Protagonista

ZORAN KVRŽIĆ ‘Do daljnjega sam igrač Rijeke. A ako dođe neka ponuda, sjest ćemo i odlučiti’

Ivan Volarić

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

"Imam 29 godina, dakle ulazim u najbolje igračke godine. Međutim, vrlo bitan je kontinuitet igara. Teško je ući u formu kada ne igraš, ali kada si na terenu svaki drugi ili treći dan onda je to druga priča."



RIJEKA – Zoran Kvržić definitivno je prvo ime riječke momčadi u završnici jeseni. Iskusni, 29-godišnji krilni napadač koji može igrati na više pozicija u momčadi, možda nije uvijek najkonkretniji, ali mu nitko ne može zanijekati da se u pravilu oko njega u posljednje vrijeme ne događa ono najbitnije u igri »bijelih«.


Talijani imaju lijepi izraz za takvo nešto: protagonista! Ima dosta asistencija, odrađuje dosta prljavog posla, a njegovoj izvedbi nedostaje možda tek pokoji pogodak više.


– Zadovoljan sam svojom formom u posljednje vrijeme, sigurno da nedostaje možda malo više koncentracije u završnici, ali vjerujem da će i to doći – govori igrač koji kao da je uzletio nakon što je nedavno produžio ugovor s »Rijekom«.




– Rekao sam vam tada da još nisam za baciti! – nastavlja »Kvrža«.


– Uostalom, imam 29 godina, dakle ulazim u najbolje igračke godine. Međutim, vrlo bitan je kontinuitet igara. Teško je ući u formu kada ne igraš, ali kada si na terenu svaki drugi ili treći dan onda je to druga priča.


Kada mu je nedavno produžen ugovor, mnogi su pomislili da je to samo zbog toga jer ove zime negdje – odlazi.


– Što se mene tiče, do daljnjega sam igrač »Rijeke«. Naravno da ćemo sjesti s ljudima iz kluba i odlučiti ako dođe neka ponuda.


Posudbe


»Kvrža« je, naime, najpoznatija »Rijekina« ptica selica, triput je već odlazio na posudbu. Dvaput u »Speziju«, jednom u »Sheriff«. Iz Tiraspolja se vratio na Rujevicu prošloga ljeta.


– Nadam se da neću na novu posudbu, ali nikada se ne zna… 


Iza »bijelih« je pobjeda nad »Interom« u polufinalu Kupa.


– Ostvarili smo cilj koji je trener zacrtao pred nas, ušli smo u polufinale. Svi možemo biti sretni i zadovoljni. Igra nije bila baš tako bajna, ali unatoč tome stvorili smo dosta šansi. Što je najbitnije, dvije smo iskoristili i ostvarili za nas važnu pobjedu.


U polufinalu Riječane očekuje »Dinamo« u Maksimiru. Ždrijeb im ovoga puta nije bio baš naklonjen.


– Finale prije finala! Ići ćemo u Zagreb pružiti sve od sebe pa što bude. Igrat ćemo na pravom stadionu, protiv pravoga protivnika i nema druge nego se ići gore nadigravati pa neka bolji prođe u finale.


Treća pobjeda u nizu definitivno je izvela Riječane iz kriznog razdoblja.


– Ušli smo u loše razdoblje, svi su govorili da smo ušli u krizu. Sigurno da nam je nakon toga itekako dobro došao niz od tri pobjede.


Rudeš


Trener Matjaž Kek je malo promijenio način igre, nema više one lepršavosti u izvedbi »bijelih«.


– Istina, ali sjetite se utakmice protiv »Istre 1961« u Puli. Imali smo sto šansi, igrali dobro, a na kraju je na semaforu bilo 1:0. Izgubili smo utakmicu nakon koje te više nitko ne pita kako si igrao nego kako si izgubio tri boda. Želim reći da je u ovom trenutku stvarno bilo jako važno da se vratimo pobjedama. Ostala nam je još jedna utakmica do kraja polusezone, dolazi nam »Rudeš« kojega nikako ne smijemo podcijeniti. Moramo igrati pametno, oprezno jer čeka nas vrlo nezgodna utakmica.


»Rudeš« je ekipa za koju stvarno vrijedi ona izlizana konstatacija kako njihovo bodovno stanje ne odgovara njihovoj prezentaciji na terenu.


– Zato sam i rekao da ih ne treba podcijeniti jer oba naša rezultata protiv njih nisu bili realni. I prvi na Rujevici, a posebno u Kranjčevićevoj gdje smo slavili s 5:1. U obje utakmice rezultat je vrlo lako mogao otići na drugu stranu. Oni su dobra ekipa koja se želi nadigravati, međutim mi smo ipak »Rijeka«, igramo na Rujevici i samim time smo favoriti. Naravno da se želimo pobjedom oprostiti od naših navijača istekom ove godine. Sigurno ćemo dati sve od sebe, a u takvim okolnostima rezultat ne bi trebao izostati – rekao je Kvržić.