Prepirka

HNS napao Joška Jeličića: Njegovi komentari su zločesti i jalni

Hina

Joško Jeličić je nakon sinoćnje utakmice između Grčke i Hrvatske zapitao kako je HNS potrošio 38 milijuna kuna za proračunsku stavku koja se zove »usluge telefona, pošte i prijevoza« i 48 milijuna kuna za proračunsku stavku koja se zove« intelektualne i osobne usluge«



Hrvatski nogometni savez u ponedjeljak je opsežnim priopćenjem reagirao na tvrdnju stručnog komentatora HRT-a Joška Jeličića koji je nakon sinoćnje utakmice između Grčke i Hrvatske zapitao kako je HNS potrošio 38 milijuna kuna za proračunsku stavku koja se zove »usluge telefona, pošte i prijevoza« i 48 milijuna kuna za proračunsku stavku koja se zove« intelektualne i osobne usluge«.


»Iako smatramo sasvim neprimjerenim u trenutku velikog uspjeha hrvatskog nogometa govoriti o računovodstvu, potaknuti promašenim, zločestim i jalnim komentarom HRT-ovog komentatora Joška Jeličića moramo istaći da se najveći dio tih troškova, koji se odnosi na stavku »telefon, pošta, prijevoz« tj. skoro 37 milijuna kuna odnosi se na prijevoz i smještaj svih reprezentacija i selekcija Saveza, a njih ima petnaestak.


Takav prijevoz uključuje dolazak igrača/ica iz kluba na pripreme reprezentacije i povratak u klub, prijevoz u mjesto odigravanja utakmica (kada se radi o gostujućim utakmicama, to je najčešće zrakoplov), što kod putovanja A reprezentacije znači i unajmljivanje zrakoplova za charter letove. Nije nam jasno kako netko tko je bio profesionalni nogometaš i reprezentativac uopće postavi pitanje troškova smještaja i prijevoza. Kako bi se moglo doći na utakmice (domaće i gostujuće), a da se prethodno ne putuje?«, kaže se u priopćenju HNS -a i pojašnjava da stavka« intelektualne i osobne usluge« obuhvaća, primjerice, i nagrade igračima i stožeru A reprezentacije za plasmane na velika natjecanja.




Tako je u 2016. godini gotovo 32 milijuna kuna isplaćeno upravo onima koji su osigurali Savezu plasman, onima najvažnijima za ostvarene rezultate, a to su igrači i stožer.


»U sadašnjoj generaciji reprezentativaca samo Ivan Rakitić nije prošao kampove i stručnu selekciju HNS-a, odnosno nije igrao u nekom hrvatskom klubu. Teško je povjerovati da bi igrači prepušteni sami sebi (»obiteljskom treniranju« kako tvrdi stručni komentator), igrajući u HNL koja »ništa ne valja«, a skoro 50 posto klubova Prve HNL sudjeluje u europskim natjecanjima, i bez odgovarajuće logistike (HNS-ove i klupske ) postizali takve rezultate s reprezentacijom, igrali u najvećim svjetskim klubovima i ostvarivali velike transfere«, stoji u priopćenju HNS-a.