Pilot projekt

HNS prvi u svijetu uvodi nove dijagnostičke metode u prevenciji srčane smrti nogometaša

Hina

Foto ilustracija D. Škomrlj

Foto ilustracija D. Škomrlj



Zdravstvena komisija Hrvatskog nogometnog saveza će u sljedeća dva mjeseca, u sklopu pilot projekta novih molekularnih dijagnostičkih metoda u svrhu prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša, obaviti kardiološku obradu i genetska ispitivanja kod stotinjak hrvatskih nogometaša.


“Hrvatski nogometni savez već je svim klubovima od prve do županijskih liga u muškoj i ženskoj konkurenciji poslao upitnik koji su sastavili naši zdravstveni stručnjaci i na temelju kojeg ćemo svima onima kod kojih se pokaže i najmanja sumnja organizirati detaljne kardiološke preglede i dodatna genetska ispitivanja kojima ćemo nastojati spriječiti slučajeve iznenadne smrti naših nogometaša”, rekao je u utorak predsjednik HNS-a Davor Šuker. 


Predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a dr. Dragan Primorac kazao je da je Hrvatska prva zemlja u svijetu koja je uvela projekt novih molekularnih dijagnostičkih metoda u svrhu prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša. 




“U svijetu je od 1980. godine od zatajenja srca umrlo 842 sportaša, a čak 7,2 posto zdravih ljudi imaju genetskih predispozicija oboliti od neke kardiovaskularne bolesti”, kazao je dr. Primorac i  najavio da će u sljedeća dva mjeseca najmanje stotinjak naših nogometaša, kod kojih se ukaže i najmanja sumnja na moguće srčane probleme, obaviti opsežna kardiološka i genetska ispitivanja u sklopu međunarodnog projekta u čijoj će realizaciji sudjelovati njemački i američki liječnici. 


Jedan od vodećih europskih kardiologa Johannes Brachmann iz Njemačke naglasio je da zadnje znanstvene spoznaje sugeriraju kako klasični kardiološki pregled nije dostatan u ranom otkrivanju stanja koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša te da genetski probir kod predisponiranih sportaša dobiva ključnu ulogu.


“Sistematski pregledi sportaša koji uključuju kompletnu kardiološku obradu (elektrokardiogram (EKG), ergometriju, UZ srca, Holter EKG), značajno povećavaju osjetljivost preventivnog pregleda. Iz toga razloga dvije najutjecajnije svjetske kardiološke organizacije, “American Heart Associtation” i “European Society of Cardiology”, snažno podržavaju uvođenje preventivnih pregleda sportaša kao strategije za rano otkrivanje ‘tihih’ srčanih bolesti”, rekao je dr. Brachmann , a dr. Primorac najavio da će nakon Hrvatske Njemačka biti druga zemlja u svijetu koja je će uvesti projekt novih molekularnih dijagnostičkih metoda u svrhu prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša.