Tin Jedvaj

Cilj je pobijediti Englesku, otići na Final Four Lige nacija, a onda je možda i osvojiti!

Marko Cvijanović

Tin Jedvaj/Foto REUTERS

Tin Jedvaj/Foto REUTERS

Prošlo je samo mjesec dana od zadnjeg ogleda na Rujevici. Sad su oni domaćini, ali Englezi kao Englezi, uvijek malo arogantni, postavljaju se uzvišeno u odnosu na sve suparnike, nadamo se da ćemo ih ovaj puta kazniti - kaže dvostruki strijelac protiv Španjolaca



RIJEKA Pod jedan: tko je mogao očekivati da će Tin Jedvaj u jednoj utakmici od rezultatskoga značaja hrvatske nogometne reprezentacije zaigrati u ulozi lijevoga braniča? Pod dva: je li itko mogao pretpostaviti da će biti najbolji pojedinac velikog revanša protiv Španjolske? I pod tri: tko bi rekao da će na istoj utakmici postići dva pogotka? Sve to se, međutim, dogodilo minuloga četvrtka u Zagrebu, pred ispunjenim maksimirskim tribinama. Tin je doživio ovacije na otvorenoj sceni i postao junak važne pobjede »kockastih« u borbi za plasman na prvo mjesto skupine 4 Lige nacija.


– Istina je, ne zabija bek svaki dan dva gola na jednoj utakmici, ali čestitam svim dečkima, utakmica je bila jako teška, morali smo ići na pobjedu, u drugom poluvremenu se otvoriti i baciti sve karte na napad, otvoriti se… Bilo je svega, 1:0, 1:1, 2:1, 2:2 i na kraju 3:2 u posljednjoj minuti, stvarno sam presretan nakon svega. U Engleskoj ćemo imati dodatno samopouzdanje.


Jednom ste rekli da je u Hrvatskoj teže biti lijevi bek nego političar?




– Jesam, jer se uvijek bez pravih razloga loše komentiraju igrači koji su dosad igrali lijeve bekove za reprezentaciju. A dečki daju sve od sebe. Za sve igrače treba imati isti kriterij i cijeniti svakoga tko zaigra i daje sve za ovaj dres i svoju domovinu, to treba poštivati. Ova momčad ima odlične igrače na svim položajima, dobro smo pokriveni i u bilo kojoj situaciji bilo tko može uskočiti. Evo, sad su ušli Vlašić i debitant Brekalo, odigrali jako dobru utakmicu, a nije im bilo lako u takvoj utakmici i pred punim tribinama. Svaka im čast. Ne treba se bojati za budućnost hrvatske reprezentacije, ima puno dobrih mladih igrača koji dolaze.


Sjećate li se kad ste zadnji put zabili dva gola?


– U »Bayer Leverkusenu«, dao sam na jednoj utakmici gol i autogol, ha, ha, ha…


U »Bayeru« ste prošli pravu kalvariju kad su u pitanju ozljede, čak četiri puta ste izbivali s travnjaka duže vrijeme. Ipak, uspjeli ste s Hrvatskom osvojiti srebro u Rusiji i dočekati trenutak karijere u ovoj utakmici protiv Španjolske?


– Teško je meni kao mladom igraču bilo igrati šest mjeseci pa šest mjeseci biti odsutan. Naravno da se to odražavalo na moj razvoj i moje nastupe. Sad sam već duže vrijeme zdrav, dobro treniram, odlično se osjećam i napredujem, što je i normalno. Kroz godine skupljam iskustvo. Tako mi je i Svjetsko prvenstvo u Rusiji bilo veliko iskustvo. Tamo možda nisam bio na razini kao sada, nisam se možda u kratkom razdoblju nakon ozljede uspio pripremiti kako je trebalo, no govorio sam već, što duže ostanem zdrav, toliko ću više napredovati i bolje igrati.


London 


Vaš trener u klubu, Heiko Herrlich, bio je dobar napadač. Možda ćete, tko zna, kada vidi snimku, dobiti novu ulogu u momčadi?


– Zanimljivo pitanje, ha, ha, ha… Sada stalno igram u »Bayeru«, jedini problem je to što su zaredali loši rezultati. Nije lako izaći iz crne rupe, ali mi ćemo sigurno dati sve od sebe. Možda nam je dobro došla ova stanka zbog obveza reprezentacije, da u klubu vidimo gdje smo i što smo, da skupimo glave. Nije uvijek rješenje promijeniti trenera, ne igra trener nego igrači. Ne možemo kriviti trenera za prošle rezultate, mi smo krivi i do kraja jeseni, u tih šest utakmica, trebali bismo pobjeći s 11. mjesta.


Vaša djevojka Dina studira u Londonu, hoće li izravno »s faksa na Wembley«?


– Sad je u Zagrebu, u subotu slavi promociju, nadam se da će stići, ha, ha, ha… Ponosan sam na nju, bila je uvijek uz mene, u dobru i u zlu.


Kome posvećujete pogotke protiv Španjolaca?


– Obitelji i njoj. Svojim najbližima, ljudima koji su bili uz mene kad je bilo teško. Sve što radim, radim za njih.


Što su vam rekli Modrić, Rakitić i ostali senatori u svlačionici?


– Sretni su, naravno, tko god zabije, jer bitno je da smo pobijedili. Stvarno jako dobro djelujemo u reprezentaciji i trudimo se dati sve od sebe da Hrvatsku zadržimo u vrhu svjetskog nogometa. To nam je cilj i u nedjelju. Pobijediti Englesku i otići na Final Four Lige nacija. Pa je možda tamo i osvojiti… Sve je moguće!


Hoćete li ostati snage za nadmetanje s poletnom engleskom momčadi? Između utakmica neće proći niti 72 sata…


– Ma imat ćemo snage, moći ćemo igrati bez problema… Čak je mnogima od nas ovo neki normalni ritam. Zna se dogoditi u klubovima, Europa, prvenstvo, Europa. Uspjeli smo poslije utakmice sa Španjolskom, a prije leta za London, odraditi jutarnji regeneracijski trening. Bit ćemo spremni za susret s Englezima.


Veliko srce


Hrvatski igrači su evidentno u boljoj formi, no što su bili u rujnu?


– Pa da, svi smo prošli dovoljnu dozu treninga. Nitko od nas nije bio na ljetnim pripremama sa svojim klubovima, što dođe skoro na isto kao i kad si ozlijeđen, jer ne treniraš s momčadi. Najbitniji su treninzi, sad smo tu kvotu ispunili, svi se stvarno dobro osjećamo, na vrhuncu i možemo dati najbolje od sebe.


Engleska?


– Prošlo je samo mjesec dana od zadnjeg ogleda na Rujevici. Sad su oni domaćini, ali Englezi kao Englezi, uvijek malo arogantni, postavljaju se uzvišeno u odnosu na sve suparnike, nadamo se da ćemo ih ovaj puta kazniti.


Možemo li zaključiti da će Englezi biti pod većim pritiskom od vas? Njihova želja za moskovskim revanšom u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji još uvijek tinja?


– Ne znam, ali znam da je u takvim dvobojima najbitnije naše srce, koje je veće nego njihovo. I srce našeg naroda je veće nego ono engleskog naroda. Mi smo spremni za borbu, potući se ako treba i igrati. U tom slučaju mogli bismo i pobijediti.


Za desetak dana slavite 23. rođendan. Zabijte gol na Wembleyu i eto studenoga za pamćenje?


– Daj Bože! Ha, ha, ha…



Predsjednik Hrvatskoga nogoetnoga saveza, Davor Šuker, bio je silno zadovoljan i ponosan poslije velike pobjede nad Španjolskom u uzbudljivoj završnici maksimirskoga dvoboja.


– Bila je ovo prekrasna večer, drago mi je da su igrači pokazali karakter, zaista smo nadigrali Španjolce. Pokazali smo kako se igra nogomet, hvala navijačima koji su podržali momčad, čestitam izborniku i igračima. Ono što se desilo u Elcheu, može se desiti, mogla se i Španjolcima dogoditi katastrofa da je Rebić zabio gol kod 2:1… Dvoboj s Engleskom? Sada idemo junak na junaka, neće biti lako pobijediti, ali idemo uživati. Igramo na Wembleyju, lijepom stadionu, ako i ne pobijedimo, važno je da ostanemo u skupini A. Za sve će to biti veliki vikend – rekao je Šuker, a onda na upit o sjajnom ozračju ispunjenih maksimirskih tribina dao znakovit odgovor:


– Mali stadion kapaciteta 25 tisuća mjesta bio bi nam dobar – rekao je Šuker.