Pospremanje na Krimeji

FAUSTO BUDICIN: Moramo što prije definirati momčad za Drugu ligu

Ivan Volarić

Fausto Budicin/Foto Arhiva NL

Fausto Budicin/Foto Arhiva NL

Mislim čak da je puno veća razlika između Treće i Druge HNL nego Druge i Prve HNL. Trebamo biti ozbiljniji u svim aspektima! - upozorava trener Krimejčana



RIJEKA Na Krimeji je u tijeku veliko drugoligaško pospremanje. Predsjednik Saša Matijaš i njegova desna ruka Marinko Koljanin vode razgovore s igračima, te pritom osluškuju vijesti iz grada po pitanju uređenja stadiona. U klub su stigli novi direktor Damir Kraljić i šef škole Teo Ivić, a po svemu sudeći uskoro će svoju službenu potvrdu dobiti i nastavak suradnje s trenerom Faustom Budicinom. Bivši branič Rijeke i trener u školi nogometa »bijelih« preuzeo je Krimejčane usred »proljetne nevere«, ali na kraju ipak uspješno privezao »crveni brod« u drugoligašku luku.


– Ušli smo u Drugu HNL koja mijenja dosta toga. To je liga koja zahtjeva puno više truda i znanja, puno više treninga i svega u odnosu na Treću HNL. Toga moraju biti svjesni svi u klub. Moramo što prije definirati gro ekipe na koje ćemo se osloniti tijekom priprema, odnosno tijekom iduće sezone. Mislim čak da je puno veća razlika između Treće i Druge HNL nego Druge i Prve HNL. Trebamo biti ozbiljniji u svim aspektima! – upozorava Budicin koji je načelno dogovorio ostanak na klupi Orijenta 1919, no jasno je da u prvi plan gura neke druge stvari.


– Smatram da su igrači iznijeli stvarno veliki teret i mislim da je najpoštenije da se prvo razgovara sa starosjediocima i vidi kako oni razmišljaju, odnosno da im se prezentira plan rada i što se očekuje od njih, te naravno da se vidi da li se to poklapa s njihovom vizijom da bi se moglo krenuti u dodatnu selekciju. Pojačanja? Svakako da trebamo pojačati jer Druga HNL je puno jača nego Treća HNL i više je nego dobrodošla selekcija u svim linijama. Osim toga postoji problem mladih igrača. U toj ligi trebaju igrati tri igrača zaštićena godišta i u tom dijelu treba reagirati jer broj mladih igrača koje sada imamo na raspolaganju ne ostavlja nas u komotnoj situaciji.




U tom smislu itekako korisni su razgovori s Rijekom oko posudbe nekih mladih igrača.


– Sad će krenuti razgovori i u tom smislu. Predsjednici međusobno dobro komuniciraju. Treba pronaći model u kojem će korist biti obostrana. Ne smije ta suradnja biti jednosmjerna ulica. Treba naravno vidjeti što na Rujevici misle, koje igrače vide u Drugoj HNL. No, nije sve samo na igračima. Do sada smo funkcionirali kao klub na jednom amaterskoj razini, a Druga HNL je već profesionalna priča, Trebat će povećati broj treniga, kvalitetnije raditi, traži se više o stručnoga stožera i ljudi oko kluba. Zahtjevi rastu u odnosu na Treću HNL – podvlači Budicini koji namjerava momčad okupiti oko 10. srpnja. Prvenstvo počinje krajem kolovoza.

– Koji su naši ciljevi u Drugoj HNL? Stabilizacija! Budući da smo novaci u ligi ne možemo pretendirati na neka visoka mjesta i najbitnije bi bilo ne ispasti. Treba biti realan u planiranju ciljeva, te iskoristiti prvu sezonu za stabilizaciju kluba i afirmaciju mladih igrača – poručio je Budicin.