Golgeter »kockastih«

ANDREJ KRAMARIĆ ‘Manje je bitno što igram, najvažnije je da zabijam’

Marko Cvijanović

SMJER RUSIJA – Andrej Kramarić / arhiva NL

SMJER RUSIJA – Andrej Kramarić / arhiva NL

U klubu sam na dosta utakmica igrao lijevog veznog, nekoliko posljednjih u ulozi »desetke«, iza napadača. Trener me rotirao na više pozicija. U reprezentaciji sam igrao i na krilu. Sve je to OK, nije bitno na kojoj poziciji igram, najvažnije je da zabijam golove. Dokle god je tako, ja se ne bunim, ha, ha, ha... – kaže Kramarić



 U predvečerje prijateljske utakmice s Peruom Andrej Kramarić konačno je prekinuo »silenzio stampa«. Naravno da Andrej nikad nije bio od onih koji zaobilaze novinare, dapače, njegova šutnja u ovom je slučaju bila u službi – golova! Kada je početkom veljače poslije dugotrajna sušna razdoblja konačno postigao pogodak, Andrej je na upit o razgovoru poslao znakovitu poruku: »Bez ljutnje, ali još neko razdoblje bolje ništa«. Od tada su prolazili tjedni i utakmice, a »Krama« je šutio i tresao protivničke mreže. Svaki put ista poruka: »Još malo, ha, ha…«. »Goolgeterski« bum što traje od 3. veljače nakratko je prekinut u utakmici protiv »Wolfsburga« 10. užujka, ali nastavljen je tjedan dana kasnije protiv »Borussije« iz Mönchengladbacha. Kramarićeva golijada koincidirala je povratkom u prvu momčad. Sedam utakmica, sedam golova i dvije asistencije.


– Evo, morao sam doći u Ameriku da bih opet progovorio, ha, ha, ha… – kaže Andrej Kramarić, koji je živnuo poslije malih želučanih problema zbog kojih je propustio prvi trening u Miamiju. Raspoloženje mu je dodatno podignuo zajednički odlazak sa suigračima na NBA utakmicu između »Miami Heata« i »New York Knicksa«, što je ovjekovječeno na profilima društvenih mreža najboljih nogometaša koje Hrvatska ima.


Obični turisti


U obližnjoj Americanairlines Areni hrvatski su se reprezentativci susreli s nekim planetarno popularnim sportašima, poput Floyda Mayweathera, Novaka Đokovića ili Dwyanea Wadea, ali i sunarodnjaka Mate Pavića, koji je osvojio Australian Open u parovima. Perišić, Rakitić, Kovačić i Modrić pritom su na dar od »Miami Heata« dobili na dar dresove sa svojim prezimenima i brojevima koje nose u svojim klubovima.




– Bilo je to zanimljivo iskustvo, prvi sam put pratio NBA utakmicu i mogu reći da se zaista radi o spektaklu. Na licu mjesta sam se mogao uvjeriti da su Amerikanci u stanju napraviti spektak praktično ni od čega. Naime, dvorana uopće nije bila puna, ali doživljaj je stvarno bio odličan. U jednom trenutku smo jedni druge uhvatili da uopće ne pratimo što se događa na parketu, nego sve ono popratno što se događa na tribinama i u pauzama, tijekom minuta odmora. K’o klinci, kokice u rukama i… Udri brigu na veselje. Najbolje od svega je bilo to što većinu nas nitko nije prepoznao, samo Raketu, Luku i Matea koji igraju u »Barci« i »Realu«, ha, ha, ha… Mi ostali smo bili kao najobičniji turisti.


Kramarićev prvi odlazak »preko velike bare« očito je pun dojmova, uglavnom pozitivnih…


– Jet leg će me, pretpostavljam, više mučiti kad se budem vratio u Njemačku, to je za sada u redu. Žao mi je što smo smješteni malo dalje od Miamija pa ga nisam doživio u pravom svjetlu, ali uspjeli smo dvaput otići i vidjeti grad. Međutim, to je sudbina nas nogometaša, često nemamo priliku osjetiti bilo grada u kojem igramo utakmice. Uostalom, nismo došli ovdje na odmor, nego odigrati dvije vrlo jake prijateljske utakmice.



Naravno da Andrej s velikim zanimanjem prati tromeč na čelu ljestvice HT Prve lige, pritom ističe da prvak Hrvatske još nije odlučen.


– U jednom se trenutku činilo da je »Dinamo« stekao nedostižnu bodovnu prednost, ali situacija se u zadnje vrijeme značajno promijenila. Bodovna razlika je sve manja. Pritom moram reći da »Rijeka« u ovom trenutku izgleda najbolje, puno bolje od »Dinama« i »Hajduka«. U tom kontekstu, borba za naslov prvaka još ni blizu nije završena. Ne bih se kladio da je prvenstvo gotovo – kaže Kramarić.



Nova energija


Danas, s određenim vremenskim odmakom, Kramarić o svojoj golgeterskoj krizi, što je trajala od kolovoza do veljače (!?), govori sasvim trezveno i racionalno.


– Na ljeto sam mjesec i pol dana mučio muku s ozljedom, nisam u prvenstvo ušao sto posto spreman i to se odrazilo na moje igre u klubu. Poslije sam igrao važne utakmice s reprezentacijom i bio jedan od ključnih igrača u plasmanu Hrvatske na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. U tom sam se razdoblju jako potrošio, i na fizičkom i na psihološkom planu. Ostao sam potpuno bez energije, skrenuo s puta i jedva dočekao zimsku pauzu tijekom koje sam napunio baterije. Trener je cijelo vrijeme imao strpljenja, igrao sam sve utakmice, ali nikako nisam mogao ući u formu. Zimska pauza je sve promijenila. Vratio sam se i uhvatio top formu.


»Hoffenheim« u ovom trenutku zaostaje četiri boda za prvom pozicijom na ljestvici što donosi nastup u Europi iduće sezone…


– Ima nade, što drugo reći. Mi smo valjda momčad koja je na najviše utakmica u povijesti vodila, a na kraju nije uspjela pobijediti. Mi smo ove sezone posijali jako puno bodova, iako… Neki će reći da to nije slučajno, a ja kažem ovako: da smo se zvali »Bayern« barem pola tih utakmica na kojima smo imali vodstvo, pobijedili bismo samo na ime.


S obzirom na Kramarićevu napadačku raznovrsnost i polivalentnost u igri, pravo pitanje koje se postavlja jest: hoće li u Rusiju ići kao centarfor, polušpica, krilo, vezni…?


Za sve uloge


– U klubu sam na dosta utakmica igra lijevog veznog, nekoliko posljednjih u ulozi »desetke«, iza napadača. Trener me rotirao na više pozicija. U reprezentaciji sam igrao i na krilu. Sve je to OK, nije bitno na kojoj poziciji igram, najvažnije je da zabijam golove. Dokle god je tako, ja se ne bunim, ha, ha, ha…


O utakmicama protiv Perua i Meksika na američkoj turneji Andrej će reći da mogu donijeti samo dobro.


– Što se mene osobno tiče, draže mi je igrati protiv jačih protivnika. Koliko se god prijateljske utakmice ne mogu mjeriti s natjecateljskim, ipak je veći motiv igrati protiv boljih momčadi, a u ovom slučaju je riječ o reprezentacijama koje će igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Osjetit ćemo mentalitet južnoameričkih momčadi, vidjeti gdje smo mi u ovom trenutku… Drago mi je i da je dogovorena utakmica s Brazilom, tu će naboj biti još veći. Što zbog činjenice da igramo protiv jedne tako velike momčadi, što zbog toga što ćemo poslije te vrlo brzo putovati u Rusiju.


Kada priča o dometu »kockastih« na svjetskoj smotri, Andrej smatra da puno ovisi o gardu momčadi u drugom krugu natjecanja.


– Ja se držim pretpostavke da imamo kvalitetu plasirati se u drugi krug natjecanja, uvažavajući, naravno, kvalitete naših protivnika u skupini. U nokaut fazi što će, uvjeren sam, uslijediti u našem slučaju, najvažnije je pokazati pravi karakter. Često u nokaut fazi velikih natjecanja ne pobjeđuju nužno bolje momčadi. Portugal na Europskom prvenstvu u Francuskoj je najbolji primjer.