POVIJESNO FINALE

KOCKASTI IPAK NISU USPJELI: Francuzi uzeli ponuđeno i rasplinuli hrvatske snove o svjetskoj tituli

P. N.

Pragmatični Francuzi su iskoristili ponuđeno, te rasplinuli snove jedne male zemlje da može barem na jedan dan postati najveća i najbolja na svijetu



MOSKVA Hrvatska ipak nije uspjela otići do kraja! Pragmatični Francuzi su iskoristili ponuđeno, te rasplinuli snove jedne male zemlje da može barem na jedan dan postati najveća i najbolja na svijetu. “Kockasti” su bolje otvorili utakmicu, dominirali, ali onda ih je presjekao autogol Mandžukića. Uslijedio je Perišićev pravovremeni pogodak, da bi isti igrač istekom prvoga poluvremena nespretno igrao rukom u svojem kaznenom prostoru, a Francuzi ponovo stigli u vodstvo. Bio je to ključan trenutak utakmice. Hrvatska se u nastavku morala potpuno otvoriti, što je donijelo jako puno prostora brzonogom Mbappeu koji je to obilato koristio. Drugi najmlađi igrač u finalima SP-a nakon legendardnog Pelea inicirao je akciju za treći, te postigao četvrti pogodak nakon kojega su isčeznule hrvatske nade u čudo u Moskvi. I unatoč Mandžukićevu pogotku na asistenciju francuskog vratara Llorisa. Hrvatska nije igrala loše kao što to sluti konačan rezultat, ali je napravila previše individualnih pogrešaka da bi dobila ovakvu utakmicu.



90.+5 minuta: Kraj utakmice.


78. minuta: Rakitić je pucao kroz šumu nogu i zamalo promašio okvir gola.




GOL!! Vratar Lloris je u 69. minuti nakon povratne lopte Umtitija darivao Marija Mandžukića kojemu se isplatio pritisak. Hrvatska je smanjila na 4:2!


GOL!! Francuzi su stigli i do četvrtog pogotka. Kylian Mbappe je u 65. minuti  bez bloka tukao s 25 metara i uhvatio Subašića na krivoj nozi.


GOL!!  Mbappe je u 59. minuti ponovo pobjegao po desnoj strani, a Pogba dobio priliku za čak dva udarca s vrha kaznenog prostora nakon Griezmannove povratne loptu. Prva je završila u bloku, a druga u mreži.



55. minuta: Deschamps je izvukao iz igre Kantea, očito u strahu da ne zaradi drugi žuti karton.


53. minuta: Utakmica je nakratko prekinuta zbog ustrčavanja gledatelja u teren.


52. minuta: Mbappe je pobjegao Vidi po desnoj strani, sjurio se u kazneni prostor, a Subašić istrčao i ušao pravovremenom u njegov udarac.


48. minuta: Rakitić je podvalio loptu za leđa francuske zadnje linije, a Rebić tukao iz prve ljevicom. Lloris je loptu izvukao ispod grede u korner.


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme.


45.+3 minute: Kraj prvoga poluvremena u Moskvi.


GOL!! Griezmann je u 38. minuti iskoristio najstrožu kaznu. Francuska opet vodi!


34. minuta: Perišić je nakon udarca iz kuta igrao rukom na vrhu peterca, a sudac Pitana nakon konzultacija s VAR-om dosudio najstrožu kaznu.


GOL!! Modrić je izveo slobodan udarca, očito uigranu akciju u kojoj je Vrsaljko dočekao loptu na drugoj stativi. Branič Hrvatske vratio je loptu u kazneni prostor, Mandžukić i Lovren su je zadržali u posjedu, a Peršić natrčao na ostavljenu loptu u prevario Llorisa za 1:1.


27. minuta: Kante je dobio žuti karton nakon što je s leđa sapleo Perišića u prodoru.


GOL!! Prvi ozbiljniji prelazak centra donio je slobodnjak za Francuze nakon prekršaja Brozovića nad Griezmanom. Isti igrač izveo je u 19. minuti slobodan udarac, a Mandžukić u pokušaju da izbaci loptu prevario Subašića. 


10. minuta: Hrvatska je bolje otvorila utakmicu, nametnula se visokim presingom, agresivnom igrom na sredini terena…


1. minuta: Počela je utakmica.



FRANCUSKA – HRVATSKA 4:2


Stadion Lužnjiki. Gledatelja: 80.000. Sudac: Nestor Pitana (Argentina). Strijelci: 1:0 Mandžukić (19′-ag), 1:1 Perišić (28′), 2:1 Griezmann (38′-11m), 3:1 Pogba (59′), 4:1 Mbappe (65′), 4:2 Mandžukić (69′). Žuti karton: Kante, Hernandez (Francuska), Vrsaljko (Hrvatska)


FRANCUSKA: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez – Pogba, Kante (od 54′ Nzonzi) – Mbappe, Griezmann, Matuidi (od 73′ Tolisso) – Giroud (od 81′ Fekir).


HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 82′ Pjaca) – Brozović – Rebić (od 71′ Kramarić), Rakitić, Modrić, Perišić – Mandžukić.