaliteta biti vrhunska, ali ako nisi koncentriran, fokusiran na utakmicu, brzo upadneš u probleme. U nogometu su razlike sve manje. Ali ako moram govoriti o pristupu i motivaciji netko je zalutao u tom poslu. Na treningu sam vidio da su igrači izuzetno motivirani. Bilo bi čak volje da su malo – mirniji… Vjerojatno će to doći s utakmicama.


Je li Čolak igrao protiv »Gorice« samo posljednjih 20 minuta zbog slabe forme, nekakve ozljede ili novog koncepta igre »Rijeke« o kojem ste govorili poslije utakmice s »Goricom«?


– Nikakvih problema nema s Čolakom. Odabrani igrači za susret s »Goricom« bili su prikladniji u tom trenutku. To su i dokazali na terenu. Čolak je u drugom dijelu odigrao svoje… Čekajte, pojedince ne mogu komentirati. Nemamo u sastavu takvog igrača o kojem bi ovisila igra cijele ekipe. Na kojega bi posebno gledali. Samo suradnjom više igrača, cijele skupine s kadrom kojega imamo možemo doći do pozitivnog rezultata.


Čolak i novi koncept?


– »Rijeka« igra uvijek jednako. Ne prilagođavam koncepte pojedinim igračima. Samo u nekim situacijama pojedinih utakmica odabirem figure. Figure, mislim slikovito, da ne bi netko napisao da su igrači lutke o koncu…


Na temperaturama od 30 i više stupnjeva nije humano igrati od 18.30 sati?


– Bio bi cirkus kada bih počeo govoriti što mislim o svemu tome. Netko je prihvatio tu satnicu… Nemojmo uvijek napadati one »gore«. Vrijeme nije idealno, igrali su u tom terminu »Istra« i »Slaven«, vidjeli smo koliko im je bilo teško. Ali iz te kože se ne može… Trenirali smo dva dana u terminu utakmice, aklimatizirat ćemo se.


Čanađija u paru s Grahovcem na debiju?


– Nikakvo iznenađenje. Odgovor sam dobio na treningu. Za papir je vjerojatno iznenađenje, sebe nisam iznenadio. Dobio sam sam potvrdu svojih razmišljanja. Ne, nisam najpametniji… Informacije s treninga i pripremnih utakmica treba skupiti u jednu cjelinu. U odabiru igrača puno puta i nema logike, i kako je netko napisao, jednom pogodiš, drugi puta ne, zbog čega je jedan trener bolji od drugoga. Pojedinac, rekoh, nije bitan. Čanađija je igrao u paru s Grahovcen ispred Župarića i Punčeca, a na vrhu trokuta bio je Pavičić.


Gorgon daleko od suparničkog gola?


– U razdoblju do odmora igrao je veoma dobro, držao je dubinu. U nastavku smo počeli igrati s pasom u širinu, izgubili dubinu, počeo je sam tražiti loptu. Probat ćemo to ispraviti u utakmici s »Interom«.