Novogodišnje nade

DARIO ŽUPARIĆ: Kada bi ostala na okupu ova momčad mogla bi se na proljeće boriti za naslov prvaka

Denis Frančišković

Dario Župarić/Foto Arhiva NL

Dario Župarić/Foto Arhiva NL

Želja je da osvojimo prvenstvo. Možda sad to izgleda teška i nemoguća misija, ali trebamo se sjetiti prošle sezone kada nam je Dinamo bježao 15-ak bodova pa smo u zadnja dva kola došli u poziciju i da obranimo naslov. To je moja želja, možda sam malo i lud, ali vidjet ćemo ha, ha... – zaključuje Župarić



RIJEKA Rujevica je od jučer ponovno živnula, počelo je okupljanje prve momčadi koja je ostavila itekako pozitivan dojam u završnici prvog dijela prvenstva. Dio igrača stiže tijekom današnjeg dana, a već nakon sutrašnjeg jutarnjeg »drila« u teretani bit će popodne odrađen prvi pravi trening na travnjaku pomoćnog igrališta. Jedan od onih koji je u drugom dijelu sezone odigrao vrhunski je i Dario Župarić, najjača karika riječke obrane, igrač od kojeg se očekuje da i na proljeće bude jedan od stupova Rijekine momčadi.


– Na odmoru se više umorim nego odmorim, uvijek je kod mene u pitanju neka strka, a i nisam od onih koji vole sjediti doma i odmarati. Sve u svemu iza mene je jedan aktivan odmor – ističe Župarić. – Poslije završetka sezone bio sam u Dubaiju sedam, osam dana gdje sam malo više odmarao, a nakon toga sam u Slavoniji obilazio svoje prijatelje i rodbinu. Jesam li nabacio koji kilogram? Ja s tim nikad nisam imao problema, pazim što jedem, što radim… Uz to redovito treniram i to mi nikad nije bio problem.


Odmor obično brzo prođe, Rujevica je opet u fokusu uoči odlaska u Portugal?


– Odmor je dobrodošao, sad imamo dosta vremena da se pripremimo za nastavak prvenstva. I da trener posloži neke stvari za koje nije imao vremena kad je došao. Ove pripreme dobro će nam doći za neke nove zamisli u igri, mislim da ćemo to iskoristiti na najbolji mogući način.U zimskom prijelaznom roku uvijek su aktualni odlasci i dolasci. Bojite li se da bi Rijeka mogla biti slabija baš sada kada ju je dobro krenulo?– Otkad sam došao u Rijeku, uvijek su se takve stvari događale. No, ako se napravi dobar transfer, to je dobro za klub, igrače i hrvatski nogomet. I kad su odlazili najbolji igrači Rijeka je pokazala da su se pozicije dobro pokrile, uvijek smo bili u samom vrhu i borili se s Dinamom za prvo mjesto. Naravno, kad ode jedan dobar igrač, uvijek ga je teško nadomjestiti, pogotovo na početku dok se ne ustali u momčadi. Uvijek se to kod nas riješi na zadovoljavajući način.

Slažete li se s konstatacijom da bi najveće pojačanje za Rijeku bilo da svi ostanete na okupu?


– Sigurno. Ovo je momčad koja je pokazala da se može boriti za naslov, igrali smo jako lijep nogomet i protiv bilo svakoga se možemo nadati pobjedi. Sigurno bi takav rasplet bio najveći dobitak za ovu momčad.


Ozbiljno i pametno


Kako ste osobno zadovoljni polusezonom? Bilo je problema sa zdravljem, izostanaka pa opet povratak u velikom stilu?


– Ne želim sve to nikad gledati kroz prizmu svojih igara. Sve gledam što smo rezultatski napravili kao momčad. Rano ispadanje iz Europe nas je malo potreslo, bilo je dosta loših stvari na kraju smo se digli…


Pokazali ste dva suprotna lica ove polusezone?


– Kad sve pogledamo, možemo biti zadovoljni, tu smo odmah u vrhu. Istina, u prvom dijelu smo bili slabi, u drugom dijelu puno bolji. Baš tako, polusezona s dva lica.


Pohvalno je što ste brzo našli kemiju s novim trenerom?


– Bišćan je donio nešto novo, digli smo se malo i fizički. Sve je išlo na bolje, nikad nismo padali. Kad smo dobili Dinamo pa Osijek u gostima, momčad se samo još više dizala. To puno znači za samopouzdanje. Ne bih rekao da smo imali sreće, nego da smo igrali ozbiljno i pametno. Nadam se da ćemo tako nastaviti i na proljeće.


Proljetni izazovi su veliki, već u Kupu možete »napasti« trofej?


– Jedna utakmica nas dijeli do polufinala u kojem je sve moguće. Imamo se pravo nadati, ali ne smijemo podcijeniti Inter. To je Kup, favorite može iznenaditi i primjerice drugoligaš ili slabija momčad. Moramo to odraditi ozbiljno.


Rijeka mi pomogla


Kakva su iskustva iz proljetnih dijelova sezona, uvijek je teže igrati drugi dio zbog žešće borbe klubova za Europu i bolje pozicije, kao i onih za ostanak?


– Pa meni je uvijek nekako ljepše igrati na proljeće. Ljepše je vrijeme i bolji su tereni. Idemo utakmicu po utakmicu, nešto dugoročnije gledati je besmisleno. Treba nam samo da u svaku sljedeću utakmicu uđemo s pobjedničkim mentalitetom i da damo sve od sebe pa će to donijeti nešto dobro.


Prošle godine propao vam je transfer u Anderlecht, ali niste se previše opterećivali time. Kakva su razmišljanja ove godine ako se otvori neka dobra prigoda za vas i klub?


– Kad mi je to propalo, nije me stvarno baš puno dirnulo. Nastavio sam raditi, riješio neke svoje probleme… Kad sam došao na Rujevicu meni je Rijeka pomogla, a ja sam dao sve što sam mogao. Ako se ukaže nešto dobro za klub i mene, zašto ne iskoristiti priliku? Ali besmisleno je trčati svugdje. Ne opterećujem se, drago mi je da smo krenuli igrati dobro i da ja u toj momčadi izgledam dobro. Vidjet ćemo…


Želje u novoj 2019. godini?


– Želja je da osvojimo prvenstvo. Možda sad to izgleda teška i nemoguća misija, ali trebamo se sjetiti prošle sezone kada nam je Dinamo bježao 15-ak bodova pa smo u zadnja dva kola došli u poziciju i da obranimo naslov. To je moja želja, možda sam malo i lud, ali vidjet ćemo ha, ha… – zaključuje Župarić.