China Cup

Andrijašević prije današnjeg susreta Hrvatske i Čilea: ‘Dat ćemo sve od sebe, znamo čiji dres nosimo’

Marko Cvijanović

Foto www.nk-rijeka.hr

Foto www.nk-rijeka.hr



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija današnjom utakmicom protiv Čilea od 12.30 sati po srednjeeuropskom vremenu otvara nastup na China Cupu, uoči kojega nitko ne može pretpostaviti kako će izgledati momčad koja nikad nije i vjerojatno nikad neće zaigrati u ovom sastavu. To, međutim, ne znači da se hrvatska momčad kani kockati s ugledom reprezentacije koja već izvjesno vrijeme zauzima visoko mjesto u svjetskom nogometnom poretku. Dapače.


– U utakmicu moramo ući bez alibija i pokazati se u najboljem svjetlu. Dat ćemo sve od sebe, znamo čiji dres nosimo i nema druge. Pokušat ćemo se nametnuti izborniku – kaže Franko Andrijašević, najbolji igrač »Rijeke« ove jeseni i službeno najbolji igrač prvoga dijela MAXtv Prve lige, koji jest svjestan činjenice da Čile uoči utakmice slovi kao blagi favorit, ali smatra da će se u današnjoj utakmici itekako i »kockaste« nešto pitati.


Drugi svijet


– Čileanci su već tjedan dana u Kini, sigurno su se bolje priviknuli od nas, a osim toga ne znamo u kojem će sastavu istrčati. Ipak, ne smijemo previše razmišljati o njima, nego pružiti koliko možemo. Kineski dojmovi? Kina je drugi svijet, za neke stvari nismo ni znali da postoje, a i atmosfera na otvaranju je izvrsna – poručio je Andrijašević.




Prvotimac azerbajdžanske »Gabale«, Filip Ozobić, uz braniča »Kopra« Tonija Datkovića jedini član »kockaste« ekspedicije u Kini s inozemnim angažmanom, također je oduševljen viđenim u Nanningu. 


– Čudo je što Kinezi rade, i stadion i cijeli grad. Svima je drago što su došli na China Cup. Igrao sam jednom prilikom na moskovskom Lužnjikiju koji je možda i veći, no ovaj je stadion nov, lijep i bit će nam ugodno igrati – kaže Ozobić koji, kao i ostatak hrvatske ekspedicije, nije očekivao putešestvije prije dolaska u Kinu.


– Put je bio zahtjevan, no moramo se priviknuti na uvjete. Zrak je težak, ali dat ćemo sve od sebe kako bismo odradili dobru utakmicu. Većinom su tu igrači koji se poznaju iz hrvatske lige i mislim da ćemo se svi brzo uklopiti. Tko će igrati? Odluka je na izborniku, ali siguran sam da ćemo na ovom turniru svi dobiti priliku – zaključio je Ozobić.


Junior Fernandes


Čileanski mediji pozabavili su se vjerojatnim sastavom svoje reprezentacije, prema takvim najavama Hrvatskoj bi se, u formaciji 4-3-3 trebali suprotstaviti: Toselli – Fuenzalida, Diaz, Mripan, Beausejour – Galdames, Carmona, Pinares – Vargas, Valencia, Junior Fernandes. U tom slučaju »kockastima« bi jedna od najvećih prijetnji bio napadač i prvotimac »Dinama«. 


Za sada je u svakom slučaju izvjesno tek da je u prvoj polufinalnoj utakmici Island svladao domaćina Kinu 2:0 pogocima Kjartana Finnbogassona (64’) i Aarona Sigurdarsona (88’) i da će obje utakmice »kockastih« na China Cupu prenositi Arenasport na svom trećem kanalu. Hrvatska će, ovisno o ishodu današnje, svoju drugu utakmicu odigrati u subotu ili nedjelju. U subotu je na rasporedu utakmica za treće mjesto, a u nedjelju finale, obje će se igrati s početkom u 8.35 sati po hrvatskom vremenu.