Europska liga

Eintracht, Lazio, Chelsea, Salzburg, Bayer i Zurich osigurali šesnaestinu finala

P. N.

Tin Jedvaj strijelac za Bayer Leverkusen



RIJEKA Nogometaši Eintrachta, Lazija i Chelsea osigurali su prolaz u 16-inu finala Europske lige nakon četiri kola natjecanja po skupinama. Eintracht je u skupini H na gostovanju na Cipru pobijedio Apollon Limassol sa 3:2 upisavši i četvrtu pobjedu. Strijelci za goste bili su Luka Jović (17), Sebastien Haller (55) i Mijat Gaćinović (58), dok je oba golova za domaći sastav zabio Emiliano Zelaya (71, 90+3). Nijemci su od 81. minute igrali bez isključenog Marca Stendera. Anton Maglica je igrao prvo poluvrijeme za Apollon, dok je za goste Ante Rebić igrao od 66. minute.


U drugom susretu iz ove skupine Lazio je u Rimu pobijedio Marseille sa 2:1. Marco Parolo (45+1) i Joaquin Correa (55) zabili su za rimski sastav, dok je za OM pogodak postigao Florian Thauvin (60). Milan Badelj nije nastupio za Lazio, dok je Duje Ćaleta-Car igrao svih 90 minuta za OM.


Prolaz dalje osigurao je i Chelsea u skupini L. U četvrtom kolu ‘Bluesi’ su na gostovanju pobijedili Bate Borisov sa 1:0 ostvarivši četvrtu pobjedu. Pogodak odluke zabio je Oliver Giroud u 53. minuti. Mateo Kovačić je igrao za goste od 64. minute.




Najluđu utakmicu večeri odigrali su Spartak i Rangers u skupini G. Ruski sastav je u Moskvi pobijedio 4-3 nakon što su Škoti tri puta vodili. Za Spartak su zabili Lorenzo Melgarejo (22), Connor Goldson (35-ag), Luiz Adriano (58) i Sofiane Hanni (59), a za Rangers Roman Eremenko (5-ag), Daniel Candeias (27) i Glenn Middleton (41). Nikola Katić je odigrao cijeli susret za goste.


U skupina I Genk i Bešiktaš su odigrali 1:1, a identičnim rezultatom je završila i utakmica Malmo – Sarpsborg pa i dalje sve četiri ekipe mogu proći dalje. Bešiktaš je poveo u Belgiji golom Ricarda Quaresme u 16. minuti, a izjednačio je Sander Berge u 88. minuti. Ivan Fiolić je za belgijski sastav igrao od 66. minute, dok je Domagoj Vida odigrao cijeli susret za goste.


Astana je pobijedila Jablonec sa 2:1. Domaćin je poveo u 18. minuti golom Pedra Henriquea, izjednačio je Baktijor Zainutdinov u 41. minuti gurnuvši loptu u vlastitu mrežu, a pobjedu Astani i tri važna boda u borbi za prolaz skupine donio je Evgeni Postnikov u 88. minuti na asistenciju Marina Tomasova.


Šesnaestinu finala osigurali su i Salzburg, te Bayer Leverkusen i Zurich, te naravno zagrebački Dinamo. Austrijski prvak nije imao milosti i u Trondheimu je deklasirao Rosenborg sa 5:2, a junak utakmice bio je japanski napadač Takumi Minamino koji je postigao tri gola, a imao je i najviše zasluga za autogol domaćeg sastava. U drugom susretu Celtic je pobijedio RB Leipzig sa 2:1 i tako se vratio u igru za prolaz. Filip Benković je odigrao cijeli susret za Celtic, dok Jozo Šimunović nije nastupio. Bayer Leverkusen je pobijedio Zurich sa 1:0, a junak utakmice bio je hrvatski nogometaš Tin Jedvaj koji je u 60. minuti zabio pobjednički pogodak. Julian Brandt je ubacio iz kornera, a Jedvaj zabio glavom.


U drugom susretu Ludogorec i AEK Larnaka su odigrali 0:0 i ispali. U skupina E Arsenal i Sporting su odigrali bez golova, dok je Karabag na gostovanju pobijedio Vorskla Poltavu sa 1:0.


Pobjedu Karabagu donio je Araz Abdulajev iz kaznenog udarca u 13. minuti. Filip Ozobić je za goste ušao u igru u 88. minuti. U skupini F Real Betis i Milan su odigrali 1:1, dok je Olympiakos bio uvjerljiv protiv Dudelangea.


Španjolci su poveli u 12. minuti preko Giovanija Lo Celsa, a izjednačio je Suso u 63. minuti. Alen Halilović nije nastupio za talijanski sastav.


Olympiakos je bez većih problema pobijedio F91 Dudelange sa 5:1. Grci su sav posao obavili u prvom dijelu postigavši četiri gola. 


SKUPINA A


Bayer – Zurich 1:0


Ludogorec – AEK 0:0


Poredak: Zurich 9, Bayer 9, AEK 2, Ludogorec 2.


SKUPINA B


Celtic – RB Leipzig 2:1


Rosenborg – Salzburg 2:5


Poredak: Salzburg 12, Leipzig 6, Celtic 6, Rosenborg 0.


SKUPINA C


Bordeaux – Zenit 1:1


Slavija Prag – Kopenhagen 0:0


Poredak: Zenit 8, Slavija Prag 7, Kopenhagen 5, Bordeaux 1.


SKUPINA D


Fenerbahče – Anderlecht 2:0


Dinamo – Spartak 3:1


Poredak: Dinamo 12, Fenerbahče 7, Spartak 3, Anderlecht 1.


SKUPINA E


Arsenal – Sporting 0:0


Vorskla – Karabag 0:1


Poredak: Arsenal 10, Sporting 7, Vorskla 3, Karabag 1.


SKUPINA F


Olympiakos – F91 Dudelange 5:1


Real Betis – Milan 1:1


Poredak: Betis 8, Milan 7, Olympiakos 7, F91 Dudelange 0.


SKUPINA G


Rapid – Villareal 0:0


Spartak – Rangers 4:3


Poredak: Villareal 6, Rangers 5, Spartak  5, Rapid 4.


SKUPINA H


Apollon – Eintracht 2:3


Lazio – Marseille 2:1


Poredak: Eintracht 12, Lazio 9, Apollon 1, Marseille 1.


SKUPINA I


Genk – Bešiktaš 1:1


Malmoe – Sarpsborg 1:1


Poredak: Genk 7, Malmo 5, Sarpsborg 5, Beškitaš 4.


SKUPINA J


Ahkiarspor – Sevilla 2:3


Krasnodar – Standard Liege 2:1


Poredak: Sevilla 9, Krasnodar 9, Standard 6, Akhisarsport 0.


SKUPINA K


Astana – Jablonec 2:1


Dinamo Kijev – Rennes 3:1


Poredak: Astana 8, Dinamo 8, Rennes 3, Jablonec 2.


SKUPINA L


Bate Borisov – Chelsea 0:1


Vidi FC – PAOK 1:0


Poredak: Chelsea 12, Vidi 6, Bate Borisov 3, PAOK 3.