Nogometna euforija u Splitu

IDILA! Hajduk pobjeđuje, prodajom igrača se puni blagajna, a Lokomotivu će dočekati 20.000 ljudi!

P. N.

Mijo Caktaš/I. ČAGALJ/PIXSELL

Mijo Caktaš/I. ČAGALJ/PIXSELL

Na odlasku je i Mijo Caktaš za kojega su zainteresirani ruski i turski klubovi. Hajduk ga je spreman pustiti za odštetu od 2,5 do 3 milijuna eura.



SPLIT Nakon četiri godine Hajduk je uspio pobijediti Osijek u prvenstvenom ogledu, Splićani su u nedjelju slavili u Gradskom vrtu golom najiskusnijeg i najbolje plaćenog igrača Mije Caktaša. Njegova godišnja zarada od 500.000 tisuća eura trn je u oku mnogim navijačima jer prvi dio sezone odigrao je daleko ispod svojih mogućnosti, a upravo se od njega očekivalo da bude vođa, lider momčadi. Međutim, on nema takvu moć i karakter. Previše je povučen da bi držao svlačionicu pod svojom komandom. Jednostavno nije za kapetana momčad i zbog toga mu je kapetanska traka, koju je dobio na početku sezone, vrlo brzo oduzeta da bi mu je dolaskom za trenera Zoran Vulić vratio, ali je onda vrlo brzo ponovno ostao bez iste.


Nema nikakve dvojbe da je Caktaš potreban ovoj momčadi, posebice kada sve više mladih igrača dobivaju priliku da od prve minute zaigraju u seniorskoj momčadi. Njima treba Caktaševa podrška. Čelnici kluba kao i stručni stožer na čelu sa smirenim i nenametljivim trenerom Sinišom Orešćaninom pokušavaju udobrovoljiti igrače da prihvate smanjenje godišnje zarade. Zasada bez uspjeha. Sve je izglednije da bi Caktaš mogao napustiti Poljud i karijeru nastaviti u inozemstvu. Kao možebitne destinacije spominju se Turska i Rusija, bilo je zasada samo usmenih upita za njega, no konkretna ponuda još nije stigla u klub. Hajduk, kako smo neslužbeno saznali, je spreman pustiti Caktaša uz obeštećenje od 2,5 do 3 milijuna eura. Inače, on je iz Hajduka otišao u ruski prvoligaš Rubin Kazan u zimu 2016. godine i ostao dvije godine. Odigrao je u Rusiji 38 utakmica i postigao pet golova, te je napustio  zbog neispunjenih financijskih uvjeta.Inače, na Poljudu se ponovo može vidjeti koliko je u sportu i nogometu, a posebno u Splitu kratak put od depresije do euforije i obrnuto. Minula jesenjska polusezona najlošija je za Splićane kako se igra hrvatska liga, na zimsku stanku Hajduk je otišao kao šestoplasirana momčad. Hajduk je prije nove 2019. godine dobio novi Nadzorni odbor na čelu kojeg je socilog Benjamim Perasović. Nimalo laka zadaća nije pred njim, ali ostalim članovima toga tijela. Prvi i jedini cilj im je vratiti klub u vrh hrvatskog nogometa u borbu za trofeje. To ne ide preko noći. Cijeli klub je bio u depresiji, nakon završetak prvog dijela sezone koji je zaključen porazom od Dinama u Maksimiru. No, pobjeda nad Osijekom na startu drugog, proljetnog dijela sezone, donijela je radost za navijače bijelih i djelomično olakšanje za čelnike kluba, a prije svega za predsjednika Jasmina Huljaja i sportskog direktora Sašu Bjelanovića jer novi NO im navodno nije bio baš previše naklonjen. Depresiju je odmah nakon uspjeha u Gradskom vrtu zamijenila euforija, navijači su uvjereni kako njihovi ljubimci mogu ostvariti zacrtani cilj, izboriti plasman u kvalifikacije za Europsku lige. Trener Orešćanin, koji pokušava na sve načine smiriti euforiju, odjednom je postao čudotvorac. Već su mnogi zaboravili da je odigrana tek prva od devetnaest utakmica koliko ih se treba odigrati u proljetnom dijelu. Uspjeh nad Osijekom neće dobiti na važnosti, vrijednosti, ako Hajduk u nedjelju ne pobijedi Lokomotivu na svom stadionu.

Nakon 126 dana Poljud će ponovno biti u navijačkom ruhu, očekuje ih se najmanje dvadesetak tisuća na tribinama, zaželi su se navijači “baluna”, a još više igrači podrške navijača.  Zanimljivo, iako je iza momčadi najlošija polusezona i povijesti kluba, Splićani su uspjeli prodati mladog Antu Palaversu Manchester Cityju za četiri i pol milijuna eura, dok su odbili ponudu francuskog Lilla za lijevog beka Domagoja Bradarića od pet milijuna eura. I u vremenima kada je Hajduk osvajao trofeje u bivšoj državi ili Hrvatskoj nije bilo ovakvih financijskih ponuda i to u zimskom prijelaznom roku.