Kako prodati Hebera?

Brazilca bez EU putovnice je teško prodati, najbolje da ode kod Zorana Mamića

Marko Cvijanović

Predrag Rački/Foto Arhiva NL

Predrag Rački/Foto Arhiva NL

Riječani bi sa Zoranom Mamićem mogli pregovarati da Hebera uzme Al Ain. Istodobno, zašto, recimo, Hebera ne bi angažirao Al Ittihad Slavena Bilića? – pita se riječki menadžer Predrag Rački.



RIJEKA Travnjaci miruju, igrači su na zasluženom odmoru, blagdansko je ozračje, ali za neke pravi posao tek počinje. To se u prvom redu odnosi ljude zadužene za »kadroviranje« s obzirom na činjenicu da je prijelazni rok pred vratima. Kakav se »mercato« očekuje na Rujevici?


– Rijeka ima dva eksponata koja može tržiti, prvi je Heber, a drugi Pavičić. Istodobno, Rijeka se mora baviti činjenicom da Gorgonu i Žuti istekom tekuće sezone završavaju ugovori, što znači da obojica za desetak dana mogu razgovarati s klubovima i potencijalnim novim poslodavcima. Dakle, postoji mogućnost da na ljeto odu iz Rijeke kao slobodni igrači. To je, dakle, imperativ kluba, da pokuša nešto dobiti od njih prije negoli eventualno napuste Rujevicu bez odštete – kaže ugledni riječki menadžer Predrag Rački, koji ovako gleda na tržišnu cijenu najboljega strijelca »bijelih« Hebera, što u očima klupskih čelnika doseže cifru od oko pet milijuna eura. Pritom se postavlja pitanje: tko to može platiti?


– U Heberovu slučaju postoji jedna zamka, on je Brazilac i nema EU putovnicu, što znači da je puno teže pronaći klub koji će za njega izdvojitite novce. Englesku neka zaborave, tamo ne može, jer nema kvotu reprezentativnih nastupa i ne može dobiti radnu dozvolu. U Italiji će kao stranac također teško proći, pogotovo u siječanjskom prijelaznom roku, jer je teško osloboditi mjesto u momčadi za još jednog stranca. Naravno da je uvijek sve moguće, ništa u životu nije nemoguće, ali ako gledamo realno, teško je izvedivo kad je Italija u pitanju. Idemo dalje, Primera… Teško da bi Heber tamo igrao na visokoj razini kao u HNL-u ili da bi, recimo, uzeo mjesto Iagu Aspasu u Celti. Francuska je za Hebera prebrza liga, a i Francuzi se ne razbacuju novcem tek tako, Nijemci, Belgijanci i Nizozemci također. Možda eventualno kad bi se baš zainteresirao neki ruski klub, ali samo pod uvjetom da ga je već neko vrijeme imao na radaru.


Smjer Portugal




Rački ipak vidi rješenje u potrazi za Heberovim kupcima.


– Heberov materinji jezik je Portugal i on bi se u portugalskoj ligi najbolje snašao, ‘ajmo reći ta je to liga po njegovoj mjeri u ovom trenutku. Eh, sad je jedino pitanje može li i želi li neki portugalski klub dati za njega te novce. Kada već govorimo o tome gdje Rijeka može kapitalizirati Hebera, onda je moje mišljenje da bi klupski čelnici, ako su u kontaktu sa Zoranom Mamićem, mogli pregovarati da Hebera uzme Al Ain, jer oni to mogu platiti. Dakle, UAE kao prvi izbor, odnosno Katar i Saudijska Arabija. Zašto, recimo, Hebera ne bi angažirao Al Ittihad Slavena Bilića? Taj iznos klubovi iz arapskih zemalja mogu platiti, to je sigurno. 



 Predrag Rački ukazuje na odnos riječkoga nogometnoga prvoligaša prema mladim igračima izniklim u vlastitom omladinskom pogonu.


– Ne može se dogoditi da Rijeka u posljednjih šest ili sedam godina nema u kadru svoje igrače. Ispada da je ovo u nogometnom smislu degenerativno područje. Kako je moguće da Hajduk ima Bradarića, Palaversu, Teklića, Šegu…, Da Dinamo imao Sosu, Mora, Olma…, a Rijeka nema nikoga. Pitam se kakav je onda smisao da sva ta djeca treniraju u Rijeci. To je isto kao dijete koje ide u prvi razred osnovne škole poslije šest mjeseci još ne zna čitati i pisati. Nešto tu ne štima, zar ne? Ne bih volio da ispadne da uvijek Pedo kritizira, jer ja uvijek kažem kako jest. Jednako tako sam žalostan kada vidim koliko zločestoće zna biti u ljudima, jer neki kao da čekaju da se Damiru Miškoviću istopi svijeća i da uđe u probleme. To je ružno – kaže Rački.



Kad je Pavičić u pitanju, Rački je još oprezniji.


– Pavičić ima određeni potencijal, ali eventualni kupci gledat će pronaći mu idealnoga suigrača s kojim će igrati u paru. Ako netko u veznoj liniji ima destruktivca, a treba mu neki malo plemenitiji igrač, onda je Pavičić idealno rješenje. Pritom se, po mom mišljenju, iznos koji Rijeka za njega može dobiti, kreće oko dva i pol milijuna eura.


Kolega po »struci« Predraga Račkog, Damir Jozić, ukazuje na činjenicu da Rijeka predstojeći prijelazni rok mora gledati kroz prizmu slaganja momčadi za europske nastupe iduće godine.


– Rijeci u svakom slučaju ne bi odgovora »veliki promet« tijekom zimskoga prijelaznoga roka. Ova momčad, pod uvjetom da ostane na okupu, mogla bi opet napraviti rezultatski iskorak, izboriti Europsku ligu. Da otiđu trojica, četvorica igrača to bi, objektivno, bilo vrlo teško ostvariti. Momčad se Bišćanovim dolaskom standardizirala po linijama, za dvoju igrača koji bi eventualno napustili klub ove zime još bi se i našla adekvatna zamjena, ali sve više od toga ipak bi bilo previše – ističe Jozić i otkriva na kojem se tržištu se kriju potencijalni Heberovi kupci.


– Prijelazni rok za neka tržišta koja su Rijeci zanimljiva, poput kineskog ili ruskog, traje do kraja veljače. Dakle, čelnici Rijeke ne moraju žuriti s prodajom, a istodobno naše prvenstvo počinje već krajem siječnja pa ima zaista dovoljno vremena da se momčad popuni. Uvjeren sam da će Rijeka sigurno dobiti dvije kvalitetne ponude za dvojicu igrača. Igrači Rijeke nisu skupi kao igrači Dinama, a pokazalo se da je profitirao svaki klub koji je investirao u njih.


Kineski izazovi


U kontekstu činjenice da se Rijeka u velikom postotku financira prodajom igrača, novi trener Igor Bišćan mogao bi se uskoro naći u vrlo nezavidnom položaju.


– Naravno da nitko u Rijeci, na čelu s predsjednikom Damirom Miškovićem, ne krije da glavni prihod stiže od prodaje igrača, jer klub mora biti samoodrživ. Međutim, Rijeka posljednjih nekoliko godina pokazala da to radi sustavno, a ne stihijski. Rezultat do sada nije patio zbog toga, Rijeka je već šest godina u samom vrhu hrvatskoga nogometa. Istodobno, Hajduk je s gotovo jednakim budžetom tu gdje je i ima momčad takvu kakvu ima. Rijeka sustavno prati tržište i popunjava igrače »unaprijed«, što znači da je korak prije kada dovodi igrače, a istodobno traži rješenja da bude najjača od početka godina do europskih kvalifikacija. Europska liga Rijeci je puno donosila i zato treba stremiti da se ide istim smjerom. Bitno je da nema stihije, da se ne prodaju igrači samo da se prodaju. Prodavati treba planski i Rijeka je posljednjih godina baš tako radila.


Budući da će se ove zime na Rujevici očito sve vrtjeti oko Hebera, bit će vrlo bitno odrediti konačnu cijenu. Što kaže Jozićev osjećaj?


– Naravno da bi bilo idealno kad bi Rijeka za Hebera inkasirala pet milijuna eura, ali hoće li to biti tri i pol ili četiri milijuna, to je katkad teško predvidjeti. U svakom slučaju, ne bi bilo za njega malo niti tri i pol milijuna eura, uvećanih za neke bonuse, jer nije premlad igrač. Kad već govorimo o pretpostavkama, jedno Hrvatskoj zanimljivo tržište, a to je ono tursko, osjetno je palo. Nedostaje kapital turskih klubova i to se osjeti, jer… U Turskoj je uvijek bilo klubova koji su bez problema mogli potrošiti dva, tri ili četiri milijuna eura za hrvatske igrače. Međutim, više to ne mogu zbog političke situacije i problema s valutom. Doduše, novaca za prave igrače uvijek ima. Svi žele igrače koji zabijaju golove. Možda je baš kinesko tržište najpovoljnije kad je Heber u pitanju, jer Kinezi vole brazilske igrače, a on ima dobru statistiku. Heber bi u svakom slučaju došao do izražaja u najjačoj kineskoj ligi, a jednako tako, taj iznos koji Rijeka priželjkuje za Hebera kineski klubovi mogu platiti. Dakle, moje je mišljenje da će jedna prodaja ići u tom smjeru, a druga prodaja bi se mogla dogoditi u Europi. To je trenutačna realnost.



 Damir Jozić također ukazuje na promjenu odnosa prema mladim igračima u riječkom prvoligašu kao jednoj od značajnih smjernica budućnosti.


– Rijeka mora ići u smjeru da ima što mlađe igrače, da barem dvojica ili trojica budu u prvom planu, ali vjerujem da će do toga doći vrlo brzo, jer se nekolicina mladih igrača jako dobro razvija. Pritom je jako dobra stvar što su klupski čelnici odabrali Igora Bišćana za Kekova nasljednika, jer ima sluha za mlade igrače. Bišćan je, primjerice, dok je bio trener Olimpije, stopera Filipa Uremovića iz Dinama II odmah stavio da igra u prvoj momčadi. Uremović je poslije samo šest mjeseci ostvario lijepi transfer u Rubin iz Kazana. Dakle, Bišćan ima viziju i hrabar je kad su u pitanju mladi igrači – kaže Jozić.